Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanska priča

‘Toliko nas je da nam na dan treba čak devet kilograma kruha’

'21.04.2011. Plaski - obitelj karmele Bajt iz Plaskog ima 12-tero djece.Zive od socijalne pomoci i djecjeg doplatka. Malisani sa poklonima koje su dobili od zupanije i opcine Plaski. Photo: Kristina S
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
25.04.2011.
u 09:39

Karmela i suprug Kazim ne rade, žive od socijalne pomoći i rodiljske naknade, i svaka im je pomoć važna

Kako puno darova, je li ovo sve za nas. Mamo, možemo si uzeti čokoladicu ili bananu?, bile su pune pitanja Vanesa (7) i Lea (9) dok su se s osmero braće i sestara vrzmale oko košara pomoći koje su im uoči Uskrsa donirali Karlovačka županija, tvrtke Žitoproizvod, KIM, PPK, te Ivan Šego, načelnik Plaškog. Majka Karmela Bajt, koja odgaja 12-ero djece, od kojih najmlađi Sani ima svega 11 mjeseci, najviše se obradovala ‘praktičnim’ darovima.

 Porod u autu

 – Brašno, mlijeko, kava, pelene, meso, sve nam je to prijeko potrebno i hvala svima koji su nas se sjetili – priča Karmela dok u rukama drži dvogodišnjeg Emanuela - dječaka kojeg je Karmela rodila na putu do ogulinske bolnice, točnije na 72. kilometru autoceste Zagreb - Split na benzinskoj crpki, a pomogao joj je najstariji sin Slobodan.

 – Uhvatili su me trudovi i jurili smo prema bolnici, ali dijete nije htjelo čekati. Porod je počeo u automobilu, nije toliko dugo niti trajalo, Emanuela je doslovno uhvatio najstariji mu brat, a ja sam ga zamotanog u dekicu donijela u bolnicu. I danas je velika maza – priča majka koja, da bi nahranila svoju obitelj dnevno potroši devet kilograma kruha, a paket od 12 litara mlijeka dostatan je za svega tri dana. Ukoliko za obrok želi pripremiti jaja, potreban joj je paket od gotovo 30 komada.

 Dnevno opere i do tri pune perilice rublja, za što mjesečno potroši i do deset kilograma praška za rublje.

 Obitelj teško živi, ona i suprug Kazim Šabanagić ne rade, stoga žive od oko 5.500 kuna, koliko iznose rodiljska naknada i socijalna pomoć. Stoga im je svaka pomoć dobrodošla. Karmela ne traži novac, ali apelira na dobre ljude ili tvrtke koje im na bilo koji način mogu pomoći, da im svega treba, od odjeće do hrane.

 – Nije lako, ali nekako se snalazimo. Obrađujemo zemlju koja nam pripada uz kuću koju smo dobili od APN-a. Zasadit ćemo nešto povrća, krumpira, a dobili smo od Marijana Puzaka, divnog čovjeka iz okolice Zagreba, osam ovaca i tri koze. O njima se brinemo i to nas spašava – priča Karmela. No, unatoč skromnom načinu života, raduje se Uskrsu. Kaže, obitelj će biti na okupu; doći će i najstariji sin Slododan, koji živi u Istri.

Sada se veselimo

On, sestra Danijela i brat Mihael su punoljetni. Osim Vanese, Lee, Emanuela i Sanija, tu su i Benjamin, koji ima četiri godine, Rea s tri, Romana ima pet, Anel 16 i Riki 14 godina. Pomažu roditeljima u svakodnevnim poslovima, a kao i svu djecu, najviše su ih obradovali slatkiši. Zadovoljno su razgledavali darove i pričali nam o tome kako će neki od njih, zahvaljujući Centru za socijalnu pomoć, ići i na ljetovanje u Novi Vinodolski. Raduju se okupljanju obitelji i blagdanu.

– Nemam šunku, pa će naš uskrsni ručak biti nešto drukčiji. Pripremit ću juhu, sarmu i kolač, a djeca će obojiti pokoje jaje, tome se iznimno vesele – ispričala nam je majka Karmela.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije