Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nahvalio kancelarku

Trump tvrdi da postoji jedinstvo G7 o Iranu, a 'briljantna žena' Merkel ga opovrgava

Summit G7 u Biarritzu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/18
26.08.2019.
u 14:04

Europski čelnici nastoje ublažiti sve veće sukobe između SAD-a i Irana otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da postoji "veliko jedinstvo" vođa na summitu G7 o Iranu i da su "više ili manje" došli do zaključka, s čime se nije složila njemačka kancelarka Angela Merkel koju je Trump nazvao "briljantnom ženom". Merkel, koja je sjedila pokraj njega, rekla je da, iako su ona i Trump imali produktivan razgovor o Iranu, ostaje još puno posla po tom pitanju.

Iranski ministar vanjskih poslova došao je u nedjelju nakratko na razgovore s Francuskom domaćinom  summita G7 nakon što je Pariz pojačao napore za ublažavanje napetosti između Teherana i Washingtona te tim neočekivanim diplomatskim potezom iznenadio Bijelu kuću.

Summit G7 u Biarritzu
1/18

Europski čelnici nastoje ublažiti sve veće sukobe između SAD-a i Irana otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Vođe SAD-a i Njemačke razgovarali su u ponedjeljak, na marginama summita G7 u Biarritzu, a Trump je nahvalio njemačku kancelarku.

"Ona je briljantna žena i ona razumije, ona točno razumije kako stoje stvari. Ona zna, prije većine ljudi", rekao je Trump.

Upitan je li zabrinut što bi Merkel mogla uskoro napustiti dužnost, Trump je odgovorio da ne bi bio iznenađen kada bi Merkel ostala na položaju duže, nego što se očekuje.

"Mogla bi vas iznenaditi", rekao je.

Trump je rekao da će uskoro posjetiti Njemačku. "Ja imam njemačke krvi, bit ću tamo", rekao je Trump. "Uskoro ćemo biti tamo - u Njemačkoj", dodao je.

Njemačka je kancelarka rekla novinarima da Europska unija želi što prije postići trgovinski sporazum sa SAD-om.

"Želimo sada razgovarati o detaljnijim razgovorima EU-a i SAD-a, što je prije moguće", kazala je Merkel.

"Imamo velik interes za intenziviranje naše trgovine. Mislim da možemo naći rješenja", poručila je Merkel i dodala da "Njemačka, unutar europskog okvira, marljivo radi na tome".

Trump je poručio da će se idući summit G7 vjerojatno održati u Miamiju.

Vođe G7 na posljednjem će danu summita u francuskom Biarritzu, u ponedjeljak, razgovarati o klimatskim promjenama i digitalnoj ekonomiji. Rasprava o klimatskim promjenama mogla bi izazvati nesuglasice, uzimajući u obzir neslaganja unutar skupine, pogotovo averziju američkog predsjednika Donalda Trumpa prema multilateralnim sporazuma o ekološkim pitanjima, za koje strahuje da koče razvoj američkog gospodarstva.

Vođe će također razgovarati o digitalnoj ekonomiji, a Trump je već kritizirao Pariz zbog francuskog plana uvođenja digitalnog poreza, što u Washingtonu izaziva zabrinutost zbog mogućnosti nanošenja štete američkim tehnološkim divovima.

Summit završava poslijepodne, a zajedničku konferenciju za novinare trebali bi održati Macron i Trump.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije