Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada odbila svih tristotinjak oporbenih amandmana za proračun

Izjašnjavanje o amandmanima završilo je nešto prije ponoći, a u petak prijepodne predviđeno je glasovanje o Prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu.
14. studenoga 2019. u 06:48 3 komentara 190 prikaza
Sabornica
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

 Vlada je u srijedu odbila svih 300-ak oporbenih amandmana na Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu a tijekom cjelodnevne rasprave, koja je završila nešto prije ponoći, prihvaćen je jedino HDZ-ov amandman o povećanju sredstava za redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever.

Andrej Plenković ZATVORENA SJEDNICA Vlada prihvatila samo jedan zastupnički amandman na proračun

Sredstva za redovitu djelatnost tog sveučilišta tako će biti veća za 10 milijuna kuna, odnosno iznosit će 35,6 milijuna kuna: Zastupnica Sunčana Glavak (HDZ) ustvrdila je kako je prihvaćanjem tog amandmana ispravljena nepravda prema Sveučilištu Sjever koju je, kako je rekla, uočio premijer Andrej Plenković, a novac će biti iskorišten za znanstveno-nastavnu djelatnosti.

Na prijedlog državnoga proračuna za 2020. godinu podneseno je 320 amandmana, a najviše su ih podnijeli klubovi Mosta i SDP-a. 

S obzirom na ustrajno Vladino odbijanje oporbenih amandmana Giovanni Sponza (Klub IDS, PGS, RI) upitao je li ijedan oporbeni amandman koristan za državu, dok je Nikola Grmoja (Most) u jednom je trenutku ustvrdio kako se u sabornici, uz predsjedavajućeg, nalaze samo Mostovi zastupnici te apelirao da prekine izjašnjavanje o amandmanima u takvim okolnostima.

DEMOGRAFIJA Nemaju predstavnike da lobiraju za njih: Za djecu 75 milijuna kuna manje

Zastupnik Miro Bulj (Most) ocijenio je sramotnom činjenicu da je sabornica za vrijeme izjašnjavanja o amandmanima prazna dodavši kako zastupnike nije briga za krajeve iz kojih dolaze jer će oni dobiti plaće kao ni za to što prosvjetarima neće biti plaćen štrajk.

Izjašnjavanje o amandmanima završilo je nešto prije ponoći, a u petak prijepodne predviđeno je glasovanje o Prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu. 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Jazo:

    Bulj do ponoći sjedi u Sabornici da bi navukao medijsku pozornost jer nema niti jedan kvalitetan istup i govor kojim bi se inače iskazao

  • produzni_kabel:

    Za razliku od bivse vlade koja nije imala sluha za prosvjetu i koja je prosvjetarima smanjila place, ukinula bozicnice i ostale dodatke, ova je izdvojila velike iznose za unapredenje visokoobrazovnih institucija i cak ponudila 8% vece place prosvjetarima.

  • Lui:

    Rashodi su se u ovom proračunu ionako znatno povećali za područje obrazovanja i plaća, ne može i ovce i novce! A s druge strane, uvijek dolazi i do rebalansa proračuna ovisno o potrebama, tako da ne vidim čemu tolika panika jedne oporbe