Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNE 240.000 KUNA

Tvrka Oikon donirala Petrinji vrijedne podatke potrebne za evidentiranje posljedica potresa

Foto: Oikon
1/5
03.05.2021.
u 17:18

Donacija se sastoji od usluga detaljnog fotogrametrijskog snimanja bespilotnom letjelicom, izrade ortofoto karata visoke prostorne rezolucije te izrade 3D modela cijelog gradskog područja

Kako bi grad Petrinja krenula što prije s obnovom nakon potresa, Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba (Oikon) donirao je gradu prostorne podatke koji su neophodni u izradi dokumentacije za objektivnu evidenciju posljedica potresa, izradu odštetnih zahtjeva, planiranje obnove, izradu projektne dokumentacije i izradu aplikacija za različita fondovska financiranja poslova obnove u vrijednosti od više od 240.000 kuna. 

Donacija se sastoji od usluga detaljnog fotogrametrijskog snimanja bespilotnom letjelicom, izrade ortofoto karata visoke prostorne rezolucije (3-5 cm), te izrade 3D modela cijelog gradskog područja. Na projektu aerofotogrametrijskog snimanja grada Petrinje i naknadnim uredskim obradama snimljenog materijala sudjelovalo je osam stručnjaka, uz korištenje najmodernije opreme.

Osim toga, odmah nakon potresa izradili su i analizu tla. 

- Podaci su dostavljeni u digitalnom obliku te su kao takvi pogodni za daljnje obrade. S obzirom na to da se radi o produktima visoke razine točnosti i razlučivosti, dostavljene podloge mogu se koristiti u svim aspektima prilikom planiranja i provedbe obnove grada, kao i kasnije praćenje i analizu promjena. Sve podloge ovjerene su od strane ovlaštenog inženjera geodezije i mogu se koristiti kao podloga prilikom terenskih geodetskih izmjera, odnosno kao dopuna bilo kakvoj projektnoj dokumentaciji, objasnio je Branimir Radun, voditelj Zavoda za prirodne resurse u Oikonu.

- Sretni smo i zadovoljni što smo mogli iskoristiti svoje znanje i resurse u ovu svrhu te se nadamo da će Grad Petrinja predane podatke i snimke uspješno iskoristiti za obnovu grada, govori. 

 

U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje

Ključne riječi

Komentara 1

MI
minolta
06:47 04.05.2021.

bude to gradonačelnik pogledao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije