Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevo

U požaru na Baščaršiji izgorjelo desetak poslovnih objekata

Mario Mandžukić
Foto: Marko Prpić
1/2
07.03.2012.
u 14:17

Vatra je, navodno, izbila u kafiću "Damask". Požar je zabrinuo i gradske vlasti Sarajeva.

Dva sata trebalo je vatrogascima da ugase požar koji je buknuo u srijedu oko podne u središtu starog dijela Sarajeva, poznatoj Baščaršiji. Prema prvim procjenama, u požaru koji su najvjerojatnije izazvale neispravne električne instalacije u jednom od kafića, izgorjelo je najmanje desetak poslovnih objekata, ali nitko nije ozlijeđen.

Više od 150 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila pokušavalo je požar staviti pod nadzor i ugasiti ga, dok su stotine prolaznika i turista iz neposredne blizine promatrale kako vatra guta najpoznatije obilježje glavnog grada Bosne i Hercegovine. Procjena štete još nije utvrđena, ali se vjeruje da će biti golema. Samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca izbjegnuto je širenje požara i na neke od vjerskih i kulturnih građevina od povijesnog značaja za Sarajevo i BiH.

Vatra je, navodno, izbila u kafiću "Damask", a neki od onih koji su promatrali gašenje požara tražili su simboliku u tome što se vatra počela širiti iz objekta koji nosi ime glavnog grada Sirije, države koja već mjesecima predstavlja glavno ratno žarište u svijetu.

Požar je zabrinuo i gradske vlasti Sarajeva koje se nadaju da bi Baščaršija, odnosno stara osmanlijska jezgra grada, mogla biti uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a. Baščaršija je omiljeno odredište tisuća turista koji posjećuju Sarajevo. Poznata je po brojnim zanatskim radnjama, ćevabdžinicama i drugim orijentalnim objektima. Baščaršija je u povijesti više puta bila oštećena u požarima, a posljednja velika oštećenja pretrpjela je tijekom opsade Sarajeva.

Ključne riječi

Komentara 15

LI
libero
14:56 07.03.2012.

pa ko je kome pušio...........?niste napisali...

ST
Startrack
15:02 07.03.2012.

Bascarsija je najobicnija kasaba, sto se vidi i na ovoj slici, koja nema nikakvu arhitektonsku vrjednost.

MA
maraton
15:08 07.03.2012.

I šta je ovo važno za Hrvatsku?U nas \"gore\" škverovi a njihove novine to ne pišu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije