Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provedeno istraživanje

Trend se mijenja: generaciju Z alkohol sve manje zanima

The all-summer topic of conversation trend drinks
Christophe Gateau/DPA
08.02.2024.
u 08:07

Neprihvatljivost ponašanja koje se smatra nekontroliranim mijenja društvene norme, kažu u Boston Consultingu

U svjetlu nedavno završenog “dry January” (tzv. suhog siječnja), trenda koji je proteklih godina stekao globalnu popularnost, pa tako i u Hrvatskoj, nalazimo se na prekretnici u načinu na koji razmišljamo o alkoholu i njegovoj konzumaciji, tvrde iz Boston Consulting Groupa.

Tvrtka u svom novom izvješću ističe značajnu promjenu u potrošačkim navikama prema alkoholu, usmjeravajući pažnju na rastuću popularnost bezalkoholnih i niskoalkoholnih alternativa. Ova tržišna niša, koja trenutačno vrijedi više od 13 milijardi američkih dolara, jedna je od najbrže rastućih u industriji pića, tvrde iz BCG-a.

– Odluka o odustajanju od alkohola više nije samo siječanjski trend u oporavku od neobuzdanog prosinca, već potrošači tijekom cijele godine na tražilicama istražuju načine da budu trijezni, odnosno “sober curious” – objašnjava Lucija Vidiš Roić, principal u BCG-u. Naročito se to, tvrdi se, odnosi na generaciju Z (rođeni između 1995. i 2012.) koja naviješta potencijalnu dugoročnu promjenu na tržištu pića. Ova generacija, pokazalo je istraživanje, pokazuje smanjen interes za alkohol u usporedbi s prethodnim generacijama, favorizirajući bezalkoholne alternative, a taj trend, ne samo da odražava promjenu u konzumacijskim navikama, već i ukazuje na širu društvenu promjenu prema odgovornijem i zdravijem načinu života.

POVEZANI ČLANCI:

U SAD-u je online trgovina pićima Drizly objavila kako 23% pripadnica i pripadnika generacije Z, kao i 24% milenijalaca često kupuje bezalkoholno pivo, vino i žestice, dok to čini samo 6% generacije X i tek jedan posto boomera. Iz BCG-a kažu da veća svijest o konzumaciji alkohola u općoj populaciji, neprihvatljivost ponašanja koje se može smatrati nekontroliranim, nužnost primjerenog ponašanja na poslovnim događajima... polako mijenjaju društvene norme.

– Nekadašnji pritisak da se pije mogao bi se pretvoriti u pritisak da se ne pije. Postoji mogućnost da će u našim društvima nastupiti trenutak kad će oni koji piju alkohol biti manjina – pojašnjava Vidiš Roić. Iako je riječ o globalnim trendovima, slično ponašanje nazire se i kod mladih u Europi, gdje se bilježi rast fermentiranih pića, funkcionalnih pića, a sve veća pažnja usmjerena je i na održivo pakiranje. Proizvođačima alkoholnih pića iz BCG-a stoga predlažu nekoliko taktika, da stvore novi, odličan bezalkoholni proizvod, više ulažu u istraživanje i razvoj, promijene percepciju svoga brenda i bolje upoznaju kupce. 

VIDEO Testiranje čipsa i grickalica u redakciji Večernjeg lista

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije