Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranka Dalije Orešković

Stranka s imenom i prezimenom traži od ministra Malenice dozvolu za osnivanje

Dalija Orešković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
16.04.2020.
u 14:48

Bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u ime grupe građana koja planira osnovati Stranku s imenom i prezimenom zatražila je od Ministarstva uprave pisano očitovanje o mogućnosti održavanja osnivačke skupštine političke strane putem telekonferencije i video linka

Stranka s imenom i prezimenom, koja je zbog koronavirusa morala odgoditi svoju osnivačku skupštinu još uvijek nije pronašla način kako da se osnuje dok traje pandemija. Bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u ime grupe građana koja planira osnovati Stranku s imenom i prezimenom zatražila je od Ministarstva uprave pisano očitovanje o mogućnosti održavanja osnivačke skupštine političke strane putem telekonferencije i video linka.

U očitovanju Ministarstvu postavlja se i pitanje je li trenutno u Hrvatskoj na bilo koji način suspendirano ustavno pravo na slobodno osnivanje političkih stranaka, zajamčeno člankom 6. Ustava Republike te je li na bilo koji način suspendirana odredba članka 1. Zakona o političkim strankama kojom se utvrđuje da su političke stranke svojim slobodnim osnivanjem izraz demokratskoga višestranačkog sustava kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Naime, Zakonom o političkim strankama propisano je da političku stranku može osnovati najmanje 100 državljana Republike Hrvatske te je zahtjevu za upis u registar političkih stranaka potrebno priložiti i zapisnik o radu i odluke osnivačkog tijela stranke, program i statut, popis osnivača i članova upravnih tijela, imena osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje te dokaz o državljanstvu osnivača i članova upravnih tijela.

No kako je Stožer civilne zaštite donio mjere koje su stupila na snagu 29. ožujka , a s njima i zabrana okupljanja jasno je da se osnivačka skupština Stranke s imenom i prezimenom nije mogla održati.

- Ukoliko Ministarstvo uprave smatra da iz bilo kojeg razloga ovakav način osnivanja političke stranke u razdoblju trajanja mjera iz gore navedene Odluke Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020.g., predstavlja osnovu za odbijanje provedbe upisa osnivanja političke stranke u Registar političkih stranaka, molimo izričito obrazloženje na temelju kojeg akta je došlo do derogiranja ustavnog prava na slobodno osnivanje političkih stranaka iz članka 6. Ustava Republike Hrvatske - stoji u priopćenju koje potpisuje D. Orešković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije