Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje stoljeća

Tko je Joaquin Guzman, zvan El Chapo

El Chapo
Reuters/PIXSELL
23.11.2018.
u 07:12

Suđenje Meksičkom narkolordu sudi newyorški sud, a iako su ga otpisali, njegov utjecaj i dalje je jak

Suđenje stoljeća, odnosno suđenje meksičkom narkolordu El Chapu tek je počelo prije nekoliko dana, a javnost je već imala priliku čuti prilično sočne detalje kako narkokarteli funkcioniraju i dobiti uvid iza scene u svu prljavštinu i isprepletenost kriminala i visoke politike.

Već prvog dana suđenja koje se odvija u New Yorku Joaquin Guzman zvan El Chapo, osnivač i lider narkokartela Sinaloa, čovjek kojega se drži nasljednikom Pabla Escobara izbacio je pravu “bombu”. Naime, ustvrdio je kako su dvojica meksičkih predsjednika, sadašnji Enrique Pena Nieto i njegov prethodnik, predsjednik Felipe Calderon primili od kartela Sinaloa na stotine milijuna dolara. Prema njegovim tvrdnjama i tvrdnjama njegovih odvjetnika, El Chapo je žrtveno janje dvojice korumpiranih političara, ali i Guzmanova suvladara kartela Sinaloa Ismaela Zambade zvanog El Mayo, koji su se udružili kako bi uklonili El Chapa s pozornice.

Pogledajte video: Uspon i pad meksičkog Pabla Escobara, Joaquina "El Chapa" Guzmana

Iskoristio svoju priliku

Ma koliko ova priča zvučala srcedrapateljno, onome tko imalo poznaje Joaquina Guzmana El Chapa jasno mu je da je riječ o jednom od najokrutnijih i najbezobzirnijih kriminalaca u povijesti, o čovjeku kojemu je na savjesti, što izravno što posredno, stotine života.

El Chapo kriminalom se počeo baviti još kao tinejdžer u rodnom gradiću La Tuna i to kao sitni kriminalac i ulični preprodavač droge. U ovaj posao uveo ga je, ni manje ni više, već vlastiti otac koji je također na ulicama ovog mjesta u pokrajini Sinaloa preprodavao marihuanu. No Joaquinu Guzmanu, kojega su zbog male visine prozvali El Chapo, odnosno “Kratki”, nije dugo trebalo da se počne uspinjati na hijerarhijskoj ljestvici kriminala. Naime, zapazili su ga narkokarteli, pa je kao “probitačan” mladić uskoro počeo raditi za narkobosa Hectora Luisa Palmu Salazara. Pod njegovim okriljem nije se dugo zadržao već je uskoro promijenio stranu i počeo raditi za najutjecajnijeg narkobosa u to vrijeme u Meksiku Miguela Angela Felixa Gallarda, osnivača kartela Guadalajara.

Sam Gallardo u sljedećih je nekoliko godina uhićen, a El Chapo je to shvatio kao priliku. Osnovao je 1989. narkokartel Sinaloa, nazvan po pokrajini u kojoj se nalazi njegov rodni grad La Tuna. Zahvaljujući njegovoj probitačnosti, ali i silnoj okrutnosti, kartel Sinaloa postaje u vrlo kratko vrijeme jedan od vodećih kartela na svjetskoj narkosceni.

El Chapo je postao meta meksičke policije i američke DEA-e, agencije za borbu protiv narkotika. Prvi put uhićen je 1993., četiri godine nakon što je osnovao narkokartel, a optužen je za krijumčarenje velike količine droge i za ubojstvo nadbiskupa Juana Jesusa Posadasa Ocampe. Nadbiskup je stradao kao kolateralna žrtva u okršaju dviju bandi.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Tada je El Chapo osuđen na dvadeset godina zatvora, a ugledao se na svog uzora, Kolumbijca Pabla Escobara. Baš kao što je svojedobno i kolumbijski narkobos učinio, El Chapo je počeo svoje narkocarstvo voditi iz zatvora. Potpuno mu je opremljen prostor za boravak, imao je punu komunikaciju s vanjskim svijetom, a sigurnost mu je bila potpuna. Nekoliko godina kasnije DEA je počela pripremati zahtjev za El Chapovim izručenjem u SAD, a shvativši kako bi uskoro doista mogao završiti u američkom, a ne u meksičkom zatvoru, Guzman je odlučio pobjeći. Pomno je pripremljen bijeg. Početkom 2001. Guzman je iz zatvora izašao skriven u košari za rublje, a kasnija istraga pokazala je kako je u organizaciji bijega sudjelovalo 78 zatvorskih službenika, uključujući i samog upravitelja zatvora, a svi su bili “podmazani na pravim mjestima”.

Punih trinaest godina El Chapo se skrivao pred policijom koja ga je pokušavala naći, pogotovo otkad je prošli meksički predsjednik Calderon potaknuo jače i žešće obračunavanje s narkokartelima, počinjući svojevrsni rat na ulicama Meksika. Za to je vrijeme El Chapo dodatno ojačao svoj narkoimperij, oženio se, dobio djecu.

Supruga Emma Coronel Aispuro, još uvijek u 20-ima, bivša je manekenka, a s El Chapom se vjenčala na svoj 18. rođendan.

Kada su je pitali zašto se zaljubila u njega, ona je rekla:

– Rekla bih da me osvojio svojim načinom komunikacije, načinom na koji se odnosio prema meni, kako smo od prijatelja postali nešto više. Ljude osvaja svojim ponašanjem, uživljavanjem u uloge, načinom na koji ih općenito tretira – rekla je Los Angeles Timesu. El Chapo je uhićen 2014. i to u jednom od luksuznih ljetovališta kamo je otišao s obitelji na odmor, netom prije nego što je planirao skloniti se u meksičke planine.

Eliminiran s narkoscene

Nakon ovoga uhićenja u relativno kratko vrijeme organizirao je jedan od najspektakularnijih bjegova iz zatvora svih vremena. Naime, ispod njegove ćelije iskopan je tunel kako bi članovi kartela Sinaloa svog gazdu izvukli na slobodu. Ali ne bilo kakav tunel. Protezao se gotovo kilometar i pol ispod zemlje, u njemu je bila postavljena električna rasvjeta i klimatizacija, pa čak i mala željeznička pruga po kojoj je El Chapo u malom vagonu izvezen na slobodu. Ovo je bio golem udarac Meksiku na međunarodnoj sceni i službe sigurnosti poduzele su sve kako bi ponovo uhvatile El Chapa. No to nije bilo jednostavno. S velikom i dobro izgrađenom mrežom informatora u vrhu vlasti El Chapo je uvijek bio korak ispred policije. Ipak, napravio je kardinalnu pogrešku kad je dao intervju časopisu Rolling Stone, nakon čega su ga tajne službe na temelju objavljenih podataka uspjele locirati i uhititi. Ovoga puta Meksiko nije ništa htio riskirati i po ubrzanom je postupku izručen SAD-u. Pred saveznim sudom u New Yorku počelo mu je suđenje za krijumčarenje tisuća tona kokaina u SAD, za pranje milijardi dolara prljavog novca i za cijeli niz ubojstava koje je naručio ili sam počinio.

Protiv Guzmana američko se tužiteljstvo odlično pripremilo. Prije nekoliko dana svjedočio je i jedan od “računovođa” kartela Sinaloa, Jesus Zambada Garcia, inače brat sadašnjeg lidera kartela Sinaloa Ismalija Zambade. On je potvrdio kako je El Chapo, zajedno s bratom, godinama bio vođa organizacije. Jesus Zambada Garcia uhićen je prije nekog vremena, a sada se očito odlučio pretvoriti u pokajnika kako bi smanjio svoju zatvorsku kaznu. U svjedočenju protiv El Chapa iznio je i nekoliko dosad nepoznatih detalja, poput onoga da je transport kokaina nerijetko štitila meksička obavještajna služba, ali i da je sam Jesus bio jedan od vodećih organizatora spektakularnog El Chapova bijega prije četiri godine. Jesus Zambada pojasnio je kako zarada na svakom kilogramu prodanog kokaina nije svuda ista na području SAD-a. Tako je zarada po kilogramu kokaina bila oko 13 tisuća dolara u Los Angelesu, dok je isti kilogram u Chicagu donosio, i još uvijek donosi, zaradu od oko 16 tisuća dolara. Imajući na umu prosječnu isporuku kartela, po jednoj su otpremi zarađivali oko 390 milijuna dolara.

Nema sumnje da je El Chapo eliminiran s narkoscene. Mogućnost da bude oslobođen optužbi ravna je nuli, a šansa da pobjegne iz strogo čuvanih američkih zatvora gotov i ne postoji. 
No njegovim uklanjanjem ne znači da završava i postojanje narkokartela Sinaloa koji američke obavještajne službe drže najjačom i najmoćnijom kriminalnom organizacijom u povijesti. El Chapo se pokušava braniti svaljujući sve na svog donedavnog partnera, no to je priča koja neće proći pred porotom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije