Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prelog

Sušenje šuma, magla i komarci utječu na zdravlje ljudi

'09.07.2012., Prelog - Direktor HEP-a Zlatko Koracevic posjetio Medjimurje.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
20.03.2013.
u 13:14

Prijedlog o udvostručavanju iznosa hidrorente treba proći sve instance unutar HEP-a, a potom će na Vladu


Predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević najavio je u Prelogu da će Vladi predložiti udvostručenje iznosa hidrorente koju dobivaju gradovi i općine uz hidreoelektrane! - Akumulacije izravno utječu na mikroklimu okolnog područja, dolazi do promjene cijelog ekosustava, sniženja razina podzemnih voda, sušenja šuma i raslinja, potapanje polja, povećane magle i komaraca...

Sve to sigurno utječe na zdravlje i kvalitetu života ljudi kako samim na područjima u neposrednoj blizini, tako i široj okolici akumulacija - kazao je Koračević u Prelogu, gdje je o hidrorenti razgovarao s HNS-ovcima gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Dragutinom Glavinom i zamjenikom župana Matijom Posavcem.

Prijedlog o udvostručavanju trenutnog iznosa hidrorente treba proći sve instance unutar HEP-a, a potom otići i na Vladu koja daje konačno odobrenje, prenose u međimurskom HNS-u Koračevićevu izjavu. Ta je stranka uoči lokalnih izbora na dnevni red očito stavila i hidrorentu o kojoj se raspravlja već godinama. Ukazivalo se na to da su druge rente neusporedivo više od one za vodu.

- Vodstvo HEP-a je očito svjesno toga da je ovako posložen sustav nepravedan. Toliko magle, komarce, nove vrste kukaca i vlažnost zraka prije nismo imali. Sve su to elementi koje jedna akumulacija nosi, ali to je cijena napretka, da budemo energetski neovisni o uvozu i svi to prihvaćamo. No, ne možemo prihvatiti da nas se onda i ljudski degradira te u jednu ruku omalovažava tako niskim iznosom hidrorente - rekao je D. Glavina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije