Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vili Beroš: 'Meni je prenesena samo jedna priča, ovo sad baca novo svjetlo na slučaj'

Riječ je o priči koju je Večernji list prvi objavio, a prema kojoj je glavna medicinska sestra u splitskom domu kontaktirala je NZJZ u Splitu još 29. ožujka zbog sumnje na pojavu koronavirusa među štićenicima.
09. travnja 2020. u 16:57 34 komentara 47426 prikaza
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ministar Vili Beroš na presici Stožera za civilnu zaštitu u četvrtak je izjavio da je izvješće iz Splita stiglo te da će svi oni koji su relevantni sjesti za stol i sagledati činjenice.

OTKRIVAMO Tko skriva propust u Splitu? Djelatnica doma zvala je epidemiologe još prije 11 dana

"Vrlo je važno sagledati činjenice. Kolegica i ja smo bili u Splitu. Dotična osoba koja je zvala nije mogla nazočiti jer je u samoizolaciji. Meni nije jasno da ako postoji nekoliko brojeva, kako je netko odradio dužnost da je jednom ili dvaput nazvao. Kao da vam gori kuća pa vi zovete vatrogasca koji se ne javi, a na ostale brojeve ne zovete Kao što sam rekao ne možemo donositi sudove na prečac. Vi u jednom trenutku zovete, imate i ostale dane, ja vjerujem da se do nekoga moglo doći u epidemiološkoj službi. Svaki febrilitet, svaki respiratorni simptom je alarm za promptno postupanje", kazao je ministar zdravstva odgovajući na novinarsko pitanje kako je moguće da se epidemiolozi nisu javili na poziv medicinske setre iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Podsjetimo, riječ je o priči koju je Večernji list prvi objavio, a možete je u cijelosti pročitati ovdje. Prema njoj, glavna medicinska sestra u splitskom domu, Zdravka Đapić, s privatnog telefona kontaktirala je NZJZ u Splitu još 29. ožujka zbog sumnje na pojavu koronavirusa među štićenicima. Tada su joj epidemiolozi kazali da "prati situaciju", a što se pokazalo prilično skandaloznim budući da je riječ o najugroženijoj grupi ljudi, njih oko 350 s kronično narušenim zdravljem i koji u pozamašnim godinama borave u socijalnoj ustanovi.

Ovim putem bitno je za napomenuti kako je došlo do dvije oprečne priče, a koje su, čini se, zbunile i samog ministra Beroša.

ISPOVIJEST Vapaj Splićanke čiji se muž nalazi u domu: 'Testirajte sve štićenike, oni ne mogu izdržati koronu'

Naime, jučer se u jednom mediju pojavila priče liječnice opće prakse iz Splita koja je iznijela svoju ispovijest tvrdeći kako je zvala epidemiologe puno prije evakuacije staračkog doma, ali da joj se nitko nije javljao na telefon.

S druge strane, Večernji list objavio je priču o Zdravki Đapić, glavnoj medicinskoj sestroj u Domu za starije i nemoćne kojoj su se epidemiolozi JAVILI, ali nisu reagirali promptno po dojavi.

O tome se očitovao i sam ministar zdravstva.

"Kad sam jučer stigao u Split rečena mi je samo jedna verzija priče. Ta o nejavljanju epidemiologa na telefon. Mislio sam da je ta priča povezana s pričom glavne medicinske sestre u domu. Sve činjenice još treba dobro rasvijetliti, ali ako je Zdravka Đapić uistinu dobila nekoga na telefon onda to baca potpuno drugačiju sliku na ovaj slučaj kojeg ćemo nastaviti istraživati", izjavio je Vili Beroš za Večernji list.

KOMENTAR Zašto ravnateljica splitskog javnog zdravstva ne želi govoriti istinu?

Spomenimo i to kako je u današnjem intervjuu Slobodnoj Dalmaciji ravnateljica NZJZ-a u Splitu, Željka Karin, izjavila kako neće dopustiti optužbe iz doma koje sugeriraju da se epidemiolozi nisu javljali na telefon. Pritom je mislila upravo na Zdravku Đapić iako su se njoj epidemiolozi javili na telefon, ali su, izgleda, neprofesionalno postupili. Više o tom konfuznom događaju možete pročitati ovdje.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • densokubura:

    evo zašto sam ja rekao da treba povećati broj testiranja, ako netko u staračkome domu dobije temperaturu izdvoji ga na 2 dana i daj ga na testiranje....

  • Immanuell:

    Mrsko im je bilo izać na teren, eeee, triba 'odat, a njima se to ne da, a ovi su možda bolesni, pa ko je lud ić među njih.....

  • Fr@njo:

    komisiju, komisiju treba osnovati..