Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crveni križ

U Pakracu prvi volonterski palijativni tim, jedini u Hrvatskoj

Palijativna skrb
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/3
13.11.2013.
u 10:57

Neizlječivima i umirućima želimo omogućiti dostojanstven odlazak - kažu u timu, osnovanom pri Crvenom križu.

Pri pakračkom Crvenom križu osnovan je Volonterski palijativni koordinacijski tim, prvi i za sada jedini takav u Hrvatskoj.

-Ideju za tim su dale Ljerka Pavković i Ljerka Švajghart, glavne sestre u bolnicama u Lipiku i Pakracu. Razlog zašto je tim osnovan pri našem Crvenom križu je među ostalim i taj što odnedavno imamo i posudionicu ortopedskih pomagala koje besplatno dajemo na korištenje onima kojima je to potrebno. Od idućeg ponedjeljka volonterski tim kojeg pored medicinskih sestara čine liječnici, psiholog, socijalni radnik i svećenici imat će i vlastiti prostor u Specijalnoj bolnici u Lipiku gdje će oni dežurati. Kroz ovaj tim ne samo da će puno dobiti najteži bolesnici koji su na odlasku nego posebno njihove obitelji, ali i grad, a u konačnici i država – kazao je Duško Kliček, ravnatelj Gradskog društva Crveni križ Pakrac.

Prošli svu edukaciju

On je projekt predstavio i na sastanku svih ravnatelja gradskih Crvenih križeva u Hrvatskoj.

Ovaj pakračko-lipički tim čiji su svi članovi prošli potrebnu edukaciju spreman je u svakom trenutku pomoći i omogućiti oboljelima dostojanstven, kvalitetan i miran život do samoga kraja te psihološku podršku članovima obitelji, kao i svu ostalu pomoć koja im u tom trenutku bude potrebna. Kako bi tim imao i svoju budućnost  u njemu djeluju Ambasadori dobročinstva, mladi volonteri, odnosno učenici medicinskih i fizioterapeutskih razreda Srednje škole Pakrac te članovi Mladeži Crvenog križa.

U teškim trenucima dovoljna i ruka pomoći

-Svjesni smo da na terenu ima i osoba kojima je potrebna takva pomoć, a koji ne znaju za nas niti mi za njih te ćemo zbog toga obići teren i održati predavanja. Velika pomoć će nam biti i gerontodomaćice koje obilaze stare i  napuštene. Imamo osoba koje imaju otvorene rane, a koje nitko ne posjećuje niti se o njima brine – kaže ravnatelj Kliček.
Ljerka Pavković, članica Volonterskog palijativnog tima ističe da  žele da njihovi volonteri u dogovoru s ravnateljima bolnica ulaze i u te ustanove i da im pomažu u onom dijelu za koji oni nemaju vremena jer je u svakoj takvoj ustanovi imamo nedostatak medicinskih sestara i fizioterapeuta.

– Zašto se ne bi omogućilo volonteru koji ima znanje i to želi te shvaća koliko to treba da u svoje slobodno vrijeme dođe i bude uz bolesnika i drži ga za ruku. Naime, mene je fascinirala jedna fotografija na seminaru kada smo imali prezentaciju palijativne skrbi na kojoj se nalazi umirući čovjek s infuzijom i umjetnom rukom koja bolesnika drži kako se ne osjećao usamljeno. U takvim trenucima čovjeku je dovoljna nečija ruka, a mi je želimo pružiti – poručila je Ljerka Pavković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije