Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obišli smo novi objekt Akromiona u Dugavama

U pet etaža najveće privatne bolnice u zemlji uloženo 27 milijuna eura

Zagreb: Otvorenje Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/19
15.09.2023.
u 10:05

Akromion trenutačno ima sto zaposlenika, od toga 18 liječnika i 36 sestara, a u novoj bolnici bit će oko 120 zaposlenih te su upravo u tijeku nova zapošljavanja

Ni dvije godine otkako smo najavili izgradnju Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion, u novom objektu u Dugavama za koji dan već počinju prve operacije. Svečano otvaranje održano je jučer uz čak oko 600 uzvanika, a prva zagrebačka bolnica na južnoj obali Save te ujedno najveća privatna bolnica u Hrvatskoj s radom počinje prvog ponedjeljka u listopadu, otkrio nam je profesor Nikola Čičak, investitor i ravnatelj Akromiona dok nas je vodio u obilazak objekta. Ovamo će se sljedećih dana u potpunosti preseliti djelatnost Akromiona iz objekta u Krapinskim toplicama i zagrebačke poliklinike u Vrbanićevoj ulici, ali i proširiti novim medicinskim uslugama te sadržajima.

Proširenje na onkologiju

Nova bolnica prostire se na više od 8000 kvadrata, na zemljištu od oko 9,5 tisuća četvornih metara na kojem je parkiralište za pacijente i goste te park. Objekt je projektirala Sanela Bogdanović iz ureda Drugi format, a izvođač radova bio je Kamgrad, koji je uspio sve dovršiti u planiranom roku. Od početka do dovršetka radova prošla je samo godina dana.

– Projekt smo osmislili zajedno sa zaposlenicima i on je u potpunosti prilagođen potrebama naše djelatnosti i pravilima medicinske struke koja smo maksimalno poštovali, uz korištenje zelenih tehnologija. Cilj je takvog projektiranja dobiti prostor u kojem nema suvišnog kretanja i lutanja pacijenata te maksimalno odvojiti čisto i nečisto kako bi se spriječile bolničke infekcije, iako smo i dosad već poznati po izuzetno niskoj stopi infekcija od 0,5 posto. Dobili smo izuzetno funkcionalan prostor s najmodernijom opremom u objektu u koji smo ugradili i tehnologiju koja koristi obnovljive izvore energije, što će nam prema prvim procjenama uštedjeti četvrtinu energije koju trošimo – objasnio nam je Čičak, koji je u novu bolnicu uložio ukupno 27 milijuna eura bez PDV-a, zajedno s opremom.

VEZANI ČLANCI: 

Bolnica ima pet etaža, u podrumskom dijelu je garaža za zaposlene i dio strojarnice, a na četvrtom katu strojarnica i solarna elektrana. Za grijanje i hlađenje koristi dizalice topline voda – voda, koristeći vodu iz dva bunara na dubini 40 metara iz kojih crpe podzemnu vodu. Između toga nalaze se medicinski dio i administracija, s tim da je novi Akromion proširen s tri na četiri operacijske dvorane, a s 18 bolničkih kreveta došli su na 51. Znatno je proširena i djelatnost fizikalne terapije pa će pacijenti nakon operacije u Dugavama moći ostati i na rehabilitaciji umjesto da odlaze u toplice. Čičak najavljuje i proširenje djelatnosti na onkologiju u ortopediji, koja je inače slabo integrirana u bolničkom sustavu. U tom dijelu dobro bi došla i suradnja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje jer je riječ o skupom i dugotrajnom liječenju, napominje Čičak. Naime, Akromion i dalje nema ugovor s državnim osiguravateljem, dijelom i zbog niskih cijena koje pokriva zavod.

U stacionaru i apartmani

Pacijentima u stacionaru na raspolaganju su jednokrevetne i dvokrevetne sobe s kupaonicama te apartmani s odvojenim spavaonicama za pratnju, kao i tri odvojena apartmana koja funkcioniraju kao hotelski smještaj. Bolnica ima instaliranu profesionalnu kuhinju u slučaju da zatreba, a za prehranu će biti zadužen catering Kvatrić. Osim uobičajenih prostora za boravak i rad, osoblje Akromiona na raspolaganju će imati i malu teretanu, a sobe će dobiti i specijalizanti, što je neuobičajeno u hrvatskim bolnicama. Bolnica ima i konferencijski sadržaj, manju i veću dvoranu, kao i vanjske terase za pacijente i zaposlenike.

Veći prostor i proširenje djelatnosti traži i nova zapošljavanja. Akromion trenutačno ima sto zaposlenika, od toga 18 liječnika i 36 sestara, a u novoj bolnici bit će oko 120 zaposlenih te su upravo u tijeku nova zapošljavanja.

– Za razliku od većine privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, naša je praksa da nemamo vanjske suradnike i oslanjamo se na vlastite snage te razvijamo svoj mladi kadar – kaže Nikola Čičak.

Zagreb: Otvorenje Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion
1/10

Komentara 1

EB
EBERT
18:22 16.09.2023.

operacija koljena 7000euro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije