Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Strašilo

09.07.2006.
u 17:33

Mandrilski se tjednik iz Splita našao u “teškoj financijskoj situaciji”, navodno zato što nema unosnih oglasa. A zašto nema oglasa? “Bilo tko da se iz stranoga gospodarstva, pa i velikih njemačkih koncerna želi oglasiti u Feralu, dobiva jasan znak da je bolje da to ne čini”, objašnjavaju u otvorenom pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel jugotužibabe iliti “intelektualci iz bivše Jugoslavije” Predrag Matvejević, Slavenka Drakulić, Rajko Grlić, Jagoda Buić-Wutke, Bora Ćosić i dr.

Da je mene tko “iz stranoga gospodarstva, pa i velikih njemačkih koncerna” pitao da li da svoju robu oglasi u Feralu, dobio bi više nego “jasan znak da je bolje da to ne čini”. Jer Feral je, kao prvo, list bez publike, pa je objavljeni oglas isto što i kamen bačen u bunar i, kao drugo, splitski se list odavno pretvorio u opskurno mjesto na kojem skupina čudaka maltretira dobar ukus i bolje običaje. Pojaviti se u Feralu, pa i u plaćenom oglasu, isto je što i stati u... A tko je lud da za to još i plaća!

Ako Feral jest u “teškoj financijskoj situaciji”, uzrok tomu nije nedostatak oglasa, nego ono što rastjeruje oglašivače, a to je sam Feral. Feral je strašilo i iz toga proizlaze sve njegove nevolje. Zbog toga i propada, ali ne od jučer, nego od vremena Tuđmanove smrti i dolaska na vlast Račanove koalicije. Mjesto da nastavi kao dotad, s ugrizanjem (nove) vlasti, i udari po Stipi Mesiću, Ivici Račanu, Vesni Pusić i Radimiru Čačiću, Feral se i dalje odlučno obračunavao s pokojnikom i s detroniziranom političkom strankom.

A koga, molim vas, zanima oštar obračun s mrtvacem? Samo nekrofile! Kako takvih nije bilo baš previše, Feral se morao naći u “teškoj financijskoj situaciji”. I sad zajedno s hrvatskim Jugoslavenima izvodi nekakve bijesne gliste. Kao, “nezavisni su mediji u Hrvatskoj izloženi suptilnom gospodarskom pritisku”, a sloboda medija je ugrožena. Da, Angela Merkel jest iz istočne Njemačke, kako joj Matvejević netaktično spočitava, ali nije pala na glavu! Zaboravimo načas razloge zbog kojih oglašivači izbjegavaju Feral, no je li Feral jedini list u Hrvatskoj koji nema dovoljno oglasa? I zašto bi uskrata oglasa Feralu bila “suptilan gospodarski pritisak”, a uskrata oglasa Vijencu, Zarezu, Hrvatskom slovu ili Hrvatskom listu ne bi bila? Kako to da su se Matvejević i društvo u otvorenom pismu njemačkoj kancelarki zabrinuli samo zbog Ferala?

Slobodu medija može ograničiti vlast, mogu na nju utjecati oglašivači, ali je mogu zauzdati i vlasnici medija. U Feralu je sloboda žrtva neobuzdanih materijalnih i političkih interesa svojih gazda, Heni Erceg i Viktora Ivančića. Kako onda da nad svim tim čovjeka ne zaboli duša?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije