Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mobbing i što ne piše u Zakonu o diskriminaciji

Županijski sud u Splitu očito će morati potvrditi presudu suda u Imotskom da je Vedrani Šuvar povrijeđena osobnost i dosuditi odštetu.
27. lipnja 2018. u 20:15 6 komentara 1545 prikaza
Ingrid Antičević-Marinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vijeće ustavnog suda kojim je predsjedala Ingrid Antičević Marinović usvojilo je ustavnu tužbu dr. sc. Vedrane Šuvar, učiteljice iz Zagvozda, koja je od šireg značaja za zaštitu radnika od uznemiravanja na radnom mjestu. Ključno pitanje bilo je ograničava li se sudska zaštita radnika od uznemiravanja i diskriminacije poslodavca samo na one razloge koji su taksativno navedeni u Zakonu o diskriminaciji (rasa, etnička pripadnost, boja kože, spol, jezik, vjera...) ili se odnosi i na druge razloge.

Marinko 
Jurasić Konačno ustavni i zakoniti izbori u Hrvatskoj

Bilo je dosuđeno 50.000 kn

U potonjem slučaju, prema stajalištu koje je zauzeo Županijski sud u Splitu, Šuvar nema pravo na zaštitu. Zato su preinačili prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Imotskom koji je utvrdio da je Vedrana Šuvar uznemiravana postupcima ravnatelja škole čime je došlo do povrede njezina dostojanstva. Školi je naloženo da s tim prestane, a za naknadu štete zbog povrede osobnosti učiteljici je dosuđeno 50.000 kuna. Županijski sud u Splitu tu je presudu preinačio obrazlažući kako je sud u Imotskom zauzeo pogrešno pravno shvaćanje. Tvrdnje Vedrane Šuvar ne mogu se podvesti pod pojam diskriminacije, stav je višeg suda, niti je ona tvrdila kako sporni postupci u školi imaju za cilj ili stvarno predstavljaju povredu njezina dostojanstva na način kako to opisuje Zakon o diskriminaciji. Odvjetnički ured Mirko i Marko Perkušić u ustavnoj tužbi stoga je ironično zaključio kako to znači da sudsku zaštitu uživaju samo oni koji “imaju sreću” da su uznemiravani temeljem neke od zakonskih osnova. Ni za Ustavni sud to nije prihvatljivo jer bi to značilo da je uznemiravanje na radnom mjestu izvan tih zakonom definiranih osnova čak i dopušteno. Zbog toga je ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu i istaknuo: “Ustavni sud smatra da pojam mobbinga uključuje svaku vrstu psihofizičkog zlostavljanja ili uznemiravanja na radnom mjestu, neovisno o tome je li ono uzrokovano nekom od zabranjenih diskriminacijskih osnova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije” ili ima druge motive.

Dražen Slavica Kornatska tragedija 'Čitav niz povreda': ŽDO se žali na oslobađajuću presudu Slavici

Povreda dostojanstva

Također, sud u Splitu propustio je uzeti u obzir da je tužba podnesena zbog povrede prava osobnosti prema Zakonu o obveznim odnosima, a ne temeljem Zakona o diskriminaciji. I za sud u Imotskom dokazana je povreda dostojanstva pa je viši sud mogao jedino zaključiti suprotno, a u protivnom radnik uživa zaštitu, ocjena je Ustavnog suda.

Ingrid Antičević-Marinović
1 / 3
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Husnu Dagdeviren Ustavni sud u korist Turčina: ‘Vratite 123.000 eura koje nije prijavio carini’ Državno sudbeno vijeće Ustavni sud Ukinuli imenovanje tri sutkinje koje su bile 26., 71. i 73. na listi bodova

Doktorirala pedagogiju i radi u školi u Zagvozdu

Prema dijelu ustavne tužbe koji citira Ustavni sud, Vedrana Šuvar bila je izložena prijetnjama otkazom kao tehnološki višak te se ravnatelj netrpeljivo odnosi prema njoj nakon što se 2009. i ona natjecala za mjesto ravnatelja škole. Ignorirao ju je i kad to nije smio, izolirao u zbornici, onemogućio joj napredovanje te je nezakonito ocjenjivao utječući na druge profesore. To je dovelo do pogoršanja njezina zdravstvenog stanja zbog multiple skleroze. Prema objavama na internetu, ravnatelj je tada bio Mirko Zujić, sada u mirovini. Šuvar je nakon magisterija 2015. i doktorirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Još uvijek radi u osnovnoj školi u Zagvozdu.

Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom
JEDNO ZABRINJAVA
Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • ObrenM:

  Zasto nam ova iscjedjena kvari raspolozenje ?

 • Brankko:

  Dragi "sučitatelji", pročitajte članak i pišite o njegovu SADRŽAJU a ne o tamo nekoj zapravo nevažnoj osobi. Ovdje je mnogo važnije što je zaključila ona skupina koja se naziva ustavnim sudom. Treba uočiti da se naši sudovi (suci, "suci i ... prikaži još! i sutkinje") često pozivaju samo na ono što piše u jednom jedinom zakonu, a ne znaju zaključivati šire -- a to šire, to znači i pravedno.

 • Avatar ilija.pravednik
  ilija.pravednik:

  jel njoj ono muz prima muto?