Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosta poreznih muljaža

Što hrvatski građani najviše očekuju od Europske unije?

23.06.2013., Zagreb -  Ilustracija povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
05.07.2016.
u 08:30

Jači angažman EU na pitanju imigracije želi 74% građana, 71% na zaštiti vanjskih granica, a 67% u zaštiti okoliša

Europska unija prije svega postoji zbog svojih građana pa je i te kako važno znati koja očekivanja građani imaju od nje i što misle kojim bi se problemima ona trebala baviti da ne bi došlo do rascjepa u stavovima između građana i vodstva EU, a onda znamo kamo to vodi. Građani EU smatraju da borba protiv terorizma treba biti glavni prioritet EU, zatim smanjenje nezaposlenosti, borba protiv poreznih prijevara, upravljanje migracijama, nadzor vanjskih granica te zaštita okoliša...

Očekivani odgovori

Pokazalo je to istraživanje Eurobarometra, koje je proveo Europski parlament, na uzorku od 27.969 ispitanika iz EU. No, kad se usporede očekivanja hrvatskih građana s očekivanjima ostalih građana EU, uočljivo je da je hrvatskim građanima najvažnije da EU bude aktivnija u borbi protiv nezaposlenosti jer je za njih 78% to najveći problem koji treba rješavati, a na drugom je mjestu borba protiv terorizma, kako je ocijenilo 74% građana. S druge strane, za čak 82% građana EU borba protiv terorizma treba biti glavni prioritet EU, zatim borba protiv nezaposlenosti, što smatra 77% građana. Odgovori hrvatskih ispitanika su očekivani jer je Hrvatskoj trenutačno najveći problem visoka nezaposlenost.

Dosta poreznih muljaža

Da je rizik od novog terorističkog napada u njihovoj zemlji visok, smatra 40% ispitanika u EU. No odgovori za Hrvatsku su drugačiji. Naša zemlju građani očekivano percipiraju sigurnom, znatno sigurnijom od ostalih članica EU jer je samo 14% hrvatskih građana ocijenilo da je rizik od terorističkog napada u Hrvatskoj visok.

Svim građanima EU dosta je i poreznih muljaža pa 75% građana želi veće djelovanje EU u borbi protiv poreznih prijevara. Zatim 74% građana želi jači angažman EU na pitanju imigracije, njih 71% na zaštiti vanjskih granica, dok 67% ispitanika želi da se Unija više angažira u području zaštite okoliša.

Zanimljivo je nakon Brexita, iako valja reći da su građani anketirani u travnju, da tri četvrtine Europljana (74%) vjeruju da nas na razini EU više toga povezuje nego razdvaja. Hrvatski građani više vjeruju u EU od ostalih građana EU jer je čak 83% ispitanika iz Hrvatske vjeruje kako nas više toga povezuje nego što nas razdvaja. Vrijeme će pokazati jesu li naši građani bili u pravu ili su manje kritični što se vidi na njihovim odgovorima u području jednakosti muškaraca i žena. Dok 55% Europljana očekuje da se EU više pozabavi jednakim tretmanom žena i muškaraca, a u Hrvatskoj to očekuje samo 49% ispitanika. Valjda mislimo da smo prema ženama bolji od drugih.

>>Evo zašto su Nijemci najveći dobitnici Brexita

Komentara 47

JO
josko
09:43 05.07.2016.

Na zelim nista od EU. Volio bih da nas nisu na prevaru gurnuli u EU. a ja i meni poznatih 15ak prijatelja glasali protiv na referendumu. Ja mislim da je referendum bila farsa i prevara. Ali kasno o tome sada pricati. EU je nakardna birokratizirana naddrzava, gdje birokrati iz Bruxless-a diktiraju i unistavaju suverenitet. Apage Satanas!

DU
Deleted user
09:41 05.07.2016.

EU prijevara stoljeća, u nekim segmentima premašuje prijevaru zvanu Jugoslavija čije posljedice još i danas skupo plaćamo.

ZO
zoom
10:07 05.07.2016.

očekujemo i nadamo se što bržem raspadu EU i vraćanje državne samostalnosti koju smo imali samo dvadesetak godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije