Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće priznati poraz

Ruski napad na civile pokazuje novu Putinovu strategiju? 'Vjerojatno su to planirali već neko vrijeme'

Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
1/4
11.10.2022.
u 09:43

Napad na civile bio bi u skladu s rezimeom novog ruskog generala zaduženog za rat, Sergeja Surovikina, koji je služio u Siriji i Čečeniji. Na oba mjesta, Rusija je neselektivno bombardirala civilna područja i uništila izgrađene četvrti i infrastrukturu te je optužena za ozbiljno kršenje ljudskih prava.

Najnoviji iskaz brutalnosti Vladimira Putina mogao bi biti napadaj bijesa zbog dizanja u zrak njegovog prepoznatljivog Krimskog mosta, ali njegovo neselektivno gađanje ukrajinskih civila također povećava izglede za užasan novi obrat u ratu. Ruski projektili oštetili su u ponedjeljak stakleni most u Kijevu, prometna raskrižja, dječje igralište... Nestanci struje zahvatili su cijelu zemlju, na mjestima prekidajući opskrbu vodom i transport. Napadi su uništili privid normalnosti koju su stanovnici gradova, koji su prije nekoliko mjeseci dane provodili u podzemnim željeznicama pretvorenim u skloništa od zračnih napada, uspjeli vratiti u svoje živote i potaknuli strah od novih napada.

Poruka svijetu bila je očita. Putin se ne namjerava ponižavati, neće priznati poraz. I sasvim je spreman izazvati pokolj civila i neselektivni teror kao odgovor na njegov niz preokreta na bojnom polju. Mete u ponedjeljak imale su malu vojnu vrijednost i, ako ništa drugo, služile su kao odraz Putinove potrebe da pronađe nove mete zbog njegove nesposobnosti da nanese poraze Ukrajini na bojnom polju, piše CNN

Bombardiranje energetskih instalacija, posebno u ponedjeljak, činilo se nesuptilnim nagovještajem bijede koju bi ruski predsjednik mogao nanijeti s početkom zime, čak i dok se njegove snage povlače pred ukrajinskim trupama koje koriste zapadno oružje.
Mogućnost da bi Putin mogao nagovijestiti novi krvavi zaokret u ratu opterećivala je jučer umove političkih i vojnih čelnika u Washingtonu. Njihova reakcija bila je prožeta gađenjem što Putin ponovno pokreće bezosjećajni rat protiv civila koji je podsjetio na užase Europe u 20. stoljeću.

Napadi na civile, u kojima je poginulo najmanje 14 ljudi, također su skrenuli novu pozornost na sljedeće korake koje SAD i njegovi saveznici moraju poduzeti kako bi odgovorili, nakon što su Ukrajini već poslali milijarde dolara oružja i opreme. Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ponudio napredne zračne sustave koji bi pomogli u obrani od ruskih zračnih napada, ali Bijela kuća nije točno navela što bi moglo biti poslano.

VIDEO Rusi napali nekoliko gradova diljem Ukrajine: U Kijevu odjeknule eksplozije, ima mrtvih i ranjenih!

John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost, sugerirao je da Washington blagonaklono gleda na zahtjeve Ukrajine i da je gotovo svaki dan u kontaktu s vladom u Kijevu. 

- Činimo najbolje što možemo u sljedećim paketima kako bismo zadovoljili te potrebe - rekao je za CNN. Kirby nije mogao reći mijenja li Putin svoju strategiju s gubitničkog rata na bojnom polju na kampanju za uništavanje morala civila i nanošenje razorne štete ukrajinskim gradovima i infrastrukturi, iako je sugerirao da je to trend koji se razvija posljednjih dana. 

- Vjerojatno je to nešto što su planirali već neko vrijeme. To ne mora značiti da je eksplozija na Krimskom mostu možda ubrzala neke od njihovih planova - tvrdi.

Napad na civile bio bi u skladu s rezimeom novog ruskog generala zaduženog za rat, Sergeja Surovikina, koji je služio u Siriji i Čečeniji. Na oba mjesta, Rusija je neselektivno bombardirala civilna područja i uništila izgrađene četvrti i infrastrukturu te je optužena za ozbiljno kršenje ljudskih prava. Napad na civile bio je, također, zastrašujuć s obzirom na to da se dogodio nakon najnovijih Putinovih nuklearnih prijetnji i višednevne rasprave o tome može li upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Ipak, Kirby je rekao da nema naznaka da Rusija aktivira nuklearno oružje ili da SAD treba promijeniti vlastitu nuklearnu poziciju.

Alexander Vindman, bivši direktor za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost, rekao je da je Putin, napadajući mete osmišljene da naškode ukrajinskom moralu i energetskoj infrastrukturi, poslao poruku o tome kako će voditi rat u narednim mjesecima.

- Pokušat će prisiliti ukrajinsko stanovništvo na kompromis, da se odrekne teritorija, napadajući ovu infrastrukturu - rekao je Vindman. Pozvao je SAD da osigura opremu za protuzračnu obranu i oružje koje bi se koristilo protiv letjelica iranske proizvodnje korištenima u napadima u ponedjeljak.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 93

QV
qvursoa
19:38 11.10.2022.

proruski administrator VL je ovdje opet obrisao sve komentare koji nisu proruski

Avatar Foton
Foton
17:10 11.10.2022.

Anti slavenska koalicija, Rusija, Bjelorusija, Srbija protiv ostalih Slavena, Poljska, Ceha, Slovaka, Slovenaca, Hrvata, Bosnjaka, Crnogoraca, Makedonaca, Bugara.. A ruski patriarch blagoslivlja ubijaju pravoslavaca. Biti ce prokleti u povijesti

Avatar kenshi
kenshi
16:15 11.10.2022.

Putinova “nova-stara” strategija je uništi sve protivnike bilo to ljude, narode ili države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije