Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati:

Sutra nema nastave u cijeloj Hrvatskoj, sve škole idu u štrajk

Štrajk u školama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
18.11.2019.
u 13:38

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima

Sindikati zaposlenih u obrazovanju u ponedjeljak ne štrajkaju zbog obljetnice pada Vukovara, a za utorak su najavili štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

"U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapalimo svijeće u zbornicama", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u petak na redovnoj konferenciji za novinare.

Novi štrajkaški ciklus počet će u utorak, kada će štrajkati sve osnovne i srednje škole u zemlji, kao svojevrsni odgovor na posljednju ponudu Vlade, koju sindikati ocjenjuju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. U štrajku prema cirkularnom modelu već su 26 dana, tako da je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.

U ponedjeljak se održavaju sjednice Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja i Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata srednjih škola na kojima će biti donijete odluke o modelima štrajka poslije utorka.

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Prema podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Komentara 52

DE
derin
14:49 18.11.2019.

Zašto niti jedan medij ne objavi kolika je prosječna plaća tih nastavnika!? Mislim cca 6500 kuna. S tim da imaju najmanju kvotu radnih sata u Europi, 20% manje đaka i 29% više nastavnika. 9000 palih na državnoj maturi a međunarodna natjecanja da ne spominjemo. Gospodo tražite kruha preko pogače, u zemlji gdje ljudi rade u privatnika za 3500 kuna od danas do sutra, vi se žalite na sigurnih preko 6000 kuna.

Avatar possibilis
possibilis
14:31 18.11.2019.

Ispravak pogresnog navoda: ucitelji traze POVRATAK koeficijenta kojeg je ukinula Racanova vlada.

IV
IvoDivo
14:21 18.11.2019.

Svim ravnateljima treba podjeliti otkaze, a učiteljima uvesti radnu obvezu, tako će se očisititi višak i otpad u prosvjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije