Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručni kadar

U Srbiji više od 2500 stranaca koji obavljaju direktorske dužnosti

šef,posao,rad,radnici
Foto: Thinkstock
09.01.2014.
u 19:55

Prema podacima srpske Nacionalne službe za zapošljavanje, broj stranaca koji rade u Srbiji godišnje se povećava prosječno za 10 posto.

Prošle godine u Srbiji je zaposleno 2582 stranaca, među kojima je 683 žena i mahom je riječ o stručnjacima koji dolaze u Srbiju na mjesta rukovoditelja svojih tvrtki koje ulažu u Srbiju, visokih menadžera i stručnjaka različitih profila, tvrde beogradske Večernje novosti.

Prema podacima srpske Nacionalne službe za zapošljavanje, broj stranaca koji rade u Srbiji povećava se godišnje prosječno za 10 posto. Ruski manageri i savjetnici najčešće rade u naftnim tvrtkama NIS, Gazpromnjeft, Lukoil, turski stručnjaci u građevinskom sektoru, Makedonci u farmaciji, a Grci u bankama. U NSZ-u kažu kako u Srbiji stranci rade u tvrtkama za koje ne postoji odgovarajući profil među domicilnim radnicima, a i vlasnici tvrtki žele na čelna mjesta imati svoje, provjerene stručnjake.

Najveći broj radnih dozvola izdan je Rusima – 296, Grcima (268), Makedoncima (229), Kinezima (190), državljanima BiH (147), Turcima (132), a od članica EU najviše dozvola nakon Grčke dodijeljeno je državljanima Italije, Njemačke i Slovenije.

>>Uz Hrvatsku, PDV dižu još samo Francuska, Cipar i Srbija

Komentara 2

Avatar angelkovich
angelkovich
09:37 10.01.2014.

pa kad nemamo svoje pameti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije