Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Terete ih za ubojstvo 61 civila i rušenje pet katoličkih crkvi

Grad Slunj i Rastoke obiluju ljepotama krajolika i ?istom netaknutom prirodom
Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija
02.12.2022.
u 08:28

Ratne zločine za koje se terete, počinili su od rujna 1991. do srpnja 1992. u Slunju

Dvojica državljana Srbije koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu, optuženi su za ratni zločin protiv civila, a optužnicu je protiv njih podiglo ŽDO Rijeka. Riječ je o 71-godišnjaku koji je bio zapovjednik Vojnog poligona Slunj i zapovjednik 3. kordunaške brigade vojske tzv. SAO Krajine te 64-godišnjaku koji je bio zapovjednik tzv. Mašvinskog odreda, a kasnije  zapovjednik 3. bataljuna 3. kordunaške brigade tzv. SAO Krajine.

Prema optužnici, ratne zločine za koje se terete, počinili su od rujna 1991. do srpnja 1992. u Slunju. Tužiteljstvo tvrdi da su znali kako pripadnici njima podređenih postrojbi neovlašteno uhićuju, zlostavljaju i ubijaju civilno stanovništvo pretežito hrvatske nacionalnosti, te da pljačkaju njihovu imovinu i pale ju, razaraju obiteljske kuće i druge gospodarske objekte, kao i da uništavaju katoličke crkve. Unatoč tome, okrivljenici nisu poduzeli ništa da bi to spriječili i suzbili ili kaznili počinitelje. Posljedično to je dovelo do ubojstva 61 civila, jedna je osoba ranjena, a razrušeno je pet katoličkih crkava te veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

VIDEO Uhićen muškarac koji je u Splitu pregazio policajca

Komentara 2

AM
Ambar
10:00 05.12.2022.

Žrtve barem to zaslužuju😰

AM
Ambar
09:50 05.12.2022.

Skrivate imena???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije