Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna u vrtiću

Tete: Prevelike grupe u vrtićima zločin su prema djeci

vrtic
Anto Magzan/Pixsell
30.08.2010.
u 22:30

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorava da vrtić nije mjesto čuvanja djece dok roditelji rade, već mjesto poticanja ranog rasta i razvoja na kojem djeca dobivaju jednake razvojne šanse prije polaska u školu.

Pretrpavanje vrtićkih grupa u zagrebačkim vrtićima zločin je nad djecom, kaže Anita Car, predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske i vrtićka “teta” sa 24 godine iskustva.

Kerum “preko koljena”


Pritisku sve većeg broja djece Grad Zagreb nije odgovarao nužnim proširenjima vrtićkih kapaciteta, koji se otvaraju na kapaljku. Pedagoški standardi otprije 27 godina kažu da smije biti najviše 28 djece u skupini, a svako dijete mora imati dva i pol kvadrata prostora, bebe po tri, zaostaju za suvremenim normama (Crna Gora propisuje maksimalno 25 djece u skupini). Novi pedagoški standardi predviđaju manje djece, no zagrebački gradski oci ocjenjuju ih nerealnima, kako nam je rekla Bosiljka Devernay, načelnica u Uredu za obrazovanje, kulturu i šport, i pozivaju se na svoje norme, koje dopuštaju i po 36 djece u skupini.

Umjesto hvatanja koraka s novim standardima, koji obvezujući postaju 2013. godine, Zagreb je ove pedagoške godine učinio korak unatrag: naložili su vrtićima da moraju naći uvjete smještaja za dodatan broj djece u postojeće kapacitete. Upisano je 3000 djece više nego lani a da se nije izgradio nijedan novi vrtić! – Staviti djecu u uvjete koje nemate katastrofa je! Dijete će tako dobiti elementarno – hranu i spavanje – ali svaki je pedagoški rad u tim uvjetima nemoguće realizirati. Idući tjedan reagirat ćemo – najavljuje A. Car.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorava da vrtić nije mjesto čuvanja djece dok roditelji rade, već mjesto poticanja ranog rasta i razvoja na kojem djeca dobivaju jednake razvojne šanse prije polaska u školu. Licemjerno zvuči strepnja nad hrvatskom demografskom slikom dok istodobno svom podmlatku nismo kadri pružiti ni nužan smještaj. Splitski je gradonačelnik tom problemu lani pristupio “preko koljena”, no Split “visi” za još dvjestotinjak vrtićkih mjesta, a slično je u Rijeci. Na drugom mjestu po prekobrojnosti djece u vrtićima Krapinsko-zagorska je županija.

Dugogodišnji je problem donio i građansku inicijativu “Vrtić za sve”, radi transparentna uvida u stanje u dječjim vrtićima i upisa u njih, pa su za sljedeću subotu najavili i prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu, a o svemu su obavijestili i premijerku Jadranku Kosor.

Što je prioritet društvu?

Pedijatri zbog više djece u grupama očekuju više infekcija. – To je, na žalost, neizbježno s povećavanjem broja djece u grupi. Ne očekujemo kataklizmu, ali više djece po jednom odgojitelju svakako je pad standarda – kaže pedijatar Milivoj Jovančević. I sada se najmlađa djeca razbolijevaju dva-tri puta na mjesec. Naš sugovornik kaže da su vrtići kvalitetno osmišljeni i da je kadar stručan te da će odgojiteljice učiniti sve što mogu da zaštite djecu. To je, među ostalim, češće prozračivanje, povećana briga da djeca dobro peru ruke i da se igračke i druga oprema dezinficiraju.

– No pravo je pitanje što je prioritet u ovom društvu, jesu li to uistinu djeca kako se proklamira. Ako jesu, onda ni kriza ne smije zaustaviti nove objekte i zapošljavanje – kaže dr. Jovančević.

Ključne riječi

Komentara 7

L3
luka_37
23:19 30.08.2010.

Neka se Mila Jelavić potrudi ono govno od Bandiča i sve njegove rodjake strapati u zatvor a njihove velebne stanove pretvoriti u vrtiće...pa ugledajmo se u nase vrle susjede...

TH
than
02:36 31.08.2010.

Djeca ce dobiti elementarno, hranu i spavanje... Bio sam u vrticu 2 godine i nikada nisam spavao. Eto moja nesreca je sto nisam dobio jednaku razvojnu sansu. Ovako sam diplomirao pravo i uskoro elektrotehniku. Inace, da sam dobio tu sansu vjerojavno bi jos uz to i medicinu ili bar veterinu...

AU
autoritet
22:40 30.08.2010.

Koliko floskula, koliko fraza, koliko gluposti naših tzv zaštitnica dječjih prava... naučile kokodakati 5 rečenica i samo ih ponavljaju... U pomoć...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije