Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBORENI REKORDI

Stigli su dokazi koje nismo željeli: Zabrinjavajući podaci zabilježeni su diljem planete

Zagreb: Jezero Bundek gotovo presušilo
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/4
09.01.2024.
u 17:27

Prosječna temperatura 2023. godine iznosila je 14.98°C, što je za 0.17°C više nego 2016., prethodne najtoplije godine ikad zabilježene

Požari, poplave i drugi ekstremni događaji kojima smo svjedočili u 2023. samo potvrđuju klimatske promjene s kojima se suočavamo, a ovog utorka stigao je i novi dokaz Copernicusa, europske klimatske službe: prošla godina bila je najtoplija otkad postoje mjerenja. S rekordno visokim temperaturama prestigla je i 2016. godinu koja je dosad držala postolje na toj poraznoj ljestvici, a znanstvenici se boje kako će 2024. samo nastaviti trend. 

Prosječna temperatura prošle godine iznosila je 14.98°C, što je za 0.17°C više nego 2016. Osim toga, prosječne temperature bile su 0.60°C više nego u periodu od 1991.-2020., te čak 1.48°C više u predindustrijskom razdoblju do početka 20. stoljeća. Znanstvenici smatraju kako je na ove visoke temperature imao i utjecaj fenomena El Nino koji je počeo prošlog proljeća, a koji je donio sušno vrijeme. 

Što se tiče temperatura po mjesecima, one su od lipnja do prosinca 2023. također obarale rekorde u odnosu na prethodne godine. Zabrinjavajuća statistika također je zabilježena i na Antarktici: visina leda bila je na povijesno niskim razinama osam mjeseci, dok je opseg arktičkog morskog leda u ožujku, razdoblju u kojem je inače godišnji vrhunac, bio rangiran među četiri najniža za to doba godine. 

Rekordne razine dosegnule su i koncentracije ugljičnog dioksida i metana u atmosferi. Dok je ugljičnog dioksida bilo za 2,4 ppm više nego godinu prije, metana je bilo čak 11 ppb više. 

POVEZANI ČLANCI:

- Znali smo da nećemo dobiti dobre vijesti. Predstavljeni podaci pružaju još više dokaza o rastućim utjecajima klimatskih promjena. EU je dogovorila smanjenje emisija za 55% do 2030. Izazov je jasan - poručio je Mauro Facchini, voditelj promatranja Zemlje u Glavnoj upravi za obrambenu industriju i svemir EU. 

Osim toga, zamjenica ravnatelja Copernicusa Samantha Burgess objasnila je kako 2023. nije bila samo najtoplija godina, već i godina u kojoj su temperature bile za 1°C više nego u predindustrijskom razdoblju.

-  Temperature tijekom 2023. vjerojatno će premašiti one u bilo kojem razdoblju u barem zadnjih 100 000 godina - poručila je.

Inače, Copernicus je i ranije predviđao kako će rezultat 2023. biti rekordno topla godina, nakon što je ovogodišnji listopad također bio najtopliji zabilježeni na globalnoj razini, s prosječnom površinskom temperaturom zraka od 15.30°C, odnosno 0.85°C iznad prosjeka za listopad 1991.-2020. i 0.40°C iznad prethodnog najtoplijeg listopada 2019. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije