Naslovnica Vijesti Hrvatska

U udomiteljske obitelji isključivo preko Centra za socijalnu skrb

Ni jedna udomiteljska obitelj ne može korisnike primati privatno. Čim se oglašavaju u novinama ili na internetu, nešto nije u redu
19. listopada 2011. u 12:20 0 komentara 9562 prikaza
stariji
Foto: pixsell

Dobro pazite kamo ćete smjestiti člana obitelji ili neku drugu stariju osobu i informirajte se o smještaju. U udomiteljske obitelji mogu ići samo preko Centra za socijalnu skrb. Ako se udomitelji oglašavaju u novinama ili na internetu, znači da nešto nije u redu. Svaka obitelj koja smješta osobe bez dozvole i rješenja mjerodavnog centra nije udomiteljska obitelj, radi ilegalno i podliježe kontroli inspekcije Ministarstva zdravstva, koja izlazi na teren po zaprimljenoj prijavi – upozorava ravnateljica Centra za socijalnu skrb Karlovac Mirjana Pogačić.

 Do četiri korisnika

 Nakon što je Večernji list objavio priču i pronašao domove i obitelji u Hrvatskoj koje rade ‘'na crno'’, provjerili smo i kakva je situacija u Karlovačkoj županiji. Od šezdesetak udomiteljskih obitelji u našoj županiji, koje se bave brigom za starije osobe, bez dozvole su u protekle tri godine ostale dvije u Ogulinu i jedna u Karlovcu. Mjerodavni napominju i da treba znati razliku između obiteljskih domova, kojima dozvolu izdaju županije i imaju do dvadeset korisnika, te udomiteljskih obitelji u koje se mogu smjestiti najviše četiri osobe.

 – Velika je odgovornost na obiteljima koje se bave brigom za starije, kao i korisnicima koji sklapaju ugovor da provjere u kojem su statusu. Takve udomiteljske obitelji pod strogom su kontrolom. Dosad se dozvola za rad produživala svake tri, a po novom Zakonu svakih pet godina. Kod obnavljanja dozvole prolaze cjelokupnu proceduru, kao i na početku. Osim toga, obvezni su svake dvije godine prolaziti posebnu edukaciju za koju dobivaju i potvrdu – dodaje ravnateljica Pogačić.

 Moraju imati prihode

Upozorava da cijenu smještaja u udomiteljskim obiteljima određuje isključivo centar, odnosno Ministarstvo zdravstva. Stoga i situacija u kojoj se za smještaj primjerice traži od 2200 do 2800 kuna odmah upozorava da to nije legalno. Važno je i da se udomljavanjem starijih osoba mogu baviti samo oni koji ostvaruje vlastite prihode. Oni za svoj rad ostvaruju dvije vrste naknade, opskrbninu namijenjenu isključivo za korisnika i onu za svoj rad.

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.