Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je bio Jakov Bienenfeld?

Jakov Bienenfeld bio je uspješan poduzetnik koji je posjedovao nekoliko uspješnih tvrtki, uključujući putničku agenciju i građevinsku firmu
09. veljače 2016. u 20:45 21 komentara 11877 prikaza
01.10.2014., Zagreb - Direktor tvrtke Vip data doo, Jakov Bienenfeld.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Poznati poduzetnik i dugogodišnji aktivni i ugledni član Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Jakov Bienenfeld umro je u Zagrebu u 68. godini života. 

Jakov Bienenfeld rođen je u Zagrebu 1948. u židovskoj obitelji Zlatka Bienenfelda. Mnogi članovi njegove obitelji, njih 40-tak, stradali su za vrijeme Holokausta. 

Bienenfeld se tijekom velikosrpske agresije 1991. u Domovinskom ratu uključio u obranu Republike Hrvatske, sudjelujući, uz ostalo, u humanitarnom djelovanju, a njegov otac, Zlatko Bienenfeldov, bio je osobni savjetnik ratnog ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, te general bojnik u Hrvatskoj vojsci. 

Jakov Bienenfeld bio je uspješan poduzetnik koji je posjedovao nekoliko uspješnih tvrtki, uključujući putničku agenciju i građevinsku firmu. Devedesetih godina doveo je u Hrvatsku poznatu njemačku robnu marku Escadu, te postao ovlašteni zastupnik. Također bio je dugogodišnji  član "Židovske općine Zagreb", te član njezinog vijeća. 

Jedan je od osnivača i potpredsjednik stranke "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti",

Godine 1991. Jakov Bienenfeld uključio se u obranu hrvatske domovine, a bio je suorganizirao konvoja na trajektu "Iliriji" koji je dopremio humanitarnu pomoć opkoljenom Dubrovniku pod napadom velikosrpskih snaga.

Nakon okupacije Vukovara sudjelovao je u pripremi planova za razmjenu zarobljenih Vukovaraca. Uspostavio je vezu s Beogradom preko Pariza, te je 10. prosinca 1991. godine oslobođena prva skupina  zarobljenih Vukovaraca među kojima su bili i ratnateljica Ratne bolnice Vukovar, dr. Vesna Bosanac, dr. Đuro Njavro, pater Ante Perkovi, i drugi.

Uz pomoć generala Slobodana Praljka, tijekom opsade Sarajeva, Bienenfeld je organizirao spašavanje 1200 Židova iz Sarajeva. Također je svjedočio u korist obrane Slobodana Praljka tijekom njegovog suđenja pred Međunarodnim sudom u Haagu, navodi Wikipedija. 

 Godine 1994. Bienenfeld je odbio ponudu predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, a koji mu je ponudio izgradnju nove zagrebačke sinagoge na mjestu stare, srušene tijekom Drugog svjetskog rata od strane režima Nezavisne Države Hrvatske. Bienenfeld je predsjedniku  rekao kako nije pristojno graditi velebnu sinagogu dok je širom Hrvatske srušeno 1800 crkvi i 2000 škola, navodi isti izvor.

Godine 2012. Bienenfeld je ocijenio štetnim izjavu tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića koji je pred Knesetom, prilikom posjeta Izraelu, dao izjavu da se Hrvati moraju iskupiti za zlodjela počinjena nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata. Bienenfeld je izjavio kako misli da je štetno razmišljanje da se Hrvati moraju i za što iskupljivati. Jakov Bienenfeld bio je mišljenja da je Republika Hrvatska na dnu Europe po antisemitizmu, te da ga gotovo i nema. 

Od početka je tvrdio da njegov znanac general Ante Gotovina nije kriv za ratne zločine koji su mu bili stavljani na teret pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Također je zamjerao bivšem predsjedniku Stjepanu  Mesiću miješanje u raskol Židovske općine Zagreb, nakon čega je  osnovali novu općinu "Bet Israel".

Bienenfeld je ponavljao da Hrvati nisu antisemitski narod i smetalo ga je što se stalno moraju opravdavati zbog NDH, dok se zanemaruje da je u partizanskim jedinicama u Drugom svjetskom ratu sudjelovalo najviše Hrvata. 

Godine 2013. Bienefeld se izjasnio protiv gradnje nove sinagoge u Praškoj ulici u Zagrebu, jer je vjerovao da troškove njezina održavanja ŽOZ neće moći financirati. U jednom od svojih posljednjih intervjua usprotivio se i gradnji Židovskog centra u Zagrebu prognozirajući da bi za 10 godina bio zatvoren jer ga neće imati tko financirati. Židovskoj općini, ocijenio je, više bi trebao poslovni centar koji bi alimentirao sredstva za stipendiranje židovske djece ili pomoć siromašnim židovskim obiteljima.

Početkom 2014.  godine Jakovu Bienenfeldu dijagnosticiran je karcinom bubrega, a bitku s tom teškom bolešću izgubio je dvije godine kasnije.

Kako se neslužbeno doznaje, pokop Jakova Bienenfelda bit će u petak na zagrebačkom Mirogoju.

>> ‘Onome gore’ Bienenfeld je tri cedulje ostavio u Zidu plača 

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • navijeke:

    Tek kad se skine oznaka tajnosti s nekih dokumenata saznat će se koliko nas je zadužio. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i pomagao.

  • pinkec:

    Eto to su te "Hrvatske slobodne i demokratske medije" koje nikad nisu ni spomenule ovog vrlo uspješnog ali i pravednog Hrvtaskog branitelja Židovske vjere i porijekla!

  • Rizlman:

    Jakov Bienenfeld je za vrijeme rata organizirao 11 konvoja u Sarajevo i 11 konvoja iz Sarajeva. U Sarajevo je donosio lijekove i hranu, a iz Sarajeva izvlačio Židove. Sve uz pomoć HVO-a, sve to je išlo preko HVO-a. I skupa ... prikaži još! s Bienenfeldom glavni u organizaciji dopreme pomoći Sarajevu bio je hrvatski general Slobodan Praljak. To se treba znati, jer je apsurd da haško tužiteljstvo Praljka naziva "fašistom" slušajući ove ljevičare ovdje i prenoseći njihove misli a sve zaobilazeći ove neoborive činjenice.