Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može u sarajevo

Tužiteljstvo BiH: Gotovina može u BiH, nema ni optužnice ni tjeralice

gotovina pakoštane (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
23.11.2012.
u 09:15

Centar javne sigurnosti B. Luka još 2009. godine Tužiteljstvu BiH dostavio je kaznenu prijavu protiv Gotovine.

– Da bi netko bio uhićen u vezi s ovim slučajem, prvo bi trebala biti raspisana tjeralica, koje sada nema – potvrđeno je portalu Klix.ba u Tužiteljstvu BiH.

Ono što je za Klix.ba rečeno u Tužiteljstvu BiH jest to da se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji Maestral protiv više osoba, ali nisu mogli reći je li među njima i Gotovina.

O tome hoće li biti raspisana tjeralica, odluku će donijeti Tužiteljstvo na osnovi istrage, što bi trebao biti osnovni motiv, a ne politički ili bilo kakvi drugi pritisci.

>>General Ante Gotovina proglašen počasnim građaninom Splita

Odgovor je ovo na napise pojedinih srbijanskih medija koji su, poput Pressa, napisali da su vlasti BiH dužne uhititi hrvatskog generala Antu Gotovinu zbog istrage koju protiv njega Tužiteljstvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama počinjene u ljeto 1995. godine.

Kada bi general Gotovina obistinio svoju najavu "da jedva čeka doći u Sarajevo i probati sarajevske ćevape", dužnosnici Republike Srpske tvrde da bi ga "nadležne pravosudne institucije u BiH trebale u tom slučaju staviti iza rešetaka zbog zločina koji su počinjeni u BiH".

Tako Simo Tuševljak, šef službe MUP-a RS-a za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina, od Tužiteljstva BiH očekuje da konačno podnese optužnicu protiv Gotovine i, kako je rekao, njegova "zločinačkog društva".

Tuševljak kaže da je Centar javne sigurnosti Banja Luka još 2009. godine Tužiteljstvu BiH dostavio kaznenu prijavu protiv Ante Gotovine i još 14 osoba te ističe da su Gotovina i sudionici osumnjičeni da su od 8. do 17. rujna 1995. u sklopu akcije Maestral regularne Hrvatske vojske, HVO i Armije BiH na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po zapovjednoj odgovornosti krivi za ubojstvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120 tisuća srpskih civila.

– Na popisu osumnjičenih za zločine u Maestralu osim Gotovine nalaze se i brojni drugi hrvatski generali i visoki časnici Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović. Ako je BiH pravna država, onda je potpuno jasno da osumnjičeni za najteže ratne zločine protiv kojih se još vodi istraga pred nadležnim tužiteljstvima moraju biti uhićeni ako stupe na tlo zemlje u kojoj su počinili nedjela nad civilnim stanovništvom – kategoričan je Tuševljak.

Press još dodaje da je u Tužiteljstvu BiH potvrđeno da se "vodi istraga protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine u akciji Maestral", ali nije potvrđeno hoće li i kada biti podnesena optužnica protiv osumnjičenih.

>>'Hvala Gotovini za Oluju, bez nje ne bismo uspjeli osloboditi Bihać'

Ključne riječi

Komentara 176

Avatar Leeka
Leeka
13:20 23.11.2012.

To što danas nema tjeralice, ne znači da je neće biti sutra.

KA
Karlek1
13:24 23.11.2012.

Čitajući sve te srbijanske brojke o poginulim i protjeranim Srbima u prošlosti, čovjek pomisli uuu koliko ih ima ko Kineza. Naravno nakon što dodaju nekoliko 00 na kraju su sve to još bili i civili. Pitanje je onda tko je razarao i gađao godinama Hrvatske gradove sve do 1995. godine kad se dogodila Oluja i Hrvatska postala napokon slobodna.

OB
-obrisani-
12:57 23.11.2012.

23.11.2012. u 12:53h slavonac 1 je napisao/la: Za Dom Spremni i GENERALA -------------------------- Jel znas da bi te general bio duzan kazniti i prijaviti zbog tog pozdrava ? Ne stavljaj ga u nezgodnu situaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije