Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠAVANJE TOMISLAVA nikšića

Student pet mjeseci živio ilegalno u Kini

Tomislav Nikšić
Foto: Facebook
28.12.2016.
u 22:30

Tomislav Nikšić vratio se kući na Božić nakon što je riješena birokratska pogreška

Nakon pet mjeseci birokratskog limba u Kini, hrvatski student Tomislav Nikšić za Božić se vratio kući. Toliko je, naime, trajala osobna, a poslije i diplomatska akcija “spašavanja studenta Tomislava”.

Tomislav Nikšić prijavio se lani i dobio stipendiju kineske vlade za studij na sveučilištu Jiao Tong u Šangaju, no kad je nakon završetka studijske godine krenuo iz Kine, zaustavili su ga jer nije mogao dobiti izlaznu vizu. Zbog pogreške nikada nije dobio boravište u toj zemlji i tako je de facto bio ilegalac.

Za Kineze se Tomislav, veteran što se tiče putovanja jer je već ranije bio na razmjeni studenata u Šangaju i u Hong Kongu, tako nalazio izvan zakona. Nakon pet mjeseci napokon je stigao kući. O Tomislavovu povratku izvijestilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“MVEP je zadovoljan da je slučaj hrvatskog studenta pozitivno riješen i da se hrvatski student vratio u Republiku Hrvatsku.

Zahvaljujući diplomatsko-konzularnim aktivnostima MVP-a i Veleposlanstva RH u NR Kini te aktivnoj i dobroj suradnji s nadležnim kineskim tijelima i Veleposlanstvu NR Kine u RH, ovaj slučaj uspješno je riješen, čime se potvrđuje usredotočenost hrvatske diplomacije na pružanje efikasne pomoći hrvatskim državljanima izvan Hrvatske”, kažu iz Ministarstva, a zadovoljstvo su izrazili i iz kineskog veleposlanstva u Zagrebu.

Tomu je pak prethodio birokratski labirint u koji je upao kad se pripremao za povratak.

– Policija u Šangaju rekla mi je da nikada nisam bio prijavljen u Kini i da sam za njih cijelo vrijeme ovdje boravio neprijavljen – kazao je Nikšić za Index, koji je prvi objavio priču.

Naime, prije nego što je dospio u Kinu, hrvatska Agencija za mobilnost predala mu je dokumente s kojima se trebao prijaviti na sveučilištu, što je i napravio. Pri ranijim putovanjima u Kinu i Hong Kong sveučilište bi ga prijavilo policiji, no ovoga puta bilo je drukčije.

– Policija mi je rekla da sam kod njih nelegalno jer nemaju potvrdu sveučilišta o upisu i prijavljenom boravku koja je morala biti poslana kada sam došao u Kinu – kazao je Tomislav.

No iz kineskog veleposlanstva u Zagrebu bili su objasnili da su prema kineskim zakonima i propisima sveučilišta strani studenti obvezni u roku mjesec dana od dana ulaska u Kinu osobno otići u granično-kontrolnu službu grada, ovom slučaju Šangaja, kako bi zatražili odobrenje dozvole boravka.

To je pravilo kojeg se strani studenti moraju pridržavati te je ta napomena jasno vidljiva na kineskoj vizi. Hrvatska primjenjuje istu politiku prema kineskim studentima u Hrvatskoj.

– Dosad je već nebrojeno stranih studenata studiralo i živjelo u Šangaju te su se osobno prijavili u relevantne institucije Šangaja i dobili legalne dozvole boravka.

Prema našem saznanju, sveučilište je nekoliko puta podsjetilo spomenutog studenta, ali se on nije javio relevantnim institucijama da bi dobio odobrenje boravka te je posljedica toga njegov ilegalan boravak u Kini u trajanju od godine dana, za koji je on osobno obvezan snositi adekvatnu odgovornost – priopćili su.

No za dobivanje vize i ishođenje boravišne dozvole po zakonu je nužno obaviti liječnički pregled u šangajskoj karanteni. Kako je Tomislav već prije studirao u Kini, ured karantene odbio ga je tvrdeći da je to već sve obavio.

– Sve sam predao sveučilištu u prijavi. No, ispostavilo se da aplikacija nije ni otišla jer je nedostajao taj pregled koji nisam ni trebao obaviti – tada je objasnio Nikšić.

U međuvremenu su ga “šetali” od sveučilišta do centra za vize i natrag, sve dok se sveučilište preko ljeta nije zatvorilo, a studentski dom mu javio da mora otići jer mu je stipendija gotova. Tada nestaju njegove stvari i putovnica, a uskače hrvatsko veleposlanstvo i konzulat u Šangaju.

– Policija mi je ponudila plaćanje kazne u vrijednosti od 16 tisuća kuna ili kaznu zatvora od 15 dana. Dva je puta prošao taj rok. Dva puta bio sam na policiji i rekao im da taj novac nemam te da me mogu i zatvoriti na 15 dana, no da samo želim da se ova agonija završi.

No, policija me nije htjela slati u zatvor – kazao je Nikšić koji je – kako je rekao Indexu – u Kini završio i u bolnici zbog problema sa žuči, no da, unatoč svemu, Kinezima ništa ne zamjera. 

>> Tomislav Nikšić vratio se kući na Božić nakon što je riješena birokratska pogreška

Komentara 8

AN
anticenzura
22:52 28.12.2016.

A sta ce im zamjerati kada je sam kriv. Pa znaju i macke da prvo sto moras uraditi kada dodjes u tudju zemlju, moras se prijaviti na policiju i mjesto boravka? Kako ce ti stizati posta, ako se ne prijavis? Sta njemu nista nije stiglo postom svo to vrijeme sto je boravio u Kini?

SD
sdpesticid
23:12 28.12.2016.

čini se kako je kina u ovom slučaju bila veoma blagonaklona jer mogla je i drugačije. lik je sam kriv za ovu zbrku i dobro je prošao.

DU
Deleted user
23:20 28.12.2016.

Čime se bavi hrvatska Agencija za mobilnost? Možda bi se i od toga moglo napravit jedno malo ministarstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije