Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Subvencije za stan na pet godina

Subvencije će iznositi 30 do 51% anuiteta, za dijete 2 godine dulje
11. svibnja 2018. u 22:40 1 komentara 2372 prikaza
Stanovi u Zapruđu
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Zbog velikog interesa građana, a na temelju podataka dobivenih analizom primjene zakona, resorno ministarstvo nastoji kroz izmjene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita poboljšati ovu mjeru stambenog zbrinjavanja. Izmjene i dopune Zakona upućene su u javno savjetovanje 20. travnja 2018., a zainteresirana javnost može se uključiti do 19. svibnja 2018. putem portala e-savjetovanja.  

Stanovi u Zapruđu Sve do 2020. Subvencije za stan idu dalje, ne više na četiri, nego na pet godina

Novi Zakon trebao bi donijeti brojne izmjene. Primjerice, utvrđuje se da će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavljivati javne pozive za svaku kalendarsku godinu do 31. prosinca 2020. Jasnije se definira stanje stana ili kuće koja je u vlasništvu podnositelja zahtjeva ili njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera, a koja nije pogodna za stanovanje. Jasnije se definira dokumentacija priložena zahtjevu za kupnju stana ili kuće, odnosno dokumentacija priložena zahtjevu za gradnju kuće.

Uređuje se subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, tako da se u razdoblju od pet godina (umjesto dosadašnje četiri) subvencionira dio mjesečnih obroka ili anuiteta ovisno o stupnju razvijenosti grada ili općine u kojoj se nekretnina nalazi – definira se 8 skupina u kojoj se nalazi grad ili općina prema indeksu razvijenosti, a subvencije se, ovisno o području u kojem se nekretnina nalazi, kreću od 30 do 51 posto mjesečnog obroka kredita. Novost je i ta da se predlaže dodatno subvencioniranje kredita za dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja. Ovaj zakon ima i demografsku mjeru jer se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita za svako novorođeno dijete.

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje banka, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće. Subvencioniranje kredita odobravat će se do najviše 1500 eura po metru četvornom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura.

Predrag Štromar (HNS) OKO 2200 POZITIVNO Štromar odbacio kritike na račun APN-a: Svi zahtjevi su obrađeni APN ZADNJI DAN ZA ZAHTJEV Subvencije digle cijene stanova APN Od 4. rujna APN zaprimio 1.729 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • je'l to moguće:

    Zašto se subvencionira otplata rate kredita, a ne sama kupnja stana? To je pomaganje bankama da od građana uzmu novce! Što će se dogoditi s kamatom nakon isteka subvencije (4 god. ili 5 god.)? Naravno da će kamata porasti, jer ... prikaži još! iznos kamate je definiran samo za period subvencije. Tko će na kraju profitirati? BANKE!