Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZDRAVILI ODLUKU

SAD podržao hrvatski izbor borbene eskadrile, oglasila se i francuska ministrica obrane

Stefanos Kouratzis/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.05.2021.
u 14:11

Američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo stup je naših bilateralnih odnosa i trajat će i tijekom generacija koje tek dolaze

Sjedinjene Države podržale su odluku Zagreba da kupi francuske višenamjenske lovce i poručile Hrvatskoj da će interoperabilnost zrakoplova učiniti njezinog snažnog saveznika u NATO-u još snažnijim.

– Otkad je Hrvatska postala neovisna država, američka pomoć Hrvatskoj dosegla je više od šest milijardi kuna. Posvećeni smo kontinuiranom treningu jer jačamo zajedničku obranu kao saveznici u NATO-u. Od Afganistana do Kosova, američki i hrvatski vojnici služili su rame uz rame širom svijeta. Američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo stup je naših bilateralnih odnosa i trajat će i tijekom generacija koje tek dolaze – objavili su iz veleposlanstva.

Podsjetimo, ponudu Hrvatskoj predao je i SAD. On je nudio najmoderniju i novu varijantu američkog F-16 blok 70/72, no Hrvatska se ipak odlučila za čudesne francuske Rafale.

Nakon službene objave odluke, oglasila se i francuska ministrica obrane Florence Parly.

"Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske  te njihovu zajedničku želju da rade na razvoju jake i ambiciozne Europe obrane", poručila je. 

Nakon što je Grčka kupila 18 Rafala u siječnju, "činjenica da je i druga članica EU-a izabrala ponudu europske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog", dodala je Parly.  

Zahvaljujući njegovoj svestranosti i razvojnom potencijalu, Rafale, francuski višenamjenski borbeni zrakoplov koji je u operativnoj službi u francuskim zračnim snagama i koji je dokazao svoje borbene sposobnosti, "savršeno udovoljava trenutnim i budućim potrebama naših hrvatskih partnera", ustvrdila je ona. 

"Nakon nekoliko ostvarenih uspjeha u izravnim postupcima nabave, francuski zrakoplov pobijedio je prvi put u postupku natječaja", rekla je Parly. 

Dodala je da su avioni koji će biti isporučeni Hrvatskoj trenutno u službi francuskih Zračnih i svemirskih snaga. Rafale se počeo koristiti u francuskoj vojsci 2004. i već je izvezen u Egipat, Katar, Indiju i Grčku.  Florence Parly ističe da "ta dinamika potvrđuje izvrsnost francuske ponude u vrhunskim tehnološkim područjima".

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je ranije u petak premijer Andrej Plenković. ''Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda'', precizirao je Plenković.

Francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).  

Prodaja Rafalea Zagrebu "odvijat će se putem sporazuma između vlada čije potpisivanje se očekuje za nekoliko mjeseci, što bi omogućilo isporuke prvih Rafalea 2023. godine", navodi francusko ministarstvo. 

Prihod od prodaje Rafalea, preuzetih iz inventara francuskog zrakoplovstva,"bit će upotrijebljen za poboljšanje raspoloživosti i jačanje operativne spremnosti zrakoplovnih i svemirskih snaga", dodaje se.

>> VIDEO Čudesni Francuz gotovo je nevidljiv i 'razgovara' s pilotom

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar Golum
Golum
14:48 28.05.2021.

Vucic i Vulin na aparatima!

DU
Deleted user
14:25 28.05.2021.

Dobro,sve drugo kupit će se od njih.Trebaju nama novi radari,PB raketa,tenkovi,kupit ćemo i modernizirat M2A2 ODS Bradley,tu je i 1700 raketa Tow.Cijeli kontinent raketa Hellfire II. Hrvatska svakako planira nabavit i M-270 MLRS,neki vidu jurišnog helikoptera,protuzračni sustav srednjeg dometa. Neće Amerikanci ostat zakinuti.Srcu su nam puno bliži od Francuza,al realno Rafale je DALEKO najbolje što se trenutno nudi na tržištu.I nismo imali vremena čekat isporuku Vipera. Trebalo je ovo pametnije odradit.Trebali smo uzet one F-4 Phantom II koje nam je nudila Njemačka kao donaciju. Samo smo trebali platit gorivo i prelet do Zagreba. A F-4 Phantom II zrakoplov je 3 generacije,s naprednim sustavom Fly-By-Wire.Sposoban nosit svako najnaprednije zapadno oružje.Space Shuttle za Mig-21. Sad smo mogli uz 12 Rafala imat i 30 Phantoma II.Sjetit ćemo se da smo isto tako GLUPO odbili donaciju teškog transportnog helikopera CH-47 Chinook.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
19:29 28.05.2021.

Mene više zanima što kažu Vučić, Bakir i Komšić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije