Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem za EU

Sve više ekstremnih desničara u njemačkoj vojsci, istražuje ih se 550

Posebno zabrinjava što je najviše vojnika koji njeguju ekstremna uvjerenja među pripadnicima elitne vojne postrojbe (KSK), i to pet puta više nego u ostatku Bundeswehra
Foto: Carsten Rehder/DPA/PIXSELL
1/4
29.01.2020.
u 23:00

Posebno zabrinjava što je najviše vojnika koji njeguju ekstremna uvjerenja među pripadnicima elitne vojne postrojbe (KSK), i to pet puta više nego u ostatku Bundeswehra

Dosadašnje slutnje o velikom porastu broja ekstremnih desničara i neonacista u redovima njemačke vojske, policije i tajnih službi, pa čak i o postojanju mreže ekstremne desnice među vojnicima i policajcima, poprimaju sve konkretnije obrise. Njemački mediji javljaju da se protiv čak 550 vojnika Bundeswehra vodi istraga zbog sumnje u pripadnost ekstremnoj desnici, dok direktor Vojne obavještajne službe (MAD) Christof Gramm upozorava na nagli porast broja registriranih vojnika s ekstremno desnim stavovima. Samo prošle godine zabilježeno je 360 novih slučajeva. Još više zabrinjava što je postotak vojnika koji njeguju ekstremna uvjerenja među pripadnicima elitne vojne postrojbe (KSK), čija je zadaća upravo suprotstavljanje terorističkim prijetnjama, čak pet puta viši nego među ostalim pripadnicima Bundeswehra.

Nacistički pozdrav

Koncem prošle godine KSK, i to zapovjedništvo te postrojbe, pogodio je neonacistički skandal kada je otkriveno da je nekoliko pripadnika KSK, nakon što su na jednoj zabavi pozdravljali Hitlerovim pozdravom – koji je u Njemačkoj, kao i sva nacistička ikonografija, nezakonit – povezano s desničarskom ekstremističkom scenom. Nakon višemjesečne istrage KSK u MAD-u pripadnici umiješani u skandal suspendirani su i protiv njih je pokrenut postupak, a istraga je proširena i na još 20-ak pripadnika elitne vojne postrojbe zbog sumnje na njihove veze s desničarskim ekstremistima.

Od otkrića da je jedan vojni službenik 2017. pripremao teroristički napad za koji su trebali biti okrivljeni militantni islamisti stalno raste zabrinutost zbog sve većeg broja otkrivenih ekstremnih desničara u uniformi. U međuvremenu je otkriveno da u Njemačkoj postoje i snage koje pripremaju popise političkih neprijatelja koje treba likvidirati, a ni njemačka vojska nije ostala imuna na recentne duboke podjele i radikalizaciju u njemačkoj politici i društvu.

Nedavni kandidat za predsjednika njemačkih vladajućih kršćanskih demokrata (CDU) Friedrich Merz upozorio je javno da ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) CDU-u “preotima” dijelove Bundeswehra i policije, upozoravajući na veliku popularnost desničarsko-populističkog AfD-a među ljudima u uniformi. I općenito raste broj ekstremnih desničara u Njemačkoj, prema podacima njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka, njihov broj dosegnuo je 24 tisuće.

Problemi i u Londonu

A kada raste broj desničara među pripadnicima vojske i policije u Njemačkoj, koja je posebno osjetljiva na ekstremnu desnicu i ima posebnu odgovornost kada je riječ o suprotstavljanju bilo kakvom radikalizmu, kako je onda tek onda u drugim europskim zemljama, koje nemaju takvu odgovornost ni osjetljivost.

U Francuskoj, primjerice, ekstremno desna stranka Marine Le Pen redovito pobjeđuje na biralištima u francuskim vojarnama, a niz recentnih primjera potvrđuje popularnost desnog ekstremizma i u britanskoj vojsci. Nekoliko pripadnika belgijske vojske svojedobno je bilo u neonacističkoj skupini koja je pripremala terorističke napade. Talijanska policija prošlog je ljeta od ekstremističkih skupina zaplijenila rakete i drugo sofisticirano oružje, što upućuje na dobre veze ekstremista s vojskom. Jasno je, dakle, da Europa ima problem s desničarskim ekstremizmom, od kojeg je opasniji samo – desničarski ekstremizam u uniformi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije