Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Toksično mlijeko: Povišen aflatoksin pronađen u 70 uzoraka

Iz ministarstva tvrde da je hrvatsko mlijeko u vrhu kvalitete, a incidenti sa sigurnosti hrane, na žalost, pojavljuju se i na drugim tržištima. Pozivaju potrošače da imaju povjerenja u domaće robne marke jer "nema razloga za zabrinutost"
14. veljače 2013. u 11:55 16 komentara 238 prikaza
'22.10.2012., Djakovacki Selci - Mljekari u znak prosvjeda zbog cijena nece predavati mlijeko otkupljivacima nego ga besplatno dijele gradjanima.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Od prvih stotinjak uzoraka mlijeka, koliko ih je dosad analizirano, u 70% orijentacijskom su metodom ELISA utvrđene količine aflatoksina više od dopuštenih – kazao nam je u srijedu Željko Cvetnić, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.

Uzorci pod šiframa

Uzorci su pod šiframa pa Cvetnić jučer nije htio nagađati odakle su, no sve te nalaze, tvrdi, treba potvrditi i konfirmacijskom metodom HPLC, kakva se iz Beča čeka i za povučene šarže Vindijina i Dukatova mlijeka s polica. Iz Ministarstva poljoprivrede jučer su priopćili kako je “hrvatsko mlijeko po svim svojim karakteristikama u samom vrhu kvalitete i udovoljava zdravstvenoj ispravnosti, dok se incidenti sa sigurnosti hrane, na žalost, povremeno pojavljuju i na drugim svjetskim tržištima”. Stoga su  najavljene pojačane analize stočne hrane i sirovog mlijeka na domaćim farmama do analize gotovih proizvoda po principu sljedivosti, ali i mlijeka iz uvoza.

S prvih nekoliko kooperantskih farmi Vindije, Dukata, ai Megglea u Slavonsko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, u Đakovačkim Selcima, Budincima, Viškovcima... uzorci stočne hrane i mlijeka od farmera su uzeti jučer, ali oni do zaključenja izdanja Večernjeg lista nisu ni stigli na analizu. Doznajemo kako su se neke od njih našle na liniji spornih šarži mlijeka koje su Dukat i Vindija povukli s tržišta i potencijalno su sumnjive. No, na policama trgovina kontaminiranog mlijeka više nema te Ministarstvo poljoprivrede poziva hrvatske potrošače da imaju povjerenja u domaće robne marke i hrvatske proizvode jer \"ne postoji razlog za zabrinutost\".

Ipak, kako je riječ o ozbiljnoj situaciji, a sporno je mlijeko dospjelo i u susjednu BiH, inspekcijske kontrole su povećane – i ne samo na aflatoksin nego i druge rezidue u mlijeku. Ništa se ne prepušta slučaju pa, tvrdi naš izvor, mliječna industrija sada i sama kontrolira mlijeko koje ide u trgovine. Analiza je sigurno puno jeftinija opcija nego riskiranje ugleda i ponovno povlačenje proizvoda s polica. Na meti inspekcije jučer se nenajavljeno našla i farma Branka Zorića u Viškovcima, dugogodišnjeg kooperanta Dukata, koji tvrdi kako su se kod njega uzorci i prije uzimali i pregledavali, ali ne zna što se tom prilikom u njima tražilo i analiziralo. Ogorčen je reakcijom državnih tijela jer smatra da u cijeloj akciji “toksičnog mlijeka” postoji niz nedorečenosti.

– Tek sada se traže krivci za mlijeko s polica trgovina u kojima su pronađeni toksini, a na kojima nije čak ni bilo oznake sljedivosti “S hrvatskih farmi”.

– Pretpostavljam da će sada pronaći nekoga Pedra i objesiti ga – slikovit je ovaj slavonski farmer. Zorić napominje kako su već i prije sami proizvođači mlijeka tražili da im se analiziraju uzorci hrane kojom hrane stoku radi provjere energetske vrijednosti, ali se to nije dogodilo.

Seljaci ogorčeni

– Kako je moguće da je toksično samo mlijeko iz dvije mljekare, a u Hrvatskoj ih ima još? Kako sirevi i svježe mlijeko nisu zaraženi? – pita se Zorić. Misli kako njegova farma nije bila “tek slučajno na piku” jer je lani predvodio “seljačku bunu” u Zagrebu. Uvjeren je i da je u aferi “zaraženog mlijeka” propust napravljen prilikom uvoza. Ono ima certifikat pa se valjda ne mora provjeravati – ogorčen je Zorić.

S njim se slaže i Vindijin kooperant kojemu je jučer inspekcija “zakucala” na vrata. – Kakvi toksini? Već šest mjeseci istom silažom hranim stoku. Kako ih onda nisu otkrili ranije? Ako je hrana pokvarena, krava će pobaciti pa mi sigurno nije u interesu hraniti je njome – kaže taj farmer koji je želio ostati anoniman.

Željko Cvetnić nam je potvrdio kako orijentacijska metoda ELISA, koja je brža i jeftinija, može biti lažno pozitivna, ali ne i lažno negativna, tako da će svaki sumnjivi uzorak i na potvrdnu metodu analize HPLC u Beč. Ona, naime, ne može potpuno isključiti prisutnost pronađenog aflatoksina, ali može utvrditi da su te razine u dopuštenim granicama do 0,05 µg/kg.

Prema pisanju banjolučkog BlicNeta, inspektori za hranu Republike Srpske u nekim su općinama zatekli još 839 litara spornih serija Dukatova i Vindijina mlijeka, koje su tamošnji trgovci i dalje držali na policama.

>>Inspekcija na farmama proizvođača mlijeka za Dukat, Vindiju i Meggle!

>>Laboratorij u Zagrebu, ali se potvrda aflatoksina čeka iz Beča

Zamjenska 
i loša hrana 
jo&scaro

Zamjenska 
i loša hrana 
još opasnije

Čak se četiri inspekcije u tri ministarstva u nas bave hranom. Veterinarski inspektori, primjerice, hranu animalnog podrijetla kontroliraju u uvozu i u proizvodnji, a u prometu, na polici, sanitarni inspektori. No Zakon o hrani jasno je naredio i onima koji proizvode hranu i stavljaju je na tržište da analiziraju svoj proizvod, što košta pa rade zakonski minimum analiza i ne baš ciljanih, kaže nam jedan stručnjak. No, hoće li se išta promijeniti? Zamjenska i loša hrana imaju puno veće učinke na naše zdravlje nego aflatoksin, upozorava on.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • cuger koji sjedi:

    toliko o blebetanjima seljaka da se njihovo "kvalitetno" mlijeko izvozi..

  • cuger koji sjedi:

    ja jučer kupio njemačkog mlijeka.. a i njihov maslac ima okus dok dukatov je katastrofa u usporedbi s njim.

  • eurobanana:

    Nesto slicno sa svercanim niskokvalitetnim secerom iz BiH . made bay Kerum . Zataskalo se jako brzo . made in Hrvatska . new patent...........Hrvati pokusni kunici sa zivotnim namjernicama . to sto cijeli svijet nece zavrsi u Hrvatskoj maloprodaji . a kontrole NEMA