Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žalbeno vijeće

U srijedu presuda Šešelju, on tvrdi da ga ne zanima i da će je “možda i pročitati”

09.04.2018.
u 08:35

Šešeljevi ratno-huškački govori fizičko su izvršenje progona, tvrdi tužiteljstvo

Žalbeno vijeće MICT-a, UN-ova Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji je naslijedio postupke ugaslog haaškog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY-ja), prekosutra u 14 sati izreći će svoju prvu presudu: drugostupanjsku u predmetu protiv Vojislava Šešelja, koji je u ožujku 2016. oslobođen po svim točkama optužnice.

U srijedu će se, dakle, vidjeti je li i haaško tužiteljstvo uspjelo svojom žalbom dokazati da je Šešelj ratni zločinac. Sam lider srpskih radikala ne planira biti na izricanju presude i poručuje da ga sve to uopće ne zanima.

– Je li moguće da vam nije jasno da me to ne zanima kao neki pravni problem – rekao je Šešelj prošlog tjedna odgovarajući na pitanja novinara. – Naravno, kad stigne ta presuda, možda ću je i pročitati. Ali se ponašam kao da toga nema – dodao je lider Srpske radikalne stranke, koji se haaškom tribunalu dobrovoljno predao u veljači 2003. i proveo u pritvoru skoro 12 godina.

U studenom 2014. vratio se u Beograd nakon što je sud odlučio da ga, zbog zdravstvenih razloga, privremeno pusti na slobodu do izricanja presude, a kad je prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužbi, tvrdio je da je pobijedio i haaški tribunal i rak na debelom crijevu, zbog kojeg je prijevremeno pušten iz Haaga.

Tužiteljstvo je u žalbi tražilo od MICT-a da preinači presudu i proglasi Šešelja krivim za zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona ili običaja ratovanja, sve to počinjeno od 1991. do 1993. protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini u Srbiji.

Tužiteljstvo tvrdi da je prvostupanjska presuda pogrešno utvrdila činjenično stanje kad nije zaključila da su Šešeljevi ratnohuškački govori fizičko izvršenje progona i prisilnog premještanja ljudi i kad nije potvrdila postojanje udruženog zločinačkog pothvata.

Odgovarajući na žalbu tužiteljstva, Šešelj je napisao da je taj odgovor na žalbu njegovo posljednje obraćanje sudu u Haagu te da ne želi više sudjelovati ni u kakvim postupcima. MICT mu je nakon toga odredio “branitelja u pripravnosti”.

Komentara 97

Avatar Ronin
Ronin
09:10 09.04.2018.

Bit će da je ovo medicinski fenomen. Rak dobio Šešelja i umro.

DI
Direkt
08:43 09.04.2018.

Šešelj je raturio hag priznali mi to ili ne.

BE
Beogradjan
09:08 09.04.2018.

Šešelj se poigrava sa hagom i čini se da će mu još morati isplatiti debelu odštetu za sve ove godine što je tamo proveo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije