Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj agonije ratnih izbjeglica

Tamilske izbjeglice sljedeći mjesec napuštaju prihvatilišta

izbjeglice
AFP
21.11.2009.
u 18:43

Više od stotinu tisuća tamilskih izbjeglica sljedeći će mjesec biti pušteni iz prihvatilišta u koje su smještena nakon izbijanja sukoba između vojske Šri Lanke i tamilskih tigrova koji je završio u ožujku ove godine.

Više od stotinu tisuća tamilskih izbjeglica sljedeći će mjesec biti pušteni iz prihvatilišta u koje su smještena nakon izbijanja sukoba između vojske Šri Lanke i tamilskih tigrova koji je završio u ožujku ove godine.

Vlada Šri Lanke otvoreno je bila kritizirana od strane međunarodne zajednice jer je izbjeglice u prihvatilištima zadržala protiv njihove volje. Njihovo puštanje na slobodu početkom tjedna je zatražio i UN-ov predstavnik u Šri Lanci, John Holmes.

Zadržavanje izbjeglica vlada je obrazložila ispitivanjem pojedinih "zatočenika" kako bi se saznalo jesu li sudjelovali u naoružanim sukobima koji su zemlju potresali skoro 26 godina.

Predsjednik reagirao na pritiske

Predsjednik Mahinda Rajapaksa najavio je da će se početkom sljedećeg mjeseca izbjeglice moći slobodno kretati te napuštati kampove kako bi ponovno vidjeli svoje obitelji i prijatelje no neće im biti dopušteno napuštanje prihvatilišta na duži period.

Konačnu slobodu izbjeglice dočekuje tek sljedeće godine nakon što su devet mjeseci proveli iza "rešetaka".

Razlog odugovlačenja procesa je po izjavama vladinih dužnosnika nesigurna situacija na sjeveru zemlje. Procjenjuje se da se na bivšem tamilskom području nalazi oko 1,5 milijuna mina od kojih se regija mora očistiti kako bi se izbjeglice ponovno mogle vratiti u svoje domove.

Povratak u nesigurnu budućnost

Borba za samostalnost sjevernog djela Šri Lanke koja je započela 70-ih godina prošlog stoljeća te sredinom 80-ih prerasla u građanski rat mnogim je izbjeglicama uništilo temelje egzistencije što bi trebalo uznemiriti međunarodnu zajednicu te potaknuti zapadne sile da sudjeluju u stabilizaciji države.

Rat koji su vodili separatističke organizacije, predvođene Tamilskim tigrovima (LTTE), i vojska te razne paravojne postrojbe odnio je najmanje 80000 života te devastirao infrastrukturu zemlje. Procjenjuje se da je 300000 osoba izbjeglo iz područja sukoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije