Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERA POTPISA

U petak počinje prebrojavanje potpisa za Mostov referendum

Zagreb: Mostovci predali potpise za referendum protiv covid-potvrda
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.02.2022.
u 19:47

Riječ je o inicijativama u okviru kojih je Most s partnerima prikupio oko 410.000 potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se o ograničavanju nekih ustavnih sloboda u slučaju epidemija odlučivalo dvotrećinski u Saboru, a Sabor bi, umjesto Stožera civilne zaštite, odlučivao i o epidemiološkim mjerama

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je jučer upute za promatrače i promatranje postupka provjere broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u okviru Mostovih referendumskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije".

Provjera potpisa bi, kako neslužbeno doznajemo, trebala početi u petak. Podsjetimo, riječ je o inicijativama u okviru kojih je Most s partnerima prikupio oko 410.000 potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se o ograničavanju nekih ustavnih sloboda u slučaju epidemija odlučivalo dvotrećinski u Saboru, a Sabor bi, umjesto Stožera civilne zaštite, odlučivao i o epidemiološkim mjerama.

Nakon što su potpisi predani, Sabor je zadužio Vladu da provjeri njihov broj i vjerodostojnost, a Vlada je prošlog tjedna za taj posao zadužila Ministarstvo pravosuđa i uprave. Ministar Ivan Malenica tada je najavio kako će, radi veće transparentnosti, promatranje omogućiti referendumskim inicijativama, ali i udrugama i svim parlamentarnim strankama.

Po uputama koje je jučer izdao, organizacijski odbori referendumskih inicijativa, udruge i stranke svoje će promatrače, ukoliko žele nadgledati brojanje, morati prijaviti do četvrtka u podne. Nazočnost promatrača trebala bi otkloniti moguće sumnje kakve su se javljale oko nekih ranijih inicijativa, primjerice inicijative Narod odlučuje, u okviru koje je za izmjene izbornog sustava 2018. godine prikupljeno više od 412.000 potpisa, no tadašnje Ministarstvo uprave odbacilo ih je više od 40.000, mnoge od njih zbog nečitkosti, zbog čega je referendum propao. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije