Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA ZA PANTOVČAK

U Milanovićevu stožeru neće biti ministri iz njegove Vlade

Milanović i Bernardić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
02.04.2019.
u 08:54

Ako bude išao u utrku za Pantovčak, hoće li Milanović biti SDP-ov kandidat ili neovisan, ovisi o ishodu izbora za EU

Glasine da će se Zoran Milanović kandidirati za predsjednika države sve su glasnije i sve je više onih koji su mu bliski, a koji kažu da će ići u utrku za Pantovčak. Isti izvori kažu i da će bivši premijer i predsjednik SDP-a kandidaturu, odluči li se na nju, istaknuti vrlo brzo, odmah nakon izbora za Europski parlament.

Teret odlasci iz stranke

Nekakav stožer s kojim promišlja iduće poteze kako na te izbore izići navodno još nema, iako redovito održava kontakte s mnogim stranačkim kolegama i iako je i taktiku da se ne izjašnjava do euroizbora o kandidaturi nego da tu priču u javnosti podgrijavaju bivši SDP-ovi ministri netko morao osmisliti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

A kada će i ako bude slagao stožer za izbore, u njemu, kažu naši izvori, bivših SDP-ovih ministara ne bi trebalo biti, barem ne u prvom planu. To bi mu, drže izvori, bio samo teret kao što mu je teret i činjenica da su mnogi koje je on postavio za ministre i na liste u posljednjih godinu dana napustili SDP i otišli ili Bandiću ili u nezavisne zastupnike u Saboru. Velika je nepoznanica i odgovor na pitanje bi li Milanović u utrku išao kao nestranački kandidat ili bi ipak dobio podršku SDP-a.

Doživi li SDP poraz na euroizborima, gotovo je sigurno da će se rijetko tko iz te stranke usuditi ići na te izbore osim Milanovića. No doživi li stranka uspjeh, a tri mandata doista se mogu smatrati dobrim rezultatom za SDP, nije isključeno da će ljudi oko Davora Bernardića, a koji Milanovića ne mogu smisliti, doista gurati opciju da stranka ima svojeg kandidata, vjerojatno Tonina Piculu. Što je nova opasnost za SDP koji bi se doslovce mogao raspoloviti u slučaju da obojica uđu u tu bitku.

– Kada bi se Milanović kandidirao mimo stranke, dogodilo bi mu se isto što i Bandiću – kaže jedan član vodstva SDP-a.

No veliko je pitanje je li isto izbaciti iz SDP-a Milana Bandića i Zorana Milanovića, kojeg većina birača SDP-a želi vidjeti u ulozi kandidata za predsjednika i koji po svim istraživanjima jedini i ima šansu protiv aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Sve su to razlozi zbog kojih se naši izvori bliski Milanoviću ne mogu ni dogovoriti o tome treba li se Milanović potpuno odmaknuti od SDP-a prije euroizbora, pa čak i pod cijenu da ga se optuži da navija za neuspjeh stranke ili bi trebao ipak podržati svoju stranku uoči njih.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

– Uvjeren sam da će Milanović na kraju ipak podržati listu, odnosno kandidate SDP-a za euroizbore – kaže naš izvor blizak bivšem šefu SDP-a.

No, ima i onih koji su i dalje uvjereni da mu je svakako pametniji odmak od SDP-a jer bi mu 15 posto podrške, koliko stranka uživa u ovom trenutku, samo ograničilo politički prostor za izbore za predsjednika države.

Otvoreni poziv

– Zoran Milanović već je jako dugo izvan politike. Zašto bi se on izjašnjavao o listi za EU izbore – jedan je od komentara koji se može čuti od njemu bliskih SDP-ovaca. No za nekoga o kome se mjesecima nagađa da će ići na izbore za predsjednika države, koga se stavlja u sva istraživanja javnog mnijenja i koji nikada nije demantirao opciju da će biti kandidat za Pantovčak, teško se može kazati da je izvan politike. Kao što nekoga tko je devet godina vodio SDP i bio premijer u SDP-ovoj Vladi može uvjerljivo “glumiti” nestranačkog kandidata za predsjednika države.

Odluči li se Milanović na kraju ipak na podršku listi SDP-a, to bi mogao, drže neki, učiniti tako da se, primjerice, pojavi na konvenciji zagrebačkog SDP-a koja će se održati 13. travnja, točno na dan kada počinje i službena kampanja za izbore za Europarlament.

Neslužbeno doznajemo da bi se na toj konvenciji mogli okupiti brojni SDP-ovci koji i nisu u dobrim odnosima s aktualnim šefom stranke Davorom Bernardićem, a dobrodošao je i Zoran Milanović.

Mihael Zmajlović demantirao glasine da i on napušta SDP

Otkako je Davor Bernardić preuzeo vođenje SDP-a, tu je stranku napustilo čak devetero saborskih zastupnika. Zadnji je otišao bivši ministar zdravlja Siniša Varga, a posljednjih se dana nagađa i da bi isto mogao učiniti i bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

– To su gluposti, nemaju veze s istinom. Ostajem u SDP-u – poručio je jučer Zmajlović i tako demantirao glasine.

Branko Grčić o novom SDP-ovom planu

Komentara 124

DU
Deleted user
09:15 02.04.2019.

Za predsjednika kućnog savjeta nije potreban stožer. A za nešto više od toga Milanoviću može pomoći Rosanda iz Uljanika

KO
Konstantinos
09:51 02.04.2019.

Nije mi jasna logika! Kako jedan od najneuspješniji i najgorih premijera u povijesti zemlje može biti kandidat i k tome uspješni predsjednik za čije vladavine se desila puzajuća “venecualizacija” zemlje i skoro pa potpuni slom najmlađe članice EU? Ovo može podnijeti jedino mozak s amnestijom ili debelom bezobražtinom. Čista provokacija! Sada očekujem Beljakovu mašineriju da lupa minuse i znoji se dok piše kontra komentare. Kako jadno.

IL
ilija26
09:51 02.04.2019.

Jeli to onaj ili mi ili oni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije