Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tolušić priprema novi pravilnik o visini zakupnine zemljišta

32 tisuće hektara koristi Agrokor, a najveći dio koristi tvrtka Belje koja godišnje plati oko šest milijuna kuna naknade za 13 tisuća hektara zemlje.
08. siječnja 2019. u 10:16 2 komentara 573 prikaza
Ministar Tolušić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako se u dijelu medija ovih dana špekulira o tome da bi prijenos koncesija na zrcalna društva unutar Agrokora mogao biti problem zbog otpora lokalnih čelnika, Ministarstvo poljoprivrede pojasnilo je da zakonska regula podrazumijeva automatski prijenos ugovora o koncesiji, odnosno da problema nema i neće biti. Naime, člankom 41. Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano je da se prava i obveze zakupnika mogu prenijeti iz ugovora o zakupu, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede do isteka roka na koji je ugovor sklopljen, na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, priopćili su iz resora potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede ispitana u USKOKU Ministarstvo poljoprivrede raskinulo ugovor s djelatnicom povezanom s aferom SMS

Nema podizanja koncesije

“Zahtjev za suglasnost za prijenos prava i obveza podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, koje suglasnost s pratećom dokumentacijom dostavlja nadležnim jedinicama lokalne samouprave, koje izrađuju nacrt aneksa i dostavljaju ga na mišljenje županijskom državnom odvjetništvu. Tek nakon izdavanja mišljenja, općinski načelnik ili gradonačelnik sklapa ankes ugovora s novim zakupcem”, pojašnjava Ministarstvo poljoprivrede pravnu proceduru.

Načelnici i gradonačelnici zapravo su, po nekim interpretacijama, kod ministra Tolušića tražili prostor za podizanje koncesijske naknade jer su, po njihovu mišljenju, bile prilično skromne, ali kako je riječ samo o nastavku postojećih ugovora pod okriljem nove zrcalne kompanije, a ne o novim natječajima za koncesije, prijedlog lokalnih dužnosnika neće biti moguće provesti. Ipak bi moglo doći do promjene koncesijskih naknada, ali u sklopu pravilnika o revalorizaciji visine zakupnine koji resorno ministarstvo priprema i planira uskoro donijeti.

Rahaf Mohammed al-Qunun ZATVARALI JE ZBOG KOSE Saudijka se odrekla islama i bježi od svoje obitelji u Australiju: Ubit će me

“Pravilnikom će se prvi put uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta. To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce bez obzira na to kada su potpisali ugovor o zakupu”, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Agrokor koristi čak 32,8 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta pod koncesijama, a najviše zemljišta koristi Belje koje raspolaže s 19 tisuća hektara. Slijedi ga Vupik sa 6,5 tisuća hektara i PIK Vinkovci s 4500 hektara. Te su tri kompanije u prvih deset mjeseci 2018. godine realizirale 1,84 milijardi kuna prihoda te 160,3 milijuna kuna operativne dobiti. Upravo se načelnik Darde, u kojoj posluje Belje, pobunio zbog naknada za koje drži da bi trebale biti više. Belje je u 2016. imalo obvezu platiti 6 milijuna kuna naknade za 13 tisuća hektara zemlje. Agrokor ima brojne različite koncesijske ugovore, a i vrlo različite koncesijske naknade pa se ne može računati prosječna cijena. U postupku nagodbe obveze za koncesije nisu pretrpjele otpise, a ostalo je još 7,2 milijuna kuna duga po toj osnovi koju će Agrokor podmiriti.

Netanyahu i F-16 Barak KRIVNJA ZA DEBAKL Izrael priznao: Posao je propao jer smo F-16 nudili i Bugarima i Rumunjima

Most: Pogoduje se Agrokoru

Prijenos ugovora jedan je od najvažnijih koraka u procesu implementacije nagodbe vjerovnika Agrokora jer bez njega zrcalne kompanije ne mogu početi s radom. Plan izvanredne uprave koncerna je cijelu novu poslovnu strukturu, koja će potkraj mjeseca dobiti i novo ime, pustiti u rad u jednom danu. Što podrazumijeva agilnost lokalnih čelnika koji bi trebali na vrijeme pripremiti sve korake nužne za prijenos koncesija. Most je u ponedjeljak prozvao Vladu, Agrokor i DORH da zajedno pritišću gradonačelnike i načelnike općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije da ih prenesu nekom budućem vlasniku ispod cijene.

– Upozoravamo ministra Tolušića da, prema zakonu, čelnici općina i gradova prava zakupnika zemljišta mogu, ali i ne moraju, prenijeti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, kao i na odredbu koja određuje da takav aneks ugovora isključivo sklapaju jedinice lokalne samouprave s novim zakupcem – istaknuo je saborski zastupnik Tomislav Panenić. Uvjeren je da na taj način ministar i Vlada pokušavaju političkim pritiscima pogodovati “novom Plus Agrokoru”.

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • suvaja:

    Sve je zna se... Vise cijene zakupnine ..samo je pitanje koliki % povecanja....tolusic... bez veze ..

  • Mimosvit:

    Neka Agrokor izvoli odriješiti kesu i plati najamninu po cijenama malih gospodarstava ili neka zemlja prijeđe u najam onome tko je voljan platiti tu cijenu. Dosta je bilo pogodovanja zna se kome i zna se od koga. Jasno je da ... prikaži još! je se postojećim ugovorima pogodovalo Todoriću i ekipi čak pod cijenu devastacije cijele poljoprivrede i cijelih krajeva ovisnih o toj grani gospodarstva. Sad se želi opet pogodovati Todorić Plus ekipi i opet prebaciti odgovornost na druge.