Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE TROVANJA NAVALJNOG

Trump: Merkel je preslaba da prekine Putinov Sjeverni tok 2

FILE PHOTO: Libya summit in Berlin
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.09.2020.
u 09:19

Dovršeno je 2300 od ukupno 2460 km Sjevernog toka 2, što je 93,5 posto, za transport plina iz Rusije u Europu

Na trovanju Alekseja Navaljnog, čini se, najviše će profitirati Sjedinjene Američke Države. Jer, situacija u kojoj se režim Vladimira Putina okrivljuje za atentat na Navaljnog, koji se tek prekjučer probudio iz kome u njemačkoj bolnici Charité, otvara prostor za pritisak na Angelu Merkel da zaustavi Sjeverni tok 2, novi plinovod iz Rusije za zapadnu Europu.

– Dugo već savjetujemo članicu NATO-a Njemačku da ne dovrši Sjeverni tok 2. Podržali bismo njihovo povlačenje iz projekta, no mislim da je Njemačka ipak preslaba da bi to učinila. U energetskom smislu, ona zatvara svoje nuklearne elektrane i one na ugljen. To ih je stavilo u vrlo loš položaj – komentirao je Trump dodavši da Njemačka plaća milijarde dolara za ruski plin, a dužna je NATO-u. Zaobilaženje Ukrajine Kancelarka Merkel početkom godine pri susretu s Putinom izjavila je da se ne slaže s američkom politikom sankcija za sve koji grade Sjeverni tok 2.

– Unatoč sankcijama bit će moguće dovršiti Sjeverni tok 2. Ima zastoja, ali dovršit će se – rekla je tada. Međutim, zbog situacije s Navaljnim njemačka kancelarka suočava se s unutrašnjim pritiskom.

– Nadam se da nas Rusi neće prisiliti na promjenu pozicije kod Sjevernog toka 2 – rekao je ministar vanjskih poslova Heiko Maas dodavši da će se procijeniti posljedice potencijalnog otkazivanja projekta. Onda je popustila i sama Merkel – njezin glasnogovornik Steffen Sibert rekao je da “kancelarka vjeruje kako se ništa ne smije isključiti”, a odgovor Moskve “neće se čekati mjesecima”.

Međutim, treba znati kako u gradnji plinovoda, koji je više od 93 posto dovršen (gotovo je 2300 od ukupno 2460 kilometara), sudjeluje 600 izvođača, a Oliver Hermes, predsjednik poslovne udruge OAOEV, rekao je da bi prekidanje projekta moglo pokolebati investitore u buduće njemačke i europske projekte. Također, i dalje se ističe da bi obustava Sjevernog toka 2 ostavila Europu sa slabijim pristupom plinu, ali i puno višim cijenama američkog plina iz škriljevca te ukapljenog plina iz Katara ili drugih izvora. Sjeverni tok 2 nadogradnja je Sjevernog toka, plinovoda koji spaja ruski grad Viborg, nedaleko od finske granice, s Greifswaldom u sjevernoj Njemačkoj. Ovo je najdulji podmorski plinovod na svijetu. Sjeverni tok 2 dodatne su dvije plinovodne linije kojima je svrha povećanje kapaciteta megaplinovoda.

S dovršenjem Sjevernog toka 2 ukupni će godišnji kapacitet dosegnuti 110 milijardi kubika plina. Projekt je od početka vrlo ambiciozan s očitim ciljem izravne dostave ruskog plina u Europu, pri čemu korištenje mreže plinovoda kroz Ukrajinu više nema toliku važnost. Tako nije čudno što je nositelj projekta ruski Gazprom preko tvrtke Nord Stream AG, u kojoj su u većinskom vlasništvu, odnosno Nord Stream 2 AG, koja gradi Sjeverni toki 2 i u kojoj su jedini vlasnici. Suvlasnici su tvrtke Nord Stream AG i njemački Wintershall, tvrtka čiji je vlasnik njemački kemijski gigant BASF. Wintershall je u vrijeme osnivanja Nord Stream AG-a bio najveći njemački proizvođač sirove nafte i prirodnog plina.

Zatim je tu PEG Instraktur AG, tvrtka u vlasništvu njemačke energetske kompanije E.ON Beteiligungen, a onda i nizozemski N.V. Nederlandse Gasunie te francuski Engie, koji se priključio u ožujku 2010. Uloga LNG-a u Omišlju Ambicije su Gazproma bile velike, s Nord Streamom 2 planirala se i distribucija plina na tlo Velike Britanije, no od toga se odustalo. Ali ne i od plasiranja plina ravno u Europu, što ne odgovara Amerikancima, koji u energentima vide ključan geostrateški resurs. Od početka se s različitih strana pokušavalo blokirati projekt. Sama ideja o izravnoj dostavi ruskog plina u Europu nastala je još 1997., no Sjeverni tok 1 dovršen je tek 2012.

Prava geostrateška borba razvila se oko Sjevernog toka 2 jer se radi o kapacitetu koji bi, iz američkog kuta gledanja, učvrstio ovisnost Europe o ruskom plinu te tako i ojačao veze EU, odnosno Njemačke i Rusije. Amerikanci, također, imaju i vlastiti plinski resurs, a to je plin dobiven iz škriljevca kojim nastoje konkurirati te smanjiti ruski utjecaj prodajom plina u Europi. Ovdje svakako ne treba zaboraviti ni ukapljeni plin za koji će se terminal uskoro dovršiti i u nas, u Omišlju na otoku Krku. Sjeverni tok 2 zamišljen je kao joint venture Gazproma, Royal Durch Shella, E.ON-a, OMV-a i Engieja.

No, Amerikanci su pronašli ključnog saveznika u Poljskoj, koja je u lipnju 2015. uspjela blokirati stvaranje zajedničke tvrtke navodeći upravo prevelik utjecaj Gazproma na europskom tržištu, što je problem za njezin novi LNG terminal u Świnoujścieu. Novim plinovodom, govorili su tada Poljaci, upravljaju kompanije koje su već na poljskom tržištu, a to omogućuje prevelik utjecaj stranih kompanija. Putin je ponudio da Rusija sama dovrši Sjeverni tok 2. 

Komentara 9

DU
Deleted user
11:19 09.09.2020.

Jedini problem je što nitko osim Rusije, EU ne nudi siguran neprekidan dotok plina koji je i najjeftiniji, od bilo kojeg drugog energenta i bilo čijeg plina i u kome svi zarađuju osim malih i naivnih zemalja poput RH. Da to stvara ovisnost o ruskom plinu, ali tko brani EU da potraži plin u Crnom moru, Sredozemnom moru. Tramp se bori lavovski za Ameriku, pritišće i EU i Rusiju i Kinu, taktiku treba promijeniti, domet ove taktike je ograničen.

BA
Bartolovci2014
11:41 09.09.2020.

interesi kapitalista je kupi za kunu prodaj za tri ako ne onda za dvije tako da nikada nece protiv onog ko mu omogucava zaradu

DU
Deleted user
14:22 09.09.2020.

ahahaaa, treba prodavat americki plin i to koji ide preko poljske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije