Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva takva iz djelatnosti ortopedije

U Traumi otvorena najsuvremenija operacijska dvorana: Omogućuje povezivanje timova

Zagreb: Predstavljanje najsuvremenije integrirane operacijske sale u Klinici za traumatologiju Zagreb
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
01.10.2023.
u 01:30

Osoblje ne mora iz dvorane da bi iz arhiva povuklo podatke vezane za pacijenta, kazao je prof. Dinko Vidović

U Klinici za traumatologiju KBC-a Sestara milosrdnica, poznatijoj kao Trauma, u Draškovićevoj, predstavljena je jučer najsuvremenija integrirana operacijska dvorana, prva takva iz djelatnosti ortopedije i traumatologije u javnom zdravstvenom sustavu Hrvatske. Namijenjena je personaliziranom liječenju osteoartritisa, bolesti koja zahvaća oko 15% žena i 10% muškaraca.

– Ova dvorana pruža višestruke prednosti u odnosu na standardne. Daje nam vrhunsku audiovizualnu tehnologiju koja omogućuje više slika na monitorima osjetljivima na dodir sa savršenom rasvjetom i rezolucijom slike iz operacijskog polja, a uza sve druge karakteristike i sustav praćenja u realnom vremenu. Posebnost je i bolja povezanost dvorane s drugim radilištima pa osoblje ne mora iz sale da bi iz arhiva povuklo podatke vezane za pacijenta. Isto tako važno je da ova dvorana daje mogućnost povezivanja timova i dijeljenja informacija, znači da u stvarnom vremenu možemo prenositi operacijski zahvat na daljinu, što je važno za edukaciju, važnu funkciju naše kuće, te za konzultacije – opisao je prof. Dinko Vidović, predstojnik Klinike za traumatologiju.

VEZANI ČLANCI:

Zidovi ne zadržavaju prašinu, aerosol ni mikrobe jer imaju antibakterijski premaz s ionima srebra koji trajno štite od kolonizacije bakterija, a homogeni sustav rasvjete bez sjena osvjetljava savršeno. Visokosofisticirana operacijska dvorana vrijedna 280 tisuća eura financirana je najvećim dijelom iz projekta za istraživanje, razvoj i inovacije u okviru EU fonda za regionalni razvoj.

– Jedna od najvećih studija koja će uključivati analizu genoma, proteina i epigenetiku radit će se u ovoj kući, Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, KB-u Merkur, Labeni i Genosu. EU je ove projekte raspisao kako bi vidio kako brzo rezultati istraživanja mogu biti uključeni u kliničku praksu. Ne njegujemo li ustanove kao što su KBC Sestara milosrdnica i Klinika za traumatologiju, radimo štetu sami sebi – naglasio je prof. Dragan Primorac. "Ovo je naš iskorak prema modernoj medicini kojoj težimo i kakvu zaslužujemo, iskorak koji otvara vrata prema najnovijim tehnikama u ortopediji i traumatologiji", ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

VIDEO Zbog ometanja suđenja, Filip Zavadlav na neko vrijeme ispraćen je iz sudnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije