Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Vojislavu Mediću

Svjedok prepričao stravična iskustva iz logora: "Medić me ispitivao šest puta, tukao me pendrekom"

Osijek: Optuženik za ratni zločin Vojislav Medić doveden na Županijski sud
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
06.07.2023.
u 10:45

Obrana tvrdi kako je riječ o zamjeni identiteta te da optuženi Vojislav Medić nije osoba koja je ispitivala i zlostavljala zarobljene vukovarske branitelje

– Autobusi su nas dovezli u Stajićevo, dočekao nas je špalir s lijeve i desne strane, morali smo protrčati s rukama na leđima, a tko bi pao, dobivao bi batina. Ja sam protrčao, nisam se sapleo. Oficiri u vojnim odorama ispitivali su nas gdje smo bili i što smo radili, dali su mu praznu kartu Vukovara da obilježim položaj na kojem sam bio pa su je uspoređivali sa svojom kartom Vukovara – započeo je vukovarski branitelj Željko Gjumić svoje svjedočenje na suđenju majoru JNA Vojislavu Mediću, kojemu se u Osijeku sudi za ratni zločin nad zarobljenicima u srbijanskim logorima.

– Jedne me večeri stražar prozvao po nadimku, Tapir, i odveo u usku prostoriju poput špajza, a ispred mene se pojavio gospodin u odori koji je rekao da se zove Medić. Tražio me dokumente, predao sam mu vozačku dozvolu, dao mi je potom papir i olovku da nacrtam svoje obiteljsko stablo i napišem gdje sam bio. Nakon pola sata rekao mi je kako imam sreće što nisam taj kojega traže jer je spremio vod za strijeljanje, pa dodao kako može i mene strijeljati. Navodno je tražio moga brata – nastavio je svjedok. Drugi su logoraši u štali, dodao je, pričali kako je "ispitivač osoba koja je bila kod Blage Zadre u Vukovaru".

Prebacili su ga u prosincu 1991. u logor u Sremsku Mitrovicu, gdje su ga, kako je opisao, toliko batinali da je mjesec dana mokrio krv.

– Pustili su mi video s proslave jednog našeg suborca koji je sniman u podrumu jednog vukovarskog solitera. Tada su me tukli pendrekom po trbuhu i tražili da kažem tko je s te snimke pucao u nekih deset osoba koje su ubijene. Među tim ispitivačima nije bio Medić. Nakon tog batinanja, susreo sam se na hodniku s ispitivačem Medićem, a tada mi je rekao: "E moj Tapire, nema više krađe i šverca auta." –  ispričao je Gjumić.

Ponovno su uslijedila ispitivanja, ali nije ih vodio Medić.

– Ispitivali su me tko je koga i gdje ubio... Vidio sam novine na stolu pa sam pitao kako je prošla Zvezda, a oni su me pitali zašto me to zanima. Odgovorio sam da mi je Siniša Mihajlović bratić i nakon toga me više nisu zlostavljali. Stražar mi je rekao: "Tebe više nitko neće tući!" – ispričao je Gjumić.

– Po mom mišljenju, Medić je određivao tko će od logoraša biti zlostavljan, a tko ne – izjavio je.

Medićev odvjetnik Tomislav Filaković upitao ga je kako je izgledao njegov ispitivač u logoru. Obrana, podsjetimo, tvrdi kako je riječ o zamjeni identiteta te da optuženi Vojislav Medić nije osoba koja je ispitivala i zlostavljala zarobljene vukovarske branitelje.

– Volio bih se okrenuti i suočiti s gospodinom, iako sam ga vidio pred ulazom u sudnicu. Bio je visok oko 180 centimetara, fine građe, normalno ošišan, uredan, najviše 40 godina. Nisam zagledao detalje, skoncentrirao sam se na to što me pitao i gledao da izvučem živu glavu – odgovorio je svjedok.

Odvjetnik Filaković uložio je prigovor na njegov iskaz, ponovivši kako je V. Medić "u studenom 1991. proveo 77 istražnih radnji kao istražni sudac Vojnog sudu u Beogradu, što znači da fizički nije mogao biti u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici". Dodao je kako je razlika i u godinama te činu ispitivača i optuženog Medića.

Svjedok je zadržao pravo da zatraži odštetu za proživljene strahote.

Svjedočio je potom logoraš Zlatan Bašić, koji je pad Vukovara dočekao na položaju na Trpinjskoj cesti. Odveli su ga prvo u logor u Stajićevu, pa u Sremskoj Mitrovici.

– Dvaput sam išao na ispitivanje u Stajićevu. Prvo je bilo, kao, uvodno, tko smo, što smo radili, čak su mi ponudili rakijicu i cigaretu, a na drugome je bilo drugačije jer su povezali neke stvari i znali tko je gdje bio. Dva stražara u odori JNA, rezervista, odvela su me nakon ispitivanja u podrum, vezala mi ruke za drvene grede i tukla rukama, nogama, daskama... – rekao je Bašić.

U Sremskoj Mitrovici su ga, izjavio je, ispitivali šest puta, i svaki je put ispitivač bio Medić.

– Netko je od logoraša rekao kako je s ispitivačem Medićem bio u štabu Blage Zadre, da mu je Ivo Kovačić skuhao kavu, a Zadro poklonio pištolj – dodao je.

– Svako ispitivanje počinjalo je tako da me se pitalo što sam radio na Trpinjskoj cesti, koliko sam srpske djece ubio i koliko sam srpskih žena silovao. Što se tiče majora Medića, imao je jedan mali pendrek, kožni s oprugom, tukao bi me po lijevoj ruci ako ne bi bio zadovoljan odgovorima koje sam napisao na ispitivanju, a ukoliko i dalje ne bi bio zadovoljan, tražio je da legnem preko stolca pa bi me tukao po tabanima – ispričao je.

VIDEO Ovčara je mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu: Smaknuto preko 260 civila i ranjenika iz Vukovarske bolnice

Komentara 3

Avatar Idler
Idler
11:45 06.07.2023.

Medić je vjerojatno bil sladištar !

VE
verrmaj
08:33 08.07.2023.

Janje od covjeka , koliko odvjetnik dobiva ako uspije da ga spa si od zatvora , kod nas svjedoci nista ne znace ,zasto ih onda zovu da svjedoce ,Médic je zasluzio da guli krumpir 10 godina

BA
Barba56
15:17 06.07.2023.

Mislim da je medic bio kuhar .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije