Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trojica potpredsjednika Sabora dobila nove Audije A6, evo koliko ih je koštao jedan

U Saboru su naveli da su novi automobili isporučeni u prosincu nakon sklapanja ugovora na 60 mjeseci uz mjesečnu ratu u iznosu od 5541 kuna za jedan automobil. Kad se te dvije brojke pomnože dolazi se do iznosa od 332.460 kuna za jedan automobil
15. siječnja 2020. u 07:17 85 komentara 9495 prikaza
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Trojica od petorice potpredsjednika Hrvatskog sabora preuzeli su i voze se u novim automobilima marke Audi A6, potvrđeno je Hini iz Hrvatskog sabora.

Sjednica Sabora Sabor Pet zastupnika bez opravdanja izostalo sa sjednice, evo koliko će im 'skinuti' s plaće

Novi su automobili ponuđeni četvorici potpredsjednika, jer je Božo Petrov (Most) već ranije odbio koristiti službeni automobil.

Preuzela su ih trojica: Željko Reiner (HDZ), Furio Radin (NZ) i Siniša Hajdaš-Dončić (SDP), ne i Milijan Brkić (HDZ) koji je zadržao ranije zaduženu Škodu Superb.

Brkić će, neslužbeno se doznaje, i dalje nastaviti koristiti službenu Škodu Superb, odbivši novi službeni Audi A6, model nabavljen za potpredsjednike Sabora nepunih godinu dana prije kraja mandata.  

Petrov: Ne želim trošiti sredstva države za stranačke potrebe

"Ne želim trošiti financijska sredstva države, odnosno svih poreznih obveznika na stranačke potrebe Mosta", objasnio je svoje odricanje od službenog automobila, na koji ima pravo, Petrov, jedini potpredsjednik Sabora koji je i predsjednik stranke.

Službeni je automobil, kaže, vratio prije godinu dana, u siječnju 2019., u trenutku kad je kretala izborna kampanja za Europski parament, a praksu je nastavio i u kampanji za predsjedničke izbore.

"Nema smisla da za potrebe stranke Most obilazim teren automobilom koji pripada državi", izričit je Petrov.

Škoda Octavia VW najprodavaniji Prodaja novih vozila do kraja listopada tek neznatno bolja nego lani

Koliko stoji svaki od automobila, iz Sabora nisu precizirali. Naveli su da su novi automobili isporučeni u prosincu nakon sklapanja ugovora na 60 mjeseci uz mjesečnu ratu u iznosu od 5541 kuna za jedan automobil. Kad se te dvije brojke pomnože dolazi se do iznosa od 332.460 kuna za jedan automobil.

Potpredsjednike se nije pitalo prije nabavke  

Potpredsjednici Sabora, jasno je iz odgovora, nisu konzultirani prije nabavke novih automobila, ni sam Sabor ih ne nabavlja, niti upravlja voznim parkom za svoje i potrebe saborskih dužnosnika. "Ti su poslovi u nadležnosti Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade (UZOP) koji obavlja i poslove prijevoza dužnosnika i službenika Sabora, Vlade i svih njenih ureda te poslove prijevoza stranih delegacija i protokolarnih programa“, pojasnila je saborska Služba za medije, temeljem informacija UZOP-a.

UZOP je za te potrebe, odnosno korisnike, od 2014. do ožujka 2019. godine, raspolagao „određenim brojem vozila“ nabavljenih putem leasinga, a temeljem postupka javne nabave koji je proveo Središnji državni ured za javnu nabavu i sklopljenog okvirnog sporazuma iz 2013. godine.

Godinu dana prije isteka tog ugovora, tijekom 2018. UZOP je Središnjem uredu iskazao potrebe za nabavku novih automobila putem financijskog i operativnog leasinga, i to klasa koje su propisane vladinom i saborskom odlukom o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona i dr. te smjernicama za upravljanje voznim parkom.

Sabornica CJELODNEVNA RASPRAVA Vlada odbila svih tristotinjak oporbenih amandmana za proračun

Prema toj odluci, potpredsjednici Sabora imaju pravo koristiti službeni osobni automobil gornje (više) srednje klase, naveli su iz Sabora, odgovarajući na upit kako je tekao i koliko je trajao postupak nabave novih automobila.

Nabavljeno 18 Škoda Superb, četiri zadužili potpredsjednici

S obzirom da do kraja ožujka 2019. nisu bili okončani postupci javne nabave za nova vozila, a stara, nabavljena po prethodnom natječaju je trebalo vratiti, kratkoročno je unajmljeno nekoliko automobila i to do 15. srpnja kada je putem financijskog leasinga nabavljeno 18 automobila srednje klase, Škoda Superb. Četiri su zadužili potpredsjednici Sabora Brkić, Reiner, Radin i Hajdaš-Dončić, a Petrov je odbio pravo na korištenje službenog automobila.

Iz saborske Službe navode kako je kompletan postupak nabave automobila, u ovom slučaju njih 27 različitih klasa, u skladu s propisima, a za potrebe voznog parka kojim se služe sve institucije u nadležnosti UZOP-a proveo Središnji ured, koji je u dokumentaciji propisao tehničke specifikacije za traženu klasu (snagu motora, razinu opreme itd.)

Središnji ured pregledava i ocjenjuje ponude i donosi odluku o odabiru, a potom sklapa okvirni sporazum. Na taj postupak nikakav utjecaj nemaju niti Sabor, niti UZOP, niti budući korisnici službenih vozila, naglašava Služba za medije.

Sjednica Sabora VEĆINA GLASOVA Sabor izglasao državni proračun za 2020. godinu

Nova vozila isporučena u prosincu

Postupak za nabavu automobila marke Audi A6 objavljen je u Narodnim novinama 18. rujna 2018., odluka o odabiru donesena je 2. svibnja 2019., a vozila su isporučena u prosincu 2019., nakon sklapanja ugovora na 60 mjeseci, uz mjesečnu ratu u iznosu od 5541 kunu.  

Nakon isporuke devet automobila gornje srednje klase nabavljenih putem operativnog leasinga (Audiji A6), krajem 2019. ponuđeno je potpredsjednicima Sabora da preuzmu nova vozila, a što su učinili Hajdaš-Dončić, Radin i Reiner. Brkić je zadržao ranije zaduženu Škodu Superb, naveli su iz saborske Službe za medije.

Potpredsjednici imaju pravo na vozača 24 sata dnevno i svi koji koriste službene automobile imaju i dodijeljene službene vozače, no povremeno se i sami voze (vikendom, blagdanima, gradske vožnje).

VIDEO Sukob Marasa i Jandrokovića u Saboru

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar links
  links:

  bagro pohlepna!!! kada će se netko sjetiti ograničiti prava ovakvim besposličarima? za šta njima treba A6? Koji to važan posao oni obavljaju, sramite se, treba donijeti pravilnik da je za to mjesto max. auto octavia ili neki auto do 150000 ... prikaži još! kn!!! Bagra bi se vozila u A6?? pa izadjite na tržište pa kupite A6 gamadi nesposobna!!!!

 • che99:

  Automobile visoke klase trebaju u ovako maloj, opljačkanoj, jadnoj banana džavi dobiti premijer i predsjednik a ostali škode, citroene , peugeote, kie,.... već prema nekom pravilniku gdje je odredjena maxmalna vrijednost, kome ne odgovara neka osnuje firmu i sam sebi kupi auto

 • josip.frank17:

  Sada ce opet po Petrovu da je populist, dok Radin i vitez lagano u A 6 novom....