Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARAŽDIN

U sinagogi galerija slika, ali i židovski umjetnici

'09.05.2013., Varazdin - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violic najavila je kako je Ministarstvo kulture na listu prioriteta stavilo i obnovu Sinagoge koja ce biti pretvorena u multimedijalni centar.
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
11.05.2013.
u 15:01

Obnovljeni židovski spomenici kulture mogli bi privući posjetitelje, a umjesto toga propadaju

Židovska zajednica, koja je nekad na području grada Varaždina bila iznimno jaka i aktivna, s Drugim svjetskim ratom gotovo je u potpunosti izbrisana. I dok je 1931. godine u Varaždinu živjelo 1400 Židova, danas ih je samo troje, a židovska općina više ne postoji.

Sramotna povijest

Upravo zbog tragične sudbine koja je tu naciju zadesila, njihovi su spomenici većinom zaštićeni kao kulturno dobro. U Varaždinu, pak, koji je u doba Nezavisne države Hrvatske dobio sramotan epitet \"grada koji je prvi riješio židovsko pitanje\", to nije slučaj. Spomenici kulture, poput židovskog groblja ili sinagoge, u Varaždinu stoje napušteni i propadaju. Sinagoga je za javnost zatvorena od 1990. godine, a i židovsko groblje je već dugo vremena pod ključem. No, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin (GCV) Ivan Mesek kaže da bi se sve trebalo uskoro promijeniti.

- Ministarstvo kulture stavilo je projekt obnove sinagoge na listu prioriteta u strategiji kapitalnih investicija, što znači da će se Ministarstvo potruditi da napravi financijsku konstrukciju oko obnove za koju je potrebno oko 16 milijuna kuna, a to konkretno znači prijava na europske fondove – rekao je Mesek.

Sinagoga bi nakon obnove trebala biti prenamijenjena u suvremeni galerijski prostor, kojim će upravljati upravo GCV. Prostor će biti prvenstveno izložbeni, ali neće biti zaboravljena ni prvobitna namjena, pa će umjetnici židovskog podrijetla uvijek u sinagogi imati otvorena vrata.

- Prostor ćemo iskoristiti u kulturne svrhe i promociju suvremene likovne umjetnosti jer to je ono što Varaždinu nedostaje, no također trudit ćemo se održavati aktivan kontakt sa židovskom scenom i, naravno, napraviti malu memorijalnu nišu u spomen tragediji te za naš grad značajne nacije – objašnjava Mesek, koji smatra da će upravo obnovljena sinagoga kao živi centar kulture biti najljepši spomenik židovskoj zajednici.

Memorijalni centar

Što se tiče židovskog groblja, Mesek kaže da postoji inicijativa građana za projekt obnove grobne kuće u memorijalni centar.

- To je projekt za sve koje zanima židovska povijest, bilo da su povezani sa židovstvom ili ne i koji bi mogao oživiti onaj prostor – kaže Mesek, koji smatra da bi groblje moglo postati i turistička atrakcija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije