Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar pravosuđa i uprave

Malenica: Brojanje potpisa za Mostov referendum moglo bi trajati do 30 dana

Zagreb: Ministar pravosuđa Ivan Malenica dao je  izjavu novinarima
Robert Anic/PIXSELL
16.02.2022.
u 11:38

Dodao je i kako vjeruje da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u srijedu da bi brojanje potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije moglo trajati od 15 do 30 dana te najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

"Vjerujem da će se broj potpisa utvrditi između 15 i 30 dana, nakon toga ide daljnja procedura", kazao je Malenica gostujući u srijedu na Hrvatskom radiju.

Dodao je i kako vjeruje da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja. "Mislim da su oba pitanja problematična, posebno drugo s aspekta diobe vlasti... a isto tako i prvo pitanje. Ne vidim smisao samoga referenduma, odnosno referendumskih inicijativa", kazao je Malenica.

Podsjetio je i da je Ustavi sud u nekoliko navrata potvrdio legitiman cilj vlade i Stožera civilne zaštite kada su donosili odluke koje su imale utjecaj na sprječavanje širenje virusa. "Donosili smo odgovorne odluke s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi", ocijenio je ministar, dodajući da je Most dok je prikupljao potpise podizao tenziju i radio sve radi podizanja svoga rejtinga.

Kazao je kako vjeruje da će vlada sutra dati ovlasti Ministarstvu pravosuđa i uprave da pokrene procedure za utvrđivanje je li prikupljen dovoljan broj potpisa te da će predstavnici referendumske inicijative sudjelovati kao promatrači u prebrojavanju i utvrđivanju valjanosti potpisa.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, predao 24. siječnja. Tvrde da imaju 410.533 potpisa za inicijativu Odlučujmo zajedno i 409.219 za inicijativu Dosta je!, što je više od potrebnih 368.867.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:32 16.02.2022.

A da raspisete izbore za 2090 godinu?Da li bi stigli izbrojati do tada?STOP ukidanju narodne volje.

GO
goran2hr
14:01 16.02.2022.

Ponovno prebrojite (ovaj put uz nadzor pokretača i javnosti) i potpise dvaju referenduma koje je HDZ uskratio narodu. Tada je potpise "brojao" Kušćević, a danas mu sude.

PV
prcko.vitamincic
12:02 16.02.2022.

"moglo bi trajati do 30 dana"? Pa ministre nema tu 4 milijuna potpisa nego samo 400.000, dakle dovoljno za referendum. Koga ste zaposlili da broji kada će tako dugo trebati da se izbroje potpisi? Gdje su stručnjaci za organizaciju rada? Dajte formule i tablice, objasnite ministru koliko uistinu treba da se prebroje potpisi. Ljudi, budimo ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije