Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sutra kreću prijave za nacionalnu mirovinu: Tko ima pravo i kako se prijaviti

Očekuje se da će pravo na 800 kuna nacionalne mirovine ostvariti oko 20.000 građana starijih od 65, većinom žena
14. prosinca 2020. u 09:26 13 komentara 9499 prikaza
Sisak: Korisnici Doma za starije i nemoćne u prijepodnevnoj šetnji
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sutra kreću prijave za nacionalnu mirovinu. Zahtjevi za priznanje prava moći će se predati osobno u mirovinskom uredu prema mjestu prebivališta, preporučeno poštom ili elektronički u sustavu e-Građani. Oni građani koji neće predavati zahtjev elektronički, tiskanicu mogu od sutra preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a ili u prodavaonicama Narodnih novina.

Nadan Vidošević Vještaci su dosta toga pogrešno računali Kako je Nadan Vidošević uspio dokazati zakonitost svoje imovine

Nacionalna naknada za starije osobe usklađuje se jedanput godišnje, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, a odluku o usklađivanju donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prva će mirovina stići u veljači 2021., a pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe imaju državljani RH stariji od 65 godina koji žive u Hrvatskoj najmanje 20 godina.

Uz prebivalište i državljanstvo kao dva osnovna uvjeta, HZMO ističe da moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti. Jedan od njih je da prihod osobe koja traži nacionalnu mirovinu zajedno s prihodima članova kućanstva ne prelazi 800 kuna mjesečno po članu kućanstva.

>> VIDEO Kako si radom u mirovini možete povećati mirovinu

Primatelj nacionalne mirovine ne smije primati socijalnu pomoć, a ta će mu isplata biti uskraćena i ako je dobio smještaj u domu za starije. Jednako tako, 800 kuna nacionalne mirovine ne može dobiti ni osoba koja je sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Ako netko ipak prima neki oblik naslijeđene mirovine ili socijalnu pomoć koje su manje od 800 kuna, ta im se isplata na njihov zahtjev može obustaviti te će se u takvim slučajevima i njima priznati pravo na nacionalnu naknadu.

Nacionalna naknada za starije osobe osobno je pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja. 

Očekuje se da će pravo na 800 kuna nacionalne mirovine ostvariti oko 20.000 građana starijih od 65, većinom žena, koje imaju manje od 15 godina radnog staža ili ga uopće nemaju te nisu stekle pravo na mirovinu po nekoj drugoj osnovi. 

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u svibnju je procijenio da će u prvoj godini primjene novo pravo državu stajati oko 132 milijuna, a idućih godina moguće i više.
 

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Maux:

  Ne možeš ako imaš ovo ne možeš ako imaš ono ... i sve to za tih pišljivih 800 kn ...

 • Bubalamala:

  800 kn. za u pišati od smijeha !

 • Avatar cuki2020
  cuki2020:

  Tak je najbolje, niš ne delat (izuzev invalida) i još dobiti pare. Koji sam ja idiot