Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Konvoj autobusa s Hrvatima iz Austrije stigao u Hrvatsku

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović
Foto: Borna Filic/Igor Kralj/POOL/Pixsell
1/4
09.04.2020.
u 23:44

Ministar Davor Božinović poručio je da nadolazeći uskršnji blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje.

U Hrvatskoj je 64 novih slučajeva zaraze, što daje ukupan broj od 1407 bolesnika. Ukupno je od koronavirusa preminulo 20 osoba.

Lista se sa strelicama na dnu.

23:44 Konvoj od 5 autobusa s ukupno 82 hrvatska državljana stigao je u četvrtak navečer u Hrvatsku iz Tirola i Vorarlberga, objavilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Repatrijacija je dogovorena iz saveznih zemalja Tirol i Vorarlberg u kojima su neka mjesta pod strogom karantenom. U okviru repatrijacije hrvatskih državljana koji su ostali u inozemstvu nakon izbijanja pandemije koronavirusa, proglašavanja karantena i zatvaranja granica, prošlog tjedna su iz Austrije vraćena 124 hrvatska državljana, podsjeća ministarstvo, a prošlog mjeseca njih još 13. Ministarstvo dodaje da preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava RH nastavlja s repatrijacijom.

19:30 - Kolega Capak me zvao i obavijesito o zbivanjima u Dubrovniku, odnosno u Pločama, sumnjama na potencijalne pozitivne bolesnike. Najvažnije je da epidemiolozi brzo naprave posao, naprave izvid, kontaktiraju kontakte i brzo odrede epidemiloške mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim. Da, virus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove, no to je bilo očekivano. Nismo bez razloga prije nekoliko dana govorili da ulazimo u najkritičnije razdoblje. Bilo je za očekivati da će ući u sustav, no radima i dalje sve da na neki način spriječimo širenje virusa. Stvari ne smijemo prepustiti slučaju. Promptno postupanje i razmišljanje o mogućoj prisutnosti pozitivnih bolesnika sad je važno - rekao je ministar Vili Beroš gostujući u RTL Direktu.

Dodao je da i dalje nastavljaju raditi na usporavanju novoobiljelih, ali je upitno koliko će se moći utjecati na konačan doseg.

- Daleko smo od toga da je ovo crni scenarij, ali nalazimo se u kritičnom razdoblju. Imamo postojeće, ali i neke nove mjere. Kao što stalno govorimo ovih dana, naša osnovna intencija je da usporimo broj novooboljelih na dnevnoj bazi jer ćemo omogućiti sustavu da se adekvatno brine o bolesti. No upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u popualciji - kazao je Beroš.

VIDEO Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

18:05 - Kako piše Slobodna Dalmacija, u Splitu je u posljednja 24 sata napravljeno 48 testova na koronavirus, a kako neslužbeno doznaju, od tih 48 testova njih 35 je pozitivno! Prema njihovom izračunu, iz Doma je pozitivno 36 ljudi.

17:48 - Mnoge je iznenadilo što je odobreno održavanje religijske procesije  Za Križen na Hvaru, a razloge odluke otkrio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Točno je da se odobrio tradicionalni događaj koji stanovnicima Hvara strahovito puno znači. Naravno, uz provođenje strogih mjera. Situacija je bila prodiskutirana i donijeta je odluka da se dopusti taj događaj. Propisali smo da može sudjelovati 15 osoba, ne više. S tim da smo im propisali stroge mjere, neće smjeti komunicirati međusobno i morat će biti distancirani. Također, na Hvaru nemamo slučajeva zaraze pa ovakav jedan događaj možemo odobriti", odgovorio je Capak.

17:14 - Na konferenciji za medije u Splitu županijski stožer je poručio da su zaprimili dva kontradiktorna izvještaja - jedan ravnateljev, drugi epidemiološki - zbog čega će se osnovati zasebno tijelo koje će dodatno istražiti cijeli slučaj. Više pročitajte OVDJE

15:30 - Općina Medulin odlučila je donirati 100 tisuća kuna istarskom Zavodu za javno zdravstvo, za nabavku laboratorijskih testova za dijagnosticiranje zaraze koronavirusom. Najavljuju i nastavak procesa donacija Zavodu za javno zdravstvo, sukladno odluci da se trećina mjesečne plaće načelnika i zamjenika načelnika Medulina uplaćuje na račun Zavoda.

14:30 – U Varaždinskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Ukupan broj oboljelih i dalje je 32, a ozdravilo je sedam osoba.

– U Varaždinskoj županiji je prvi slučaj oboljenja koronavirusom registriran još 2. ožujka, a više dana smo brojili veći broj zaraženih i od samog Grada Zagreba. S obzirom da u 38 dana imamo 32 potvrđena slučaja oboljenja, možemo biti zadovoljni, ali nikako ne smijemo misliti da je naša borba protiv nekontroliranog širenja zaraze već završila. U preventivnoj mjeri samoizolacije su 1603 osobe, od čega je 91 osoba kontakt oboljelih – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin. Jučer su testirane 44 osobe, a ukupno  597. 

– Već danas je kapacitet testiranja u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije 50 uzoraka dnevno, a za tjedan dana će se povećati na 100 dnevno. Ovaj tjedan će se brisevi početi uzimati i putem Covid-19 ambulante Doma zdravlja Varaždinske županije, o čemu će liječnici obiteljske medicine dobiti sve potrebne informacije – najavio je Vugrin.

14:08 – Hrvatskoj je 64 novih slučajeva zaraze, što daje ukupan broj od 1407 bolesnika. U Splitu su zaraženi štićenici Doma za starije i nemoćne. Zaražena je i štićenica Doma za starije u Koprivnici. Stožer apelira na građane da se drže mjera. Više ovdje.

14:02 – U Varaždinu je potpisan sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite oko izdavanja propusnica za ulazak i izlazak s mjesta prebivališta i stalnog boravka. Na poziv gradonačelnika dr. sc. Ivana Čehoka sporazum su, uz njega, potpisali i gradonačelnici Novog Marofa i Varaždinskih Toplica te načelnici, odnosno predstavnici općina Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Jalžabet, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica, Ljubešćica, Breznički Hum, Visoko i Breznica. Građani na području ta tri grada i 14 općina moći će se kretati bez propusnica.

- Potpisivanjem ovog sporazuma nema više toliko administracije i oslobađaju se policijski djelatnici koji sad mogu obavljati poslove praćenja ljudi koji su u izolaciji i karanteni, te pojačano obilaziti mjesta na kojima se okuplja više građana - rekao je, uz ostalo, Čehok. Sporazum o propusnicama upućen je policiji i županijskom stožeru Civilne zaštite, a primjena bi trebala početi sutra ujutro.

13:18U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Istovremeno je ozdravio jedan pacijent, s područja grada Novske, koji ima dva uzastopna negativna nalaza laboratorijske pretrage na SARS-CoV-2 virus u propisanom vremenskom razmaku. Svih njegovih dvadeset kontakata (4 obiteljska kontakta, 14 kontakata s posla i 2 ostala kontakta) je nakon provedenog propisanog zdravstvenog nadzora tipa samoizolacije u kući kroz 14 dana ostalo zdravo. Riječe je o trećem oporavljenom pacijentu s područja županije. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se trenutačno pet pacijenata, a ostali su na kućnom liječenju. Sveukupno je sada osamnaest pozitivnih pacijenata na županijskom području.

VIDEO: Ministar Davor Božinović o popuštanju mjera

13:15 - Na području Splitsko-dalmatinske županije još su 23 osobe pozitivne na koronavirus, i to iz Splita 8, Makarske 2, Sinja 1, Solina 7, Baške Vode 2, Dugog Rata 2 i Dugopolja 1. Više pročitajte OVDJE.

12:44 - Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirani je troje novooboljelih od COVID-19 i ukupno ih je 88. Nalaz se čeka za još 11 osoba. Više pročitajte OVDJE.

12:20 Još devet pozitivnih u Šibensko - kninskoj županiji, u Kninu još zaraženih zdravstvenih djelatnika.

U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata je devet novih osoba oboljelih od COVID-19. Od devet pozitivnih osoba, dvije osobe su zdravstveni djelatnici kninske bolnice. S današnjim danom ukupan broj oboljelih je 57. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan od troje pacijenata koji su na respiratoru u KBC Split odvojen je od respiratora i očekuje se njegov premještaj u šibensku bolnicu.

12.14 - Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će, utvrde li se propusti u Domu za starije osobe u Splitu, gdje je preksinoć utvrđena pojava zaraze koronavirusom, župan donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni.

"Ukoliko budu utvrđeni neki propusti u provođenju mjera koje su vrlo jasno bile upućene i precizirane svim čelnicima domova za starije, tada će županije, tj. župan koji je nadležan, donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni s obzirom na posljedice koje u ovom trenutku imamo", poručio je Plenković.

11:33 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka 09.04. 2020. do 11:00 sati evidentirano je 97 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje su vidljive niže u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Video: Splićani jedva dočekali otvaranje ribarnica i trgovina

11:25 – Hrvatska vojska će pružiti potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će biti prilagođeni za potrebe prevoženja životno ugroženih pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Kriznom stožeru je od jučer na raspolaganju jedan prilagođeni helikoptera Mi-171 SH koji je upućen u 395. eskadrilu transportnih helikoptera u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama, a planirano je prilagoditi još jedan helikopter Mi-171Sh koji će biti na raspolaganju 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera na letjelištu Lučko pored Zagreba.

– Obzirom da Oružane snage RH nemaju u svom sastavu specijaliziranu opremu ili helikoptere prilagođene prijevozu pacijenata koji su zaraženi ili za koje postoje indicije da bi mogli biti zaraženi virusom COVID-19, Zrakoplovno tehnički centar iz Velike Gorice izradio je prilagodbu za transportnu kabinu helikoptera – priopćio je MORH.

10:51 - Na području Zadarske županije još su dvije osobe pozitivne na koronavirus pa je ukupan broj oboljelih u ovome trenutku 61. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar  hospitalizirano je 9 osoba od kojih je 4 na respiratoru i njihovo je stanje nepromijenjeno. Stanje pacijenta koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno. Iz Opće bolnice Zadar u Ortopedsku bolnicu u Biogradu prebačena su 3 pacijenta, tako da je u tamošnjoj bolnici sada 7 osoba sa lakšim simptomima. U tijeku je zdravstveni nadzor nad 783 osobe u samoizolaciji, a završenih nadzora je 1401.

10:18 - U Vukovarsko – srijemskoj županiji potvrđen je još jedan slučaj zaraze koronavirusom. Prema navodima županijskog stožera civilne zaštite radi se o osobi iz Vinkovaca, a ukupno je na području ove županije do sada oboljelo 30 osoba. Iz stožera navode i kako je u protekla 24 sata testirano 34 osoba tako da je sveukupno dosad na području županije testirano 367 osoba. U samoizolaciji na županije nalazi se 551 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je dvije prijave o kršenju samoizolacije koje su se utvrdile kao neosnovane.

- Opća županijska bolnica Vinkovci ima 5 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.  I dalje imamo na COVID-19 pozitivna  3 liječnika, 3 zdravstvenog i 1 nezdravstvenog djelatnika. Ukupno je 18 liječnika, 37 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji - navode iz Stožera.

10:16 - U Međimurskoj županiji nema novozaraženih osoba. I drugozaražena osoba je izliječena, riječ je o policajcu.  Dosad je evidentirano ukupno šest zaraženih, od kojih su dvije osobe izliječene, rekao je župan Matija Posavec. Preostale četiri osobe dolaze iz iste obitelji. Tri člana obitelji su u Županijskoj bolnici Čakovec, a jedan je kod kuće.

10:10 - Još troje pacijenata zaraženih od koronavirusa izliječeno je u pulskoj Općoj bolnici čime je do sada u Istri izliječeno ukupno osamnaest osoba, izvijestio je u četvrtak ujutro Stožer civilne zaštite Istarske županje. 

U međuvremenu od ukupno 32 ispitana uzorka samo je jedan pozitivan na koronavirus (COVID-19), a radi se osobi koja je stigla iz Londona i bila je u samoizolaciji. Ukupno je tako u Istri do sada od COVID-19 zaražena 81 osoba, a tijekom srijede terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice Pula uzet je još 51 uzorak brisa koji su  dostavljeni u laboratorij u Zagreb te će rezultati nalaza biti poznati tijekom dana. 

Inače, u četvrtak se prema naputku Nacionalnog stožera civilne zaštite ponovno otvorena zelena tržnica u Puli, kako u središtu grada tako i na Verudi. Po riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Dina Kozlevca, osim u Puli od danas tržnice rade i u Rovinju, Poreču, Umagu, Bujama, Buzetu, Pazinu i Labinu te do sada, kako je naveo, nema većih problema.

"Građani se drže uputa, paze na razmak i sve teče bez problema. U par slučajeva došlo je do grupiranja građana koji su se na intervenciju redara potom razišli. Postavljene su ograde, redari propuštaju građane u razmaku od par minuta kako se ne bi stvorile gužve. Dakle, za sada je situacija pod nadzorom", istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite DIno Kozlevac.

9:30 - Još troje štićenika prebačeno je iz Doma za starije i nemoćne na Križine potvrdio je ravnatelj KBC Split Julije Meštrović za HRT.

8:55 -  Na području Virovitičko-podravske županije, već osmi dan zaredom nema pozitivnih na koronavirus, izvijestili su iz Stožera.

"Iako je danas „dobro biti negativan“, ostanite pozitivni, jer nakon kiše uvijek dolazi sunce. I nakon korona virusa doći će bolji dani...
Sunce nas mami van, no nemojte da nas lijepo vrijeme zavara. Poštujte epidemiološke i sigurnosne upute, budite strpljivi, savjesni i odgovorni. Izdržali smo do sada, izdržimo i nadalje, jer ovo je bitka sviju nas. Ostanite doma, poštujte socijalni kontakt. Na području Virovitičko-podravske županije, zahvaljujući vama, već osmi dan zaredom nema pozitivnih na korona virus. Oboljelih je i nadalje dvoje, oni se nalaze u kućnoj samoizolaciji i više niti nemaju simptome bolesti COVID 19… Do sada je na području naše županije testirano 96 osoba, 94 nalaza su bila negativna...

U posljednja 24 sata, djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, na dežurnim punktovima u kontroli prometa zatekli su 3.985 osoba u 3.193 vozila. Od navedenih, njih 14 nije imalo propusnice… Provjerili su i 21 osobu poštuju li mjere samoizolacije. Svi su bili na svojim adresama… Svima vama koji poštujete epidemiološke i sigurnosne mjere, hvala vam. Izdržimo da bi živjeli #ostanidoma
Pitomaca, Pitomačke novosti, Suhopolje, Špišić-Bukovica, Virovitičko-Podravska, Croatia, Slatina, Croatia, Vocin, Cacinci, Orahovica, Gradina, Croatia", poručili su iz Virovitičko-podravske županije.

7:40 Ravnatelj Dječje psihijatrijske bolnice u Kukuljevićevoj u Zagrebu pozitivan je na koronavirus zbog čega su pacijenti i djelatnici evakuirani iz bolnice.

On je imao kontakte s dvoje djece u bolnici zbog čega su oni prema epidemiološkim pravilima imali mogućnost zaraze te su stoga stavljeni u samoizolaciju. Dezinfekcija bolnice je već napravljena i bolesnici su zbrinuti tako da o njima sada brine deset članova osoblja, pet liječnika i pet medicinskih tehničara. No, najprije nisu evakuirani svi štićenici, ostalo ih je osmero.

6:45 – Gospodarska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa odrazit će se na državnu potrošnju, ali i na investicije financirane iz državnog proračuna. Vlada će danas predstaviti plan nove državne potrošnje unutar rashodne strane proračuna, a ministar financija Zdravko Marić kaže da će tradicionalne stavke koje u ovom trenutku ne trebaju i u ovim okolnostima nisu prioritet, biti stavljene sa strane, a sredstva s njih raspodijeljena na nužne svrhe i namjene. Mjesečno za nužno funkcioniranje države treba od 13 do 15 milijardi kuna, od čega samo na mirovine otpada 3,5 milijardi. Više ovdje.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ključne riječi

Komentara 34

ZE
Zambija export-import
12:28 09.04.2020.

Eto, znao sam. Imali smo dobre podatke dok Dalmatinci nisu počeli dojavljivati. Ne ide to s njima, ne ide. To se ne može dovesti u red preporukama i napucima. Ne možeš natjerati magarca da tegli tako da mu PREPORUČIŠ da tegli. Pa nije bezveze da je najgore u Italiji i Španjolskoj.

Avatar Sandinista
Sandinista
12:20 09.04.2020.

Otvaranje tržnica je čisti fijasko. Danas ujutro, plac Dubrava, gerijatrijski korona party. Nitko mlađi od 75 god, maksimalni razmak 40 cm.

Avatar Matija22
Matija22
10:24 09.04.2020.

ti što dolaze izvana te lovite ti nose virus u Hrvatsku šta vam vrijedi karanatene kad vam je takav jedan izvana dovoljan i zarazi opet sve i opet isto stanje , onaj ko želi ući u Hrvatsku karatena prije mjesec dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije