Naslovnica Vijesti Hrvatska

Teror nad zaposlenicima: Mjere im vrijeme na WC-u, vrijeđaju ih... 'Svaka druga pije tablete'

„Mene osobno teško pogodilo kad ti nadređeni veleju kaj si ti glupa. Kaj ti ne znaš ili okreni se pa veli nekaj najgore pas mater retardiranu. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo“, kaže Marijana Nemčić
05. srpnja 2018. u 19:00 145 komentara 117913 prikaza
Provjereno
Foto: Nova TV
Pogledajte galeriju 1/3

Vrijeđaju ih, mjere im vrijeme provedeno na WC-u, pored sebe ne smiju imati osobne stvari i ne smiju međusobno razgovarati - to su neki od primjera terora koji na radnom mjestu trpe bivši i sadašnji radnici tvrtke Boxmark, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka. Otkrili su to za Provjereno Nove TV, koje će biti emitirano večeras.

Ingrid Antičević-Marinović Ustavni sud Mobbing i što ne piše u Zakonu o diskriminaciji

Tijekom osmosatnog radnog vremena radnice kroz ruke moraju provući komade kože, i to njih 1950 komada. Ako normu ne ispune, govore, slijede opomene i ono nepodnošljivo - vrijeđanja.

Provjereno | Autor : Nova TV, RTL Foto: Nova TV, RTL

„Mene osobno teško pogodilo kad ti nadređeni veleju kaj si ti glupa. Kaj ti ne znaš ili okreni se pa veli nekaj najgore pas mater retardiranu. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo“, kaže Marijana Nemčić.

Norma je ovdje, kažu, važnija od čovjeka, i ona tempira odlaske na WC i pauze za hranu ili vodu.

Provjereno Problematičan liječnik Novi detalji o radu ortopeda iz Dubrave: Inzistirao je da moja kćer prizna da nije nevina

„Žene se ne usude otići na WC, zamijeniti uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na hlačama imala fleku. Nisam se usudila otići na WC promijeniti si uložak“, priča Martina Topolski.

Tijekom radnog vremena, kažu, kraj sebe ne smiju imati osobne stvari poput mobitela ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor. Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnika se opominje – usmeno, ili pismeno što im onda utječe na plaću i stimulaciju. Zbog svega toga radnici ove tvrtke suočavaju se s ozbiljnim psihičkim problemima.

„Svakodnevno je bilo žena, radnika koje su se jednostavno plakale, psihički slomile. Čak i završile na psihijatriji. Možda svaka druga žena pije tablete za smirenje zbog tog presinga“, kaže Marijana Nemčić.

Osnovna škola u Kninu Kninski sudac: 'Moju kćer maltretiraju dvije učenice, dogovarale su se da joj slome nogu'

Potvrdila je to i liječnica obiteljske medicine Nikica Božović koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do prije godinu dana kada odlazi u mirovinu. Primila je brojne pacijente iz tvornice Boxmark u Zlatar Bistrici.

„Ustrašenost, nesanica, gubitak volje za životom. Ja bi im dala nešto za smirenje, za odagnavanje straha i tjeskobe. Jednom mi je jedna od njih rekla: 'Doktorice ja sam jednom čitala jedan roman gdje je pisalo kako se odnose prema robovima, evo ovako se prema meni odnose u Boxmarku'“, ispričala je za Provjereno.

Camden Davis Snimala profesorice Sinu u školsku torbu stavila diktafon pa se zaprepastila onime što je čula

No, osim sa psihičkim, pacijenti su liječnici dolazili i s fizičkim oboljenjima – bolestima kralješnice, ramena, zglobova. Mladen Petaj dobro pamti rečenice koje je čuo nakon što je na poslu slomio i nepovratno uništio zglob.

„Doslovno mi smjenovođa govori – daj Bog da si obje ruke polomio. Ne jednu nego obadvije. Dajte zamislite sada kako sam se ja osjećao. Pored mene stoji voditelj krojarne koji čuje to - bez reakcije“, priča. Mladen nije jedini kojemu nakon bolovanja nije produžen ugovor o radu s objašnjenjem da je tehnološki višak, a postoje oni, kažu, koji su otkaz dobili i dok su bili na bolovanju. No, iz tvornice u javnost već se neko vrijeme šalje priča kako se radnici u Hrvatskoj za rad u ovoj kompaniji - ne mogu pronaći, a za modernizaciju pogona velikog desetke tisuća metara četvornih, Boxmark je od hrvatske Vlade prošle godine dobio 3 milijuna i 700 tisuća kuna potpore.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Provjereno
1 / 11
Bol u prsima ili "na lijevoj strani" najčešći je simptom koji većina povezuje s problemima sa srcem. 
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • beitsche:

  Objavite imena onih koji su vas vrijedali.omalovazavali.Pa nek se oni onda srame..

 • juma:

  Zasto novinari nisu ista pitanja postavili poslodavcu? Bez ocitovanja poslodavca takav prilog je neprofesionalno uradjen.

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Sigurno nije idilično raditi na normu ili lohn-poslove, koji ne donose bogzna kakvu dodanu vrijednost. Da je Boxmark mogao bolje plaćati, budite sigurni da bi ta radna mjesta ostala u Austriji ili bar u Sloveniji. Ovako, došli su na sjever ... prikaži još! Hrvatske, gdje su plaće ispodprosječne a radne snage dosta, baš iz tih branši, koje su otišle u stečaj ili smanjile proizvodnju.