Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Beroš:

'Kao da vam gori kuća pa vi zovete vatrogasca koji se ne javi, a na ostale brojeve ne zovete'

Vili Beroš
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
09.04.2020.
u 15:33

Dva su moguća scenarija. Ili korisnici moraju biti povremeno u bolnici, ali isto tako da niz djelatnika obavlja svoje radne aktivnosti, djelatnici odlaze kućama, u dućane.. , kazao je ministar Beroš o načinu proboja virusa u domove za starije

U Hrvatskoj je ukupan broj oboljelih od COVID-19 1407. U Splitu su zaraženi štićenici Doma za starije i nemoćne. Zaražena je i štićenica Doma za starije u Koprivnici. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da su u Koprivnici svi kontakti kvalificirani i određene su im mjere. Što se tiče Splita, rekao je da su imali još sumnji na drugom katu te da četvero štićenika nemaju temperaturu, dok je troje premješteno u bolnicu.

"Kada je pitanje o starima i nemoćnima u domovima, imam potrebu naglasiti da smo izdali u razdoblju od početka epidemije čitav niz mjera", kazala je ministrica Vesna Bedeković na konferenciji Stožera. 

"Osim zabrane posjeta i izlaska, pojačane su mjere čišćenja i dezinfekcija, korisnici mogu izlaziti samo u nužnim situacijama", dodala je ministrica.  "Svaka sumnja sukladno uputama prijavljuje se nadležnoj epidemiloškoj službi. Procedura ide da se kontaktira liječnik koji mora obavijestiti nadležnu epidemiološku službu", dodala je o uputama koje su poslane Domovima za starije i nemoćne, kao i drugim domovima socijalne skrbi.

Video: Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

O oboljeloj štićenici Doma u Koprivnici Bedeković je rekla da je ona u petak imala temperaturu.

"Gospođa je još u petak imala temperaturu, liječnica je odredila terapiju, u ponedjeljak je bila u bolnici, u utorak je hospitalizirana, danas jer potvrđeno da je pozitivna", kazala je Bedeković.

Što se tiče slučaja u Splitu ministrica je rekla da su oni o tome informacije dobili u utorak navečer.

"Mi smo za slučaj u Splitu saznali, ja osobno, Ministarstvo tek u utorak navečer. U mailovima ranije nisu spominjali", kazala je Bedeković. "Što se tiče jasnije slike kako je virus ušao u ovu instituciju, tu je epidemiološka služba, prati se struka", kazala je ministrica. Na pitanje ima li domova koji ne šalju izvješća ministrica je rekla "iz primjera Splita možete to vidjeti".

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je izvješće iz Splita stiglo te da će svi oni koji su relevantni sjesti za stol i sagledati činjenice."Mi ćemo u ovom izvješću sve vidjeti, prema podacima nitko iz Doma, ni liječnica, nisu kontaktirali navedenu instituciju", kazao je Beroš na pitanje o tome da su iz Doma kontaktirali splitsku epidemiološku službu.

"Vrlo je važno sagledati činjenice. Kolegica i ja smo bili u Splitu. Dotična osoba koja je zvala nije mogla nazočiti jer je u samoizolaciji. Meni nije jasno da ako postoji nekoliko brojeva, kako je netko odradio dužnost da je jednom ili dvaput nazvao. Kao da vam gori kuća pa vi zovete vatrogasca koji se ne javi, a na ostale brojeve ne zovete Kao što sam rekao ne možemo donositi sudove na prečac. Vi u jednom trenutku zovete, imate i ostale dane, ja vjerujem da se do nekoga moglo doći u epidemiološkoj službi. Svaki febrilitet, svaki respiratorni simptom je alarm za promptno postupanje", kazao je ministar zdravstva.

"Svjedočite tome da je Stožer civilne zaštite poduzeo niz mjera za postupanje u staračkim domovima. Upute su vrlo detaljne, međutim Hrvatska nije izolirana sama u ovoj borbi. U svim zemljama EU problem je sličan. Ni mi nismo imuni. Dva su moguća scenarija. Ili korisnici moraju biti povremeno u bolnici, ali isto tako da niz djelatnika obavlja svoje radne aktivnosti, djelatnici odlaze kućama, u dućane.. Podijelili smo ih u određene grupe. Ne možemo ih potpuno izolirati, iako razmišljamo i o tome. Apsolutno je nemoguće zatvoriti zdravstveni sustav kao i Domove. Ova borba traje mjesec i pol dana. Očuvali smo integritet zdravstvenoh sustava i domove za starije. I dalje ćemo napraviti sve. Nitko nije bio spreman na ove izazove. Odgovaramo na nove probleme", kazao je Beroš.

Capak je kazao da HZJZ ima šest brojeva. Uspostavljen je i broj 113 za davanje informacija. Pojačana su dežurstva. 29.3. je svaki Zavod imao dva broja na koja se moglo nazvati. Govorim što je sve epidemiologija poduzela da se dobije svaki epidemiolog", rekao je Capak.
 

Komentara 17

MP
moje_pravo_ime_nije_bitno
16:37 09.04.2020.

Činjenica je da institucije ne rade svoj posao. Prvi smrtni slučaj u lstri je i bio propust nadležne službe i ne uzimanja ozbiljno čovjekovog zdravstvenog stanja. Čovjek umro u samoizolaciji, pisale su novine. Isto tako, nesreća u Međimurju prošli tjedan, žena izašla da ode do ordinacije jer u ordinaciji nitko ne diže slušalicu!! Propusta ima!

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
16:28 09.04.2020.

Doktori ovo, doktori ono, ali je 100% izvidno da je tu puno vise usranih uhljeba nego radnika u zdravstvu. Ti sarlatani sad kritiziraju sto netko nije zvao na druge brojeve , a ne komentiraju one koji se nisu odazvalim kadd su prvi puta bili nazvani. Ovaj Beros je isto lajavi sarlatan.

DU
Deleted user
16:52 09.04.2020.

U Splitu osnovali povjerenstvo za direktora doma. Da pukneš od smijeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije