Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAMJEŠTENO?

Svjetski snookerist br. 1 brani se od optužbi za namještanje mečeva

Higgins
AFP
03.05.2010.
u 14:49

Škot John Higgins, trostruki svjetski prvak i broj 1 na ljestvici igrača snookera, optužen je da se dogovarao da će "pustiti" četiri meča u zamjenu za 300.000 eura

Mazher Mahmood, poznati skandal-reporter tabloida News of the World koji je preodjeven u šeika već izazivao skandale s poznatim sportašima, snimio je video u kojem Higgins i njegov menadžer Pat Mooney navodno prihvaćaju izgubiti četiri meča u svjetskoj seriji.

Higgins je trostruki svjetski prvak, a u karijeri je za zelenim stolom zaradio skoro pet milijuna funti, osvojio 21 natjecateljski i 13 ekshibicijskih turnira te bio trostruki svjetski prvak (1998., 2007. i 2009.) u snookeru, biljaru sa 15 crvenih i šest raznobojnih kugli koje se moraju određenim redom ubacivati u rupe na velikom stolu.

Vijest o njegovu navodnom namještanju mečeva pukla je na prvi dan finala Svjetskog prvenstva, na kojem 35-godišnji Higgins ne brani naslov jer je ispao u prvom kolu. (Pobijedio ga je veteran Steve Davies, legendarni bivši šesterostruki svjetski prvak iz osamdesetih koji se u 54. godini vratio u vrhunsku formu i na ovogodišnjem SP-u otišao sve do četvrtfinala, gdje je pružio jak otpor Neilu Robertsonu, kasnijem pobjedniku.)

Barry Hearn, ravnatelj krovne udruge World Professional Billiards and Snooker Association, izjavio je da je "cijela Higginsova karijera upitna" ako se dokaže da su optužbe točne:

- Mi ne tvrdimo da je on kriv za bilo što, ali te optužbe su nešto na što on mora odgovoriti.

David Douglas, bivši načelnik londonske policije, vodit će istragu WPBSA o incidentu. Higgins je spreman braniti svoju reputaciju časnog vrhunskog igrača i izjavio je:

- Danas je početak najvećeg meča u mom životu. Nije u pitanju Svjetsko prvenstvo, već nešto još bitnije, moja reputacija. Nikad nisam bio upleten u bilo kakav oblik namještanja mečeva u snookeru.

Što se tiče snimke, Higgins za nju daje jednostavno objašnjenje koje zvuči prilično uvjerljivo. Otišao je sa svojim menadžerom u Kijev u Ukrajini da bi dogovorio nastup na turniru radi širenja svjetske popularnosti snookera:

- Kad mi je predloženo da "pustim" mečeve u zamjenu za velike iznose novca, zbilja sam se uplašio. Samo sam htio otići iz hotela i uhvatiti prvi avion za doma. Nisam znao je li to ruska mafija, s kim imamo posla. U tom sam trenutku smatrao da mi je najbolje da pristanem na ono što oni traže i izvučem se iz Rusije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije