Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Stručnjak upozorava da je hibridni rat s Rusijom počeo: ''Trebamo se pripremiti na čudno ponašanje satelita"

FILE PHOTO: Russian Navy Day celebrations in Saint Petersburg
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
11.10.2022.
u 12:31

Zapadne zemlje koje Putin napadne, tvrdi Kluth, ne mogu odmah dokazati da je Putin osobno odgovoran za određene akte agresije.

Eksplozije na plinovodu Sjeverni tok uznemirile su cijeli svijet, a tko je kriv iza sabotaže za koju se vjeruje da predstavlja prekretnicu u ratu i dalje je tema brojnih rasprava. I dok mnogi vjeruju kako iza sabotaže stoji Rusija, Rusija je s druge strane takve navode odbacila i istaknula kako to područje spada pod američku interesnu zonu.

Brojni stručnjaci uvjereni su kako je svijet krenuo u novu fazu - razdoblje hibridnog rata.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin može voditi rat bilo gdje i na bilo koji način i želi da svi mi na Zapadu to znamo. Zato on ne diže samo dijelove Kijeva u zraku, već i prijeti Ukrajini, Europskoj uniji i NATO-u s nuklearnom eskalacijom dok istovremeno istodobno jača hibridni rat",  piše kolumnist portala Bloomberg Andreas Kluth u svojoj analizi.

Zapadne zemlje koje Putin napadne, tvrdi Kluth, ne mogu odmah dokazati da je Putin osobno odgovoran za određene akte agresije.

"To je narav hibridnog ratovanja, koja namjerno briše granice između vojnih, tehnoloških, psiholoških i drugih vrsta borbe i izbjegava lako pripisivanje. Međutim, stručnjaci počinju prepoznati stil", istaknuo je.

VIDEO: Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

Kao nedavni primjer hibridnog ratovanja, navodi višesatno zaustavljanje željezničkog prometa u sjevernoj Njemačkoj jer su dva odvojena radijska kabla bila istovremeno prerezana. Jedan je služio kao rezerva za drugi koji je stotinama milja udaljen. Istrage su u tijeku, ali konsenzus je da je ovo bila profesionalna i visoko sofisticirana sabotaža.

"Sa svakim takvim činom sabotaže i provokacije - ovaj tjedan je bilo i kibernetičkih napada na nekoliko američkih aerodroma - razvija se zanimljiva dinamika u nekim zapadnim zemljama. Poznavatelji odmah ističu Putina kao najvjerojatnijeg počinitelja. Ali drugi, kada čuju ime, reagiraju kao da je netko upravo viknuo "Voldemort" (zli čarobnjak iz serijala knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru o.a.). Točno na mig, oni iskopavaju teorije zavjere iz donjih dijelova propagandne močvare Kremlja. Možda su to bili Jenkiji, možda smo to bili mi, možda se uopće nije ni dogodilo", ističe Bloombergov kolumnist.

Tvrdi kako je upravo to ono što želi Putin te da mu je cilj da se zapadne zemlje počnu svađati pa i mrziti vlastite sunarodnjake.

"Ovako ćemo ga se, zna Putin, mnogi od nas još više bojati. Naravno da se bojimo da bi mogao baciti nuklearne bombe. Ali sada se također brinemo da bi nam mogao uništiti opskrbu strujom i vodom, našu telekomunikacijsku infrastrukturu i bolnice, ili da bi se na neki drugi način mogao petljati s našim životima, gdje god se nalazili. Kao što je čelnik njemačke vojske rekao medijima, nismo više u stanju potpunog mira i još uvijek nismo u stvarnom ratu", navodi.

Hibridno ratovanje staro je koliko i rat, ali je naziv osmislio tek 2007. godine američki stručnjak Frank Hoffman.

"Moramo očekivati ​​da će još kabela biti prerezano i više cijevi eksplodirati. Trebali bismo se pripremiti da se tvornice zamrače bez upozorenja, čudno ponašanje satelita, pad navigacijskih sustava te da bankomati odbiju naše PIN-ove. I svaki put ćemo vidjeti sve više Putinovih "korisnih idiota" - njegovih marioneta u zapadnoj politici i medijima - koji nam govore da ne vjerujemo što god se događa", tvrdi kolumnist Andreas Kluth u svojoj analizi za Bloomberg.

VIDEO: Glavni britanski obavještajac: Rusi su iscrpljeni, nedostaje im oružja za rat, građani su počeli shvaćati što se događa!

Komentara 46

ZA
zagabria5
12:53 11.10.2022.

Dajte ohladite već jednom od tih silnih 'stručnjaka' jer je očito da pojma nemaju i samo sebi pumpaju ego. Novine su oostale bilten pumpanja ega raznih kvazistručnjaka

AD
adapajnic
12:45 11.10.2022.

Treba se boriti da rat ne eskalira, a ne po cijele dane filozofirati dal' je rat hibridan, nehibridan ili poluhibridan.Kad je Stoltenberg rekao:"ako Rusija ne želi NATO na svojoj granici, učinit ćemo sve da NATO dođe na njene granice. " nije mi se učinilo da ima dobre namjere. I on to mrtav hladan kaže u ime svih nas. I još bi nas koji smo u NATO-u poslao u bojj za njegove tripove

DU
Deleted user
12:54 11.10.2022.

Uglavnom, svi bi samo ratovali. Svi se obraćaju nama, a trebali bi se obraćati jedni drugima. Sad bi ja trebala odabrati stranu i navijati za jedne? Navijati za još smrti? Kako da ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije