Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANNONOVE TEŠKE OPTUŽBE

Trumpova kći i zet ljetovali su u Hrvatskoj u društvu ruskog oligarha

Ivanka Trump i Jared Kushner
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
04.11.2019.
u 21:22

Bivši glavni strateg američkog predsjednika otkrio nove detalje o ulozi Rusije u američkim izborima i mogućoj kriminalnoj uroti

Jared Kushner i Ivanka Trump, zet i kći Donalda Trumpa, ljetovali su u Hrvatskoj u društvu ruskog milijardera tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine. Tu je dosad nepoznatu informaciju otkrio Steve Bannon, pokretač portala Breitbart News te voditelj Trumpove kampanje i poslije glavni strateg u sklopu istrage o ulozi Rusije u američkim izborima i mogućoj kriminalnoj uroti između kampanje Donalda Trumpa i vlade Vladimira Putina koju je vodio posebni istražitelj Robert Mueller.

Upitan odabir društva

Bannon je smatrao kako je druženje sa zasad neimenovanim oligarhom toliko kompromitirajuće za Kushnera i Trumpa da je tu informaciju odlučio zadržati za sebe te je, po potrebi, koristiti kao as iz rukava u poslovnim i osobnim razračunavanjima s Kushnerom i njegovom suprugom, s kojima je bio u konstantnoj borbi za dominaciju nad Bijelom kućom, pokazali su novi dokumenti koje je objavilo američko Ministarstvo pravosuđa.

Zajedničko “ljetovanje” u Hrvatskoj, kako je Bannon u e-mailovima okarakterizirao druženje Kushnera, Ivanke Trump i stranog oligarha, daje novi uvid o mogućim vezama Rusa i klana Trump, posebice zato što se konačno Muellerovo izvješće pokazalo nedorečenim. Doduše, nisu se podizale optužnice, od čega su strahovali Trumpov sin Donald Trump Junior i zet Jared Kushner, no dio o Trumpovoj odgovornosti ostao je nejasan. Mueller je rekao kako izvješće Trumpa ne oslobađa odgovornosti, ali da od početka istrage, po načelima Ministarstva pravosuđa, odluku o tome je li predsjednik počinio kazneno djelo “nije niti bila opcija”.

Foto: Ministarstvo pravosuđa SAD-a

Iako je Muellorvo izvješće javno, novinari BuzzFeeda i CNN-a tužili su američko Ministarstvo pravosuđa za skrivanje dodatnih informacija te su sada objavljene dodatne 274 stranice materijala sa zabilješkama s intervjua koje je vodio Muellerov tim, brojni e-mailovi i drugi dokumenti povezani s istragom.

Među tim dokumentima i bilješka je sa saslušanja Stevea Bannona. Sažetak intervjua kaže kako je “Bannon, kad je preuzeo vođenje predsjedničke kampanje, znao da je Kushner na ljetovanju na hrvatskoj obali s ruskim milijarderom i njegovom djevojkom”. Bannon je kazao kako su mu prijatelji iz obavještajne zajednice rekli da je odabir društva “upitan”. U sažetku se nadalje kaže kako je “Bannon nazvao Kushnera, rekao mu da se vrati, da ima još 85 dana kampanje, da nema novca i da treba otpustiti Manaforta (dotadašnji šef kampanje, op. a.)”.

Ljetovanje nije bila tajna – naširoko se izvještavalo o tome i u Hrvatskoj i u svijetu. Sredinom kolovoza 2016., dok je trajala predsjednička kampanja, Ivanka Trump i suprug Jared krstarili su hrvatskom obalom na luksuznoj, 138 metara dugoj jahti Rising Sun.

Kad su 14. kolovoza pristali u Dubrovnik – samo tri dana prije negoli će Bannon i službeno biti imenovan šefom kampanje – nisu se skrivali od javnosti i novinara, kupali su se i sunčali, vozili jet-ski te šetali gradom. S njima je na jahti tada bila i bivša supruga Roberta Murdocha Wendi Deng. Ostatak društva, ako ga je bilo, nije bio prepoznat ili se nije pojavljivao pred kamerama.

“Ovo je game, set, match”

Uz sažetak razgovora s Bannonom priloženi su i e-mailovi koje je Bannon izmjenjivao sa suradnicima iz Breitbart Newsa godinu dana nakon spornog ljetovanja, 24. srpnja 2017. Jedan mu je suradnik poslao tekst iz britanskog Guardiana u kojem su novinari povezali sumnje o povezanosti ruskog pranja novca, trgovinu nekretninama u New Yorku te članova užeg Trumpova kruga. Primjer je bila višemilijunska prodaja dijela stare zgrade na Manhattanu u koju su bili uključeni Kushner te ruski milijarder i kralj dijamanata Lev Leviev.

“Čovječe! Kako ćemo to dokazati? Ovo je game, set, match”, pitao je Bannona suradnik u e-mailu.

“On je bio na ‘ljetovanju’ u Hrvatskoj s ruskim milijarderom kad sam ja preuzeo kampanju”, odgovorio mu je Bannon, koji je u to vrijeme još radio u Bijeloj kući, prije nego što će je morati napustiti samo mjesec dana poslije.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

I drugi ga je suradnik tog dana upitao za vezu Kushnera i Rusa.

“Ovo je veliko, zar ne? Kraj”, piše suradnik.

“Ne diraj još”, daje upute Bannon.

Kushner je tri dana poslije svjedočio iza zatvorenih vrata pred zastupnicima parlamenta o svojim kontaktima s Rusima. Ponovio je da nije sklopio tajni dogovor s Rusijom te da je s ruskim dužnosnicima imao četiri susreta tijekom kampanje 2016. i primopredaje vlasti. Do zaključenja broja o novim optužbama za veze s Rusima i hrvatskim ljetovanjem nisu se oglasili ni Jared Kushner ni Ivanka Trump.

Komentara 9

LU
lucio2
22:45 04.11.2019.

Glup i gluplji.

Avatar nekakav
nekakav
08:41 05.11.2019.

a malo pažljiviji novinar bi istaknuo da se radi o još jednom milijarderu židovu, iz bivšeg sssr-a. rođen u današnjem uzbekistanu, 71-e se seli u izrael. i odonda radi, muti vodu, bogati se. usput ima rusko državljanstvo. a glavno mu je izraelsko. al bitno da je on ruski oligarh. ni slučajno izraelski. sačuvaj bože da netko napiše da su zajedno ljetovala dva židova.... dal na ovom primjeru vidite razmjere lova na vještice u americi, protiv trumpa?! ovo vam je krunski dokaz da lažu i obmanjuju.

BA
Barbasmora
08:06 05.11.2019.

Izgleda u americi ili nemaju naocala ili su preskupe za mog barbuizamerike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije