Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregled francuskog tiska

Što francuski mediji pišu o hrvatskim Rafaleima? Nije ugovor stoljeća, ali...

Rafale
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
1/4
29.05.2021.
u 13:11

Le Figaro otkriva kako će zrakoplovi namijenjeni hrvatskim Oružanim snagama biti povučeni iz upotrebe u Francuskoj godinu dana prije isporuke. La Tribune piše o "kraju 2023." kao najranijem mogućem roku za početak isporuke prvih šest borbenih zrakoplova Hrvatskoj

Francuski mediji izvještavaju danas o odluci hrvatske Vlade o kupnji 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale od Francuske Republike kao o važnom uspjehu proizvođača Dassault Aviation i francuske vlade koja je lobirala u Zagrebu i uspjela, kako piše La Tribune, “unatoč maksimalnom pritisku Washingtona na hrvatske vlasti kako bi se ukrcale na F-16”. Nakon skorašnjeg potpisivanja hrvatskog ugovora, međunarodna knjiga narudžbi za Rafale brojat će, kako pišu, ukupno 156 zrakoplova. 

Poslovni list La Tribune piše kako “ovo sigurno nije ugovor stoljeća za Francusku, ali ipak je još jedan ugovor za Rafale” te kako je kupoprodaja u još jednoj europskoj i NATO državi članici, nakon Grčke, bila prioritet za ministricu obrane Florence Parly. Ako se ugovor potpiše do kraja godine, prvih šest Rafalea bit će isporučeno Hrvatskoj “krajem 2023., početkom 2024.”, a druga isporuka predviđena je za “kraj 2024., početak 2025.”, piše La Tribune. 

Dnevni list Le Monde podsjeća kako je francuski borbeni zrakoplov Rafale dugo godina imao muke s izvozom. Nekoliko potencijalnih klijenata, posebice Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko i Brazil, nisu iskazivali interes, piše Le Monde, a prvog kupca u inozemstvu Rafale je našao 11 godina nakon što se počeo koristiti u Francuskoj. Egipat je kupio 24 komada u veljači 2015., tri mjeseca kasnije Katar je naručio 24 komada, potom još 12 u prosincu 2017., što je opcija koju je imao i Egipat (kupnja dodatnih 12) u svom prvotnom ugovoru, ali koju Egipat nije koristio do svibnja ove godine, kad je iz Kaira najavljeno da naručuju još 30 Rafalea. Francuski borbeni zrakoplov trenutno se natječe i na natječaju za kupnju u Švicarskoj (36 do 40 komada), Finskoj (do 64 komada), a zainteresirani su i UAE i Indonezija (36 komada), piše Le Monde. U “klubu Rafale” već je i Indija, koja će ove godine imati isporučenih svih 36 zrakoplova kupljenih u rujnu 2016. godine.

Dnevni list Le Figaro, koji je u vlasništvu Dassault grupe, piše kako je Hrvatska prva država koja postaje kupac Rafalea a da prije toga nije koristila Mirage 2000, raniji ponos grupe Dassault Aviation. 

Le Figaro također otkriva kako će zrakoplovi namijenjeni hrvatskim Oružanim snagama biti povučeni iz upotrebe u Francuskoj godinu dana prije isporuke te kako će taj gubitak operativnog kapaciteta Francuska kompenzirati u drugom koraku, nakon 2025., uvođenjem novih Rafalea s novim standardom F4, koji je prije mjesec dana izveo svoj prvi testni let. 

Odabir hrvatske Vlade Le Figaro gleda “u kontekstu konvergencije stavova Francuske i Hrvatske” te citira francusko Ministarstvo obrane koje posebno naglašava zajednički interes dviju država “u stabilizaciji Balkana, u sigurnosti Europe, ali i sigurnosti na Sredozemlju u pogledu pomorskih pitanja, kao i migracija i terorizma”. Franko-hrvatska obrambena suradnja bit će ojačana, posebno u operativnim aspektima i u kontekstu projekata koji se mogu financirati iz Europskog obrambenog fonda, piše Le Figaro. 

VIDEO Čudesni Francuz gotovo je nevidljiv i 'razgovara' s pilotom

Komentara 212

RO
Rotkvica007
13:25 29.05.2021.

Kljusavom konju i potkove smetaju...kao i mrziteljima sve što je hrvatsko!!!

Avatar FutureGohanIV
FutureGohanIV
13:50 29.05.2021.

Mislim realno, već upisano, bio sam siguran da gase HRZ a ako kupe što, budu stare frajle F16 od +35 godina... Ova francuska ponuda je bila iznenađenje a kupovina Top. Top. Svatko zna koristiti google u ukuca recimo "best military aircraft" i pogleda TOP10 u 2021 Rafale je tamo, samo ovisi koja pozicija. Nema ni F16 ni Mig29 niti u jednoj verziji. Točka. Ti zrakoplovi nemaju 10 godina kad budu isporučeni, ova kupovina je najbolja vojna kupovina u povijesti RH a i u regiji... činjenica. USA za sad znamo da stižu M2 Bradley, kongres odobrio, kako tamo stoji doslovno za iste novce, iako sumnjan, no ima tu još neke kupovine o kojima se šuška i njihov dio kolaća bude dobar, kod nas nisam nigdje čitao dok tamo tvrde da kupujemo Patriot, ono, ne vjerujem... sad treba vojni proračun riješiti, a to je prvo SVE boračke penzije Van proračuna, vojnog. Kad treba kritizirati kritizira se, no kad treba pohvaliti, izuzetno me ova Vlada iznenadila, pozitivno, posebno nakon blamaže s Baracima i Krstičevičevo laganje javno bez posljedica, od toga da ima USA odobrenje za kupovinu i da se Air Policing plača. Ne idem na srpske portale, jučer otišao, da vidim, i nevjerovatno koliko pozitivnih i zavidnih komentara na ovu kupovinu s Francuzima i zašto oni nisu tako što obavili a ne ruske kante od 40 godina na kaki taki modernizaciju. I nakon Izraela s Hrvatima i Francuzi vojno posluju, što im razbija iluzije iz 41ve. Budimo iskreni, ovo je dobra kupovina, a ako dođe bonus Schengen i €.... e.....

DU
Deleted user
13:18 29.05.2021.

Šta kažu vučko dačko i volina, hebeš avione ako oni nedadnu komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije