Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Traži se osnivanje povjerenstva o organizacijama koje odgovaraju trudnice od pobačaja

Ovakve prakse predstavljaju ozbiljnu opasnost za ženska reproduktivna prava i zdravlje na što je upozorio i Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava u svom pismu Europskoj komisiji - istaknuto je na konferenciji
21. veljače 2020. u 12:44 7 komentara 1041 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Na konferenciji za medije nazvanoj "Ugrožena zdravstvena sigurnost žena u Hrvatskoj", i održanoj danas u Saboru, predstavljen je - Prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi postojanja, financiranja, djelovanja i utjecaja organizacija i udruga koje pružaju savjetovanje trudnicama na području Hrvatske. 

Tisuću Čakovčana okupilo se na prosvjedu "Želim normalan život" 'Želim normalan život' 'Nedozvoljeni ulazak u dvorište radi krađe treba biti kazneno djelo'

Prijedlog koji se danas stavlja u parlamentarnu proceduru predstavili su saborski zastupnici Bojan Glavašević (nezavisni), Sabina Glasovac (SDP) i Vesna Pusić (GLAS), a prijedlog osnivanja tog povjerenstva potpisao je 21 saborski zastupnik iz stranaka GLAS, IDS, HSS, HSU, MOST, SDP, SDSS, SNAGA-e, Nove Politike, te nezavisni zastupnici Bojan Glavašević i Marko Vučetić.

1 / 6

Prijedlog osnivanja povjerenstva obrazložen je time što su se, kako objasniše podnositelji, u hrvatskim i međunarodnim medijima pojavile indikacije da se tzv. “krizni centri za trudnoću” šire po Europi i po Hrvatskoj - kao dio globalnog, koordiniranog projekta čiji je cilj dezinformirati žene o njihovim reproduktivnim pravima i zdravlju, te uvesti dodatne prepreke za žene koje žele prekinuti trudnoću. 

- Krizni centri trudnoće su organizacije koje nastoje odvratiti žene koje razmišljaju o pobačaju, pružanjem pogrešnih ili netočnih informacija i savjeta o reproduktivnom zdravlju i zdravstvenim uslugama. Ovakva praksa ženama uskraćuje pristup zdravstvenim uslugama kao i pristup točnim informacijama koje su temeljenje na znanstvenim dokazima, a na koje imaju zakonsko pravo. Postoje dokazi da neke od ovih pseudo-medicinskih ustanova primaju sve veće financijske potpore od inozemnih organizacija i vlada, prvenstveno iz SAD-a, kao dio politike SAD-a usmjerene na uskraćivanje prava na prekid trudnoće u Europi i svijetu. Ovakve prakse predstavljaju ozbiljnu opasnost za ženska reproduktivna prava i zdravlje na što je upozorio i Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava u svom pismu Europskoj komisiji. Sukladno preporukama za Hrvatsku, UN-ova Odbora za ukidanje diskriminacije žena, Hrvatska treba spriječiti nazadovanje u područjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, što uključuje i pristup sigurnom pobačaju - pojašnjeno je i dodano da se organizacije i udruge koje pružaju savjete o reproduktivnom zdravlju i šire dezinformacije nalaze izvan zakonskih okvira i mogućnosti nadzora.

I kada to rade putem svojih internatskih stranica. 

Željko Reiner tvrdi da se neće uvoditi rodna ideologija ratificiranjem Konvencije ZAKON O POBAČAJU Reiner poludio na SDP-ovce u Saboru: Podijelio polovici kluba opomene

- Cilj rada Istražnog povjerenstva je utvrđivanje svih činjenica u vezi postojanja, financiranja, djelovanja i utjecaja organizacija i udruga koje pružaju savjetovanje trudnicama na području Hrvatske, s posebnim naglaskom na utvrđivanje dosega i utjecaja dezinformacija o ženskim reproduktivnim i seksualnim pravima i zdravlju koje šire pojedine nacionalne udruge. Također, Istražno povjerenstvo će istražiti doseg, utjecaj i povezanost međunarodnih udruga i mreža kojima je cilj uskratiti ženama pravo na abortus, s udrugama koje pružaju krizno savjetovanje trudnicama - pojasnili su predlagatelji osnivanja povjerenstva u svom priopćenju. 

VEČERNJI TV
Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
  • pax5:

    Ovi ljevičari misle da su sve spoznaje savršeno točne, onako kako ih oni prezentiraju....

  • Alkana:

    Kako može abortus i podržavanje abortusa biti briga za žensko zdravlje? Osim toga, svatko ima pravo nma svoje mišljenje. Jedni žele pomoći ženi da se ne izlaže zdravstvenoj ugrozi abortusom, a drugi žele pod svaku cijenu nagovoriti ženu na abortus. ... prikaži još! Barem budite neutralni. Nek svatko radi i misli po svojoj savjesti. Abortus nije vađenje zuba nego vađenje drugog živog bića iz utrobe majke!

  • Rope22:

    Traži se osnivanje povjerenstva o organizacijama koje nagovaraju trudnice na pobačaj.