Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor izglasao državni proračun za 2020. godinu

Uoči glasovanja, a nakon odbijanja svih amandmana, Mostov Miro Bulj pitao je vladajuće znaju li uopće za što oni glasuju, poručivši im kako su glasovali protiv amandmana kojima se predlaže obnova Poljuda, navodnjavanje, sredstva za kninsku bolnicu, no kako nije imao pravo na raspravu, dobio je opomenu.
14. studenoga 2019. u 12:20 26 komentara 3655 prikaza
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon odbijanja svih oporbenih amandmana i negodovanja oporbe zbog toga, Hrvatski sabor usvojio je rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna kao i državni proračun za 2020. godinu. Za proračun za 2020. godinu ruku je diglo 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv, dok je bivša SDP-ovka, danas u Klubu zastupnika Milana Bandića, bila jedina suzdržana.

DEMOGRAFIJA Nemaju predstavnike da lobiraju za njih: Za djecu 75 milijuna kuna manje

Ukupni prihodi proračuna u 2020. planirani su u iznosu od 145,1 milijardu kuna, pri čemu rastu 7,4 milijarde kuna, odnosno 5,4 posto u odnosu na rebalans za 2019. godinu. Ukupni rashodi proračuna planirani su u iznosu od 147,3 milijarde kuna, što je povećanje od 6 posto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Do povećanja rashoda je došlo, kako je neki dan pojasnio premijer Andrej Plenković, zbog povećanja rashoda za mirovine i mirovinska primanja od 2,5 milijarde kuna u odnosu na originalni plan, odnosno 1,7 milijardi kuna u odnosu na rebalans zbog indeksacije mirovina i očekivani porast broja umirovljenika. Od 320 amandmana na taj prijedlog proračuna, uglavnom SDP-ovih i Mostovih, prihvaćen je jedino HDZ-ov amandman o povećanju sredstava za redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever. Sredstva za redovitu djelatnost tog sveučilišta tako će biti veća za 10 milijuna kuna, odnosno iznosit će 35,6 milijuna kuna.

Uoči glasovanja, a nakon odbijanja svih amandmana, Mostov Miro Bulj pitao je vladajuće znaju li uopće za što oni glasuju, poručivši im kako su glasovali protiv amandmana kojima se predlaže obnova Poljuda, navodnjavanje, sredstva za kninsku bolnicu, no kako nije imao pravo na raspravu, dobio je opomenu.

Sabornica CJELODNEVNA RASPRAVA Vlada odbila svih tristotinjak oporbenih amandmana za proračun

Prije ovoga, Sabor je s 82 glasa za, 41 protiv i jednim suzdržanim izmijenio ovogodišnji državni proračun čiji se ukupni prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, na 137,7 milijardi, dok se rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, na 139 milijardi kuna. Najznačajnija povećanja odnose se na osiguranje dodatnih sredstava za zaposlene – 494,2 milijuna kuna, povećanje izdvajanja za mirovine – 849,6 milijuna, financiranje prve faze terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku – 350 milijuna te povećanje rashoda za prava iz sustava socijalne skrbi te za sanaciju ustanova u zdravstvu.

S druge strane, najznačajnija smanjenja odnose se na uštede na kamatama – 797 milijuna i smanjenje za naknade aktivne politike zapošljavanja – 151 milijun kuna. Prihvaćen je Vladin amandman da se unutarnjom preraspodjelom osigura 2,8 milijuna kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Za taj iznos smanjuju se sredstva Ministarstvu financija, a povećavaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • Jazo:

    Dva najveća povećanja su za plaće i obrazovanje! Sindikati neka se sklone više u mišju rupu!

  • šnicl:

    Zasto se Mostovci i SDPovci cude sto su njihovi amandmani odbijeni kad su ih predlagali s jednim jedinim ciljem, a to je da se odugovuce donosenje proracuna

  • vbn1:

    Gledam Sabor od početka... ovakvo ponašanje gospodina Bulja, koji ni ne zaslužuje da ga se tako oslovljava, je na razini malog razmaženog derišta! Iskreno mi je drago da im niti jedan jedini prijedlog nigdje nije prihvaćen! Neka se nauče kulturno ponašati